Támogatottak / Művészet-Tudomány

Támogatottak Művészet-tudomány kategória 2008

Ismerkedjen meg néhány 2008. évi támogatottunkkal!

szaboildiko.jpg
Szabó Ildikó (1992)
Budapest
4 éves korában kezdett el csellózni, kivételes tehetsége igen korán megmutatkozott. 9 éves kora óta vesz részt hazai és nemzetközi gordonkaversenyeken, amelyekről rendre az első vagy második díjat hozza el. Zenész családban nevelkedik, édesapja a Fesztiválzenekar szólamvezető csellistája, édesanyja zongoraművész, Ildikó zongorakísérője is egyben.
1 évesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségek osztályába, ahol prof. Mező László tanítványa. Emellett a legkiválóbb kortárs csellisták mesterkurzusain vett már részt. Első önálló estjét 12 évesen adta a Művészetek Palotájában. Szólistaként már fellépett Salzburgban, Velencében, Lausanne-ban, Bloomington-ban, az USA-ban. Játszott Vásáry Tamás és Takács-Nagy Gábor vezényletével. 2008-ben, 15 évesen jelent meg első szóló lemeze a Hungaroton Lemezkiadó gondozásában Tündértánc címmel, amely a csellóirodalom legvirtuózabb darabjait tartalmazza. 2008-ban a nemzetközi mesterkurzusokon való részvételhez nyert el támogatást a MOL Tehetségtámogató programban.Minden fellépése "Tündértánc" - interjú Szabó Ildikóval (2009.08.07.)
rigofutty-cd-borito1.jpg
Rigófütty Énekegyüttes
Herceghalom
A Rigófütty Énekegyüttes 2004 óta kiemelt arany minősítéssel szerepel az Országos Népdaléneklési versenyeken, legnagyobb sikerüket azonban a 2008. évi grazi 5. Nemzetközi Kórusolimpián aratták, ahol aranyérmet szereztek folklór kategóriában.
Az énekegyüttes tagjai középiskolás lányok, az Etyeki Nemzetiségi Művészeti Iskolában kezdtek a népi énekléssel ismerkedni. Szeretnek énekelni és szeretnék, ha a magyar népdalok szépségét és sokszínűségét minél többen megismernék a világban. A magyarlakta régiók minden tájegységének dallamvilágát ismerik, a dalokat adatközlőktől tanulják.Az együttes tagjai: Bényei Csenge, Bolyki Sára, Damásdi Szilvia, Kéthely Nagy Luca, Kovács Eszter, Piroska Kata, Sárkány Orsolya. Furulyán közreműködik: Bagi Bálint. A 2008. évi Tehetségtámogató pályázatban dunántúli népviselet készíttetéséhez kaptak anyagi segítséget.
nagy-marci.jpg
Nagy Márton (1997)
Budapest
A 11 éves kisfiú ígéretes festőpalánta. Képei a Litera Könyvszalon és a Benczúr Galéria falain is helyet kaptak már. Számos rajzpályázaton és iskolai kiállításon vett részt. A festészet mellett versírással is foglalkozik, hétvégenként pedig a Szépművészeti Múzeum gyermekfoglalkozásaira jár. Marci rajzeszközök megvásárlásához nyerte el az alapítvány támogatását, melyekkel új technikákat próbálhat ki, és tovább fejlesztheti képességeit.