Támogatottak / Művészet-Tudomány

Támogatottak Művészet-tudomány kategória 2007

Ismerkedjen meg néhány 2007. évi támogatottunkkal!

claudia-portre.jpg
Zorbas Claudia (1991)
Orosháza
Kiemelkedő tehetség, ígéretes fiatal hegedűművész. 12 évesen felvételt nyert a Zeneakadémiára, ahol 2007-ig tanult. Jelenleg a Zürichi Zeneakadémián Zakhar Bron professzor tanítványa.
Fiatal kora ellenére számos hazai és külföldi fellépést tudhat már maga mögött. Első helyezést ért el többek között az Országos Zathureczky Hegedűversenyen 2003-ban, két évvel később egy olaszországi nemzetközi hegedűversenyen 2. helyezett lett. 2006-ban megnyerte a 3. Nemzetközi Telemann Hegedűversenyt. Több nemzetközi zenei fesztiválra kapott már meghívást Ausztráliától Litvániáig.
czvik-ildiko.jpg
Czvik Ildikó (1989),
Budapest
Nyolc éves korában kezdett el gordonkázni a kisvárdai Weiner Leó zeneiskolában.
2005-ben a 18. Heran Nemzetközi Csellóversenyen IV. helyezett lett, 2006-ban a Starker János Országos Gordonkaversenyen I. díjat kapott, idén pedig a Kassai Nemzetközi Csellóversenyen szintén I. helyen végzett. Ebben a tanévben felvételizik a Zeneakadémiára, ahol régi vágya szerint tanulni szeretne. A pályázaton elnyert támogatás segítségével most először nyílik lehetősége saját hangszer vásárlására.
gyongyosi-ivett.jpg
Gyöngyösi Ivett (1993)
Budapest
Alig 11 évesen fölvették a Zeneakadémia Különleges Tehetségek Képzőjébe.
Több hazai és nemzetközi zongoraverseny győztese, díjazottja. Különleges tehetségét Szokolay Balázs, Rohmann Imre és Kocsis Zoltán is elismerték, akiknek mesterkurzusán részt vehetett. Több koncertet adott itthon és külföldön, többek között a Tiszadobi Zongorafesztiválon és Hamburgban. Tanárai: Némethy Attila és Esztó Zsuzsa. Kislány a zongoránál - interjú Gyöngyösi Ivett-tel
olah-mate-balint.jpg
Oláh Máté Bálint (1990)
Vác
Rendkívül tehetséges a tudományok minden területén. Jelenleg 11.évfolyamos, de már három érettségi tárgyból letette a vizsgákat. A tanulást, a tudást élete fő céljának tekinti.
Legjobb eredményeit kémiából érte el (Irinyi János Kémiaverseny, első helyezés), de érdekli a fizika, ezen belül az atomfizika. Nemcsak a tanulásban jár élen, hanem osztályelnökként a közösségi élet szervezését is segíti. A pályázaton egy hordozható számítógép megvásárlásához nyerte el a támogatást.
csaladi-iskola.jpg
Család Iskola Hagyományőrző Csoport,
Keszthely
Az általános iskola és alapfokú művészeti oktatási intézmény 4 éve működik. Céljuk, hogy a gyerekeknek képességeiknek megfelelő személyre szabott képzést nyújtsanak a tánc-, képző-, iparművészeti, szín-és bábművészeti és zene-művészeti tagozatokon.
A felső tagozatosokból álló hagyományőrző csoportban minden gyerek legalább egy népi hangszeren tanul, 80 százalékuk néptáncol. Egyénileg és csoportban is több országos döntős helyezést, arany minősítést szereztek az elmúlt években.A csoport kiemelten tanulmányozza a gyimesi csángó népzenét és néptáncot hang-és képfelvételek felhasználásával, valamint vendégül láttak már gyimesi adatközlőket. Fontosnak tartják, hogy a gyerekeket közvetlen kapcsolatba hozzák a gyimesi kultúrával, ezért jövőre egyhetes szakmai táborba készülnek Erdélybe, Gyimesközéplokra. Ennek útiköltségéhez nyerték el a pályázati támogatást.