Támogatottak / Gyermekegészségügy

Ismerjen meg néhány sikeres terápiás programot a 2009. év támogatottjai közül!

Ismerkedjen meg néhány 2009. évi támogatottunkkal!

vertebra-t-bor1-1.jpg
Vertebra Magyar Gerincsebészeti és Paraplégia Rehabilitációs Alapítvány
Korzettes tábor 2010
Az alapítvány a gerincbetegségben szenvedők támogatására jött létre. 2010-ben hetedik alkalommal szervezik meg a Korzettes tábort, melyen eddig évről évre kb. 100 gyermek vett részt.
A gyermeket - különösen a lányokat - lelkileg megviseli, labilissá teszi a betegséggel, kezeléssel való szembesülés. Az alapítvány élményszerző programja az állandó korzett (merev fűző) viselésével járó pszichés terheket segít oldani, és ezen keresztül a gyógyulásban a fiatalok segítségére lenni. A tábori foglalkozások része a speciális gyógytorna, ezt egészítik ki különböző játékok, vetélkedők, egyéb sport lehetőségek, kézműves-, és önismereti foglalkozások, mindezt a terápiás célú rekreáció módszereinek tudatos alkalmazásával. A legfőbb cél, hogy a korzettes élet örömteli oldalának megmutatásával hosszú távú együttműködésre vegyék rá a gyerekeket a teljes gyógyulás érdekében.www.gerincferdules.hu
hettukor-sziv-kamara-1.jpg
Héttükör Gyerekszínház Alapítvány (Szív Kamara Színház)
Az alapítvány nyitott rendszerű művészeti nevelési központként működik. Az elmúlt közel két évtizedben több programot bonyolítottak le állami gondos-kodásban élő és hátrányos helyzetű gyerekekkel.
2004 óta minősített alapfokú művészeti iskolát működtetnek, ahol az oktatásban résztvevők 90%-a állami gondoskodásban élő gyermek. Foglalkozásaik során a drámai szövegek, szituációk, mozgásgyakorlatok, ügyességi játékok segítségével dolgozzák fel a drogfogyasztás, bűnözés, egészségvédelem kérdéseit a megelőzésre helyezve a hangsúlyt. A támogatott program során komplex színházi és drámafoglalkozásokat tartanak klasszikus gyermekotthonban, lakóotthonokban Budapesten és környékén. Programjuk elsődleges célja, hogy csökkentsék a hátrányos családi, iskolai, szociális helyzetből adódó marginalizálódást, segítsék a társadalomba való beilleszkedést, javítsák a gyermekek lelki egészségének fejlődését. http://www.sziv-kamra.hu/
kovacs-csongor-alap-1.jpg
Kovács Csongor Alapítvány a Gyengénlátó Gyermekekért
Miliőterápia a gyengénlátó gyermekekért
Programjuk célja a miliőterápia bevezetése a gyengénlátó gyermekek iskolai és kollégiumi nevelésébe. A többségében halmozottan sérült, pszichés zavarokkal küzdő gyermekek számára elengedhetetlenül fontos a pozitív identitás építése. A miliőterápia a legnehezebben kezelhető, súlyosan szorongó vagy agresszív gyermekeknek kínál olyan terápiás lehetőséget, mely elősegíti a személyiség integrálódását, az agresszió kezelését.
Alapja az a felismerés, hogy a kiscsoportban végzett, értelmes közös munka gyógyító hatású, építi a személyiséget. Az alapítvány által támogatott iskolában, a Gyengénlátók Általános Iskolájában - amely az országban az egyetlen ilyen típusú intézmény -, 4 kiscsoporttal, kísérleti jelleggel, a 2008/09-es tanévben indult be a miliőterápia. A kedvező tapasztalatok alapján szeretnék folytatni a programot, aminek keretében a csoportok kerti munkákat, famegmunkálást, kézműves munkát, szobafestést végeznek majd.
aranykapu2-0.jpg
Aranykapu Alapítvány
Zeneterápiás foglalkozások
Az alapítványt az egri Szalaparti Egységes Módszertani Intézmény hozta létre 1999-ben az értelmileg sérült gyermekek ügyének szolgálatára. Az intézményben évek óta rendkívül színes énekkari, színjátszó- és tánc-csoportos munkát folytatnak.
Táncművészeti csoportjuk, amely főként nonverbális, zenés-táncos koreográfiákat ad elő, gyakran lép fel különböző rendezvényeken, fesztiválokon. 2009-2010-es tanévben új csoportként indult el a színkottás zenekar ill. a zeneterápiás csoport a MOL Gyermekgyógyító program támogatásával. A csoportokban enyhe és közepes fokban értelmi sérült gyermekek vesznek részt a munkában. Kommunikációs képességek javításában, érzelmi kifejező képességük fejlesztésében fontos szerepet tölt be a zeneterápia. A MOL Gyermekgyógyító program az intézményben újnak számító zeneterápiás foglalkozásokhoz járult hozzá az elmúlt tanévben a zeneterapeuták munkadíjának és a hangszerek beszerzésének költségeit vállalva.Interjú Szabó Sipos Mátéval az évközi munkáról és az alapítvány záróelőadásárólwww.szalaparti-eger.sulinet.hu