Támogatottak / Sport

MOL Tehetségtámogató Program Sport 2020

Ismerkedjen meg a MOL Tehetségtámogató Program sportolóival részletesebben!

2020-ban a MOL Tehetségtámogató Program keretében összesen 95 fiatalnak nyújt támogatást 32 millió forint értékben a MOL Alapítvány kuratóriuma.

hannah-2020.jpg
Chukwu Hannah Chinyere (19)
fallabda, Tatabánya

Tízéves korában (viszonylag későn) kezdett fallabdázni, de az első pillanattól kezdve érezte, hogy ez az ő sportja. Az egyéni megmérettetés közelebb áll hozzá, mint a csapatjáték, hiszen itt csak rajta múlik az eredmény. 

Viszonylag korán kezdte a nemzetközi versenyzést, az U13-as korosztályban magyar ranglista vezető lett, majd U13-ban európai viszonylatban is az élre került. Ranglista vezető volt az európai U15 és a jelenlegi U17 korosztályban is. Rendszeresen képviseli hazánkat az Európa Bajnokságokon. 2019-ben, megszerezte a magyar női országos bajnoki címet.  Hannah a legfrissebb európai ranglista U17-es leányai között az első, összetettben (minden korosztályt beleértve) a harmadik helyet foglalja el. A felnőtt női világranglistán most a 152., korosztályában a világ élmezőnyébe tartozik. 2020-ban már tervezi több felnőtt profi versenyen is a részvételt.

Foto: hungarysport.hu
oroszo-valyig.jpg
Vályi Gergő (16)
falmászás, Szügy

Hatévesen kezdte a fal- és sziklamászást, hétévesen már versenyszerűen mászott.

Elkötelezett sportoló, aki Európa szintű versenyeredményei alapján jelenleg a legkiemelkedőbb versenymászó az ifjúsági kategóriában, 2019-ben Oroszországban ifjúsági Európa-bajnokságot nyert. 2020-ban Ifi A kategóriában fog versenyezni és szeretne kijutni minden falmászó Európa Kupa-fordulóra, mind az Európa Bajnokság boulder és nehézségi versenyszámára is. Célja a Világbajnokságon való részvétel is. Mivel a falmászás a Tokiói Olimpiától kezdve bekerül az olimpiai versenyszámok közé, így az Gergő számára is elérhető közelségbe került, tekintve, hogy egy további év áll rendelkezésére a felkészüléshez. Idén szeretné Magyarország egyik legnehezebb sziklamászó útját is kimászni, amely eddig csak keveseknek sikerült. 

melegites-dsc-0jpg.jpg
Blatnyák Anna (12)
fitness, Budapest

Élsportoló családban nem meglepő, hogy háromévesen kezdte a fitness és hétévesen a táncművészeti foglalkozásokat. 

Ötévesen már a Magyar Testépítő és Fitness Szövetség korosztályos (8 év alatti korcsoport) bajnokságán indult, amit meg is nyert. Utána még négy évig ebben a korosztályban nem talált legyőzőre. Eddig a 2018-as éve volt a legeredményesebb: 37-szer lépett színpadra, ebből 29-szer lett korosztályos bajnok és az 5.helynél nem volt rosszabb helyezése. 2018-ban felvették a Magyar Táncművészeti Egyetemre; a Madách Táncművészeti Gimnáziumban tanul tovább, így a tánc mellett a fitness versenyzést párhuzamosan folytathatja. A 2018-ban a DIGI Sport Nap Hőse programjában a 255 jelölt közül a harmadik lett. 2021-ben az IFBB hazai és nemzetközi versenyein a dobogós hely illetve a döntőbe jutás a célja.

Fotó: Tamas Robert Morvai

MOL Tehetségtámogató Program Sport Klasszis 2020

kr-lehmannbence-tiszaujvaros-n.jpg
Lehmann Bence (23)
triatlon, Tiszaújváros

Hétévesen kezdett triatlonozni a Tiszaújvárosi Triatlon Klubban, ahol azóta is édesapjával edz.

2011 és 2016 között tagja volt a Héraklész Bajnokprogramnak, majd 2017-től a Héraklész Csillagprogram válogatott keretnek. Korosztályos magyar bajnoki címek megszerzése után a II. Ifjúsági Olimpián, Nanjingban képviselte Magyarországot, ahol MIX-Váltó versenyszámban ezüstérmet, egyéniben 8. helyezést szerezett. Junior korosztályos versenyzését 2016-ban EB 9. hellyel zárta. 2017 óta U23-as és elit versenyeken indul. U23 korosztályban az új olimpiai versenyszámban, a MIX-Váltóban az Európa Bajnokságon 2019-ben 6. helyezést ért el. Az elmúlt három évben az elit versenyzők között három top 10-es Európa Kupa futam és három top 20-as Világkupa futam eredménye volt. 2019-ben az elit Országos Bajnokságon ezüstérmet szerezett. Jelenleg tagja a Tokyo 2020 és a Párizs 2024 Olimpiai keretnek is. 

Foto: tiszaujvaros.hu