Támogatottak / Művészet-Tudomány

MOL Tehetségtámogató Program Művészet-tudomány 2017

wendler-eniko-fekvo-m.jpg
Wendler Enikő (2000)
fuvolista (Győr)
Enikő muzsikus családban született, édesapja operaénekes, édesanyja zenetanár. 9 évesen kezdte zenei tanulmányait, 2011-től rendszeresen versenyez.
Első eredménye 2012-ben a Kaposvári Országos Fuvolaversenyen született, ahol különdíjat kapott. 2014-ben a IX. Országos Fuvoladuó- és Kisegyüttes Versenyen első helyezést ért el. Azóta több díjat szerzett, szerepelt a Virtuózokban. A 2016/2017-es tanévben Bécsben kezdte meg a tanulmányait, ahol felvételt nyert a különleges tehetségek osztályába. Célja, hogy Bécsben eredményes legyen és rangos koncerteken, versenyeken bizonyíthasson. 2016 Enikőt a MOL Tehetségtámogató Program utazási költségeiben segíti. Enikővel készült INTERJÚ-nk a linkre kattintva olvasható.
soma-negyzet.jpg
Balogh Soma (2005)
ütős (Hajdúböszörmény)
2009-ben négyévesen kezdett el dobot tanulni. A Hajdúböszörményi Ütőegyüttes tagjaként rendszeresen koncertezett. 2012-ben felvételt nyert a Debreceni Rock Suliba. A dob mellett zenei képzése érdekében magántanulója lett Ivan Szandra művésznőnek.
Tőle tanul zongorát, szolfézst, zeneszerzést, szerkesztést. 2013-tól résztvevője a Dob Mánia Tábornak. 2016-ban jelentkezett a TV2 tehetséggondozó műsorába, a Kismenőkbe. bejutott a döntőbe, ahol második lett. A műsort követően sok fellépésre hívták. Megalakították a Sinsing & Drum zenei projektet, amelyben a mai napig együtt zenélnek. Majd ebben az évben a világhírű Angel Drums legfiatalabb előadója lett. Szeretne részt venni a 2018-as Londoni Drums Show versenyen. (fotó: Nánási Pál)
sal-david-meret.jpg
Sal Dávid (2000)
matematika (Pécs)
Rendszeresen indul tanulmányi versenyeken matematika, fizika és német tantárgyakból. Matematika, fizika és informatika fakultációra jár.
Már negyedikes korától jelentős eredményeket ér el a különböző versenyeken, az eddigi összes tanévet kitűnő bizonyítvánnyal zárta. Tehetsége számos területen megmutatkozik. Sokszínűségét tudja hasznosítani a Jugend Debattiert International nevű német nyelvű vitaversenyen is, ahol előző tanévben országos 5. helyezést ért el. Az iskolai felkészülés mellett szabadidejének jelentős részét matematikai példák megoldásával tölti.

MOL Tehetségtámogató Program Művészet-tudomány Klasszis 2017

egyed-balint-m.jpg
Egyed Bálint (1995)
biológia, kémia (Nova)
Kisiskolás kora óta a természet világában érzi otthon magát. A természettudományos elköteleződést csak erősíteni tudták általános iskolában a versenyeken elért dobogós helyezések. A gimnáziumot matematika szakon kezdte, de informatikai versenyeken is sikerrel szerepelt.
Megszerzett számítástechnikai tudás sokat kamatozott a későbbi egyetemi kutatómunkája során a genetikai adathalmazok biostatikai értékelésre terén. Érdeklődésének fő területe a biológia, kémia és fizika maradt, különös tekintettel az életműködések molekuláris útjainak megismerésére. A gimnázium alatt számos országos versenyen ért el dobogós helyezést. Valamint részt vett a Nemzetközi Biológia ill. Kémiai Diákolimpia hazai válogatóversenyein. 2014-ben kezdte el medikus képzést a Semmelweis Egyetemen. Egyetemi tanulmányai megkezdésével párhuzamosan a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudomány Kutatóközpontjában csatlakozott egy neurofarmakológiai kutatócsoporthoz. Bálinttal készült INTERJÚ-nk a linkre kattintva olvasható.