Támogatottak / Művészet-Tudomány

MOL Tehetségtámogató Program Művészet-tudomány 2016

m-valentin-kis.png
Magyar Valentin (2000)
zongorista (Balassagyarmat)
Valentin zenei tanulmányait 2007-ben kezdte a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Zeneiskolában. 2013-ban felköltözött édesanyjával Budapestre, mert fontosnak tartották, hogy zongora tanulmányait itt folytassa Eckhardt Gábor Liszt-díjas zongoraművész tanáránál a Tóth Aladár Zeneiskolában.
2015-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Előkészítő Tagozatára, így 2015 szeptemberétől ott folytatja tanulmányait Eckhardt Gábor és Hargitai Imre kezei alatt. 2013-ban a Nyíregyházi Országos Zongoraverseny kiemelt 1. helyezettje volt. 2014-ben a Virtuózok Komolyzenei Tehetségkutató műsorban a középdöntőig jutott. A MOL Tehetségtámogató Program Valentin zongoravásárlásához járul hozzá.
belyegkep-kis.jpg
Horváth Roland (2001)
programozó (Sopron)
Roland a gimnázium 10. osztályába jár, három éve foglalkozik komolyabban programozással. A programnyelveket autodidakta módon tanulta meg, nagyrészt angol nyelvű online oktató kurzusok segítségével.
A Mutasd! jelnyelvoktató alkalmazás fejlesztését 2014-ben kezdte, és a fejlesztést azóta is folytatja. A projekt itthon minden ? középiskolások és egyetemi hallgatók számára kiírt ? versenyt megnyert. A terve az, hogy a Mutasd! jelnyelvoktató Magyar Innováció I. díjas alkalmazást a nemzetközi versenyeken való megmérettetéshez továbbfejlessze. Továbbá 2017-ben pályázatot nyújt be a Google Science Fair világversenyére és az Apple által, San Francisco-ba rendezett WWDC17 világkonferenciára. A MOL Tehetségtámogató Program Roland laptop-vásárlásához járul hozzá. Olvassa el vele készült interjúnkat!


MOL Tehetségtámogató Program Művészet-tudomány Klasszis 2016

szcs-jo-belyeg.jpg
Szűcs Mátyás (1997)
asztrofotós (Bicske)
A csillagászattal már 4-5 éve foglalkozik hobbi szinten. Két éve egy ismerősétől kölcsönkapott egy kamerát - s hamar beleszeretett az asztrofotózásba. Az első csillagászathoz kötődő eredménye, egy csapatverseny volt, melyet az MTA szervezett, ezen második helyezést értek el, és így lehetőségük volt kipróbálni az ország 2. legnagyobb távcsövét.
Majd egy ősszel minden nap készített egy képet a Napról, majd ezeket egymás mellé rendezte. A képek megosztása után megkereste a Magyar Csillagászati Egyesület, hogy szeretné megjelentetni a képeket a csillagaszat.hu-n. 2015 januárjában az asztrofo.hu szintén a Hét Képévé választotta egyik fotóját. Eddigi legnagyobb eredményét a tavaly, a MÜPA "10" címmel kiírt fotó-és videópályázatán szerezte. Egy szolárgráfot készített, ami a fényképezőgép őse. Egy zárt hengerbe egy fotópapírt tett és csupán egy tűhegynyi lyukon jött be a fény. Ezt a kis eszközt felerősítette a MÜPA előtt egy villanyoszlopra és 10 napig volt ott. A papírt később beszkennelte és több órányi utó-munkával sikerült elkészítenie a kész képet. Ezen a képen ott volt előtérben a MÜPA épülete és mögötte a 10 nap alatt egyre magasabbra kerülő Nap, egyfajta hídként kirajzolódva. A Kossuth díjas fotográfust is felvonultató szakmai zsűri 700 kép közül választotta Mátyás képét az első helyre, s ezen túl a közönségdíjat is elnyerte. A hazai National Geographic számos képét megjelentetette a honlapján. A MOL Tehetségtámogató Klasszis Program támogatását egy új csillagászati állványra fordítja. Olvassa el vele készült interjúnkat!