Támogatottak / Művészet-Tudomány

MOL Tehetségtámogató Program Művészet-tudomány 2015

kepkivagas.png
Verbőczi Noémi (1997)
balett, Szeged
Noémi hároméves korában kezdett el táncolni, egykori tanára fedezte fel benne a tehetséget a balett iránt. Tízéves kora óta a Magyar Táncművészeti Főiskola növendéke. Az első iskolai év után 2007-ben már főszerepet táncolt a Magyar Állami Operaház színpadán A diótörő című mesebalettben.
Ezt követően újabb bemutatkozási lehetőséget kapott az Operaház színpadán, a Művészetek Palotájában, a Nemzeti Táncszínházban és az MTF színpadán is. 2009-ben megnyerte az iskola által szervezett Fiatal koreográfusok versenyét. 2011-ben képviselte országunkat a Berlinben megrendezésre került Táncolimpián, ahol döntősként végzett. 2013-ban az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány a Táncművészetért, "A Nagy Alakítás" különdíjat adományozta számára, s így a Tánc Világnapja tiszteletére megrendezett gálaesten léphetett fel világsztárok mellett a Művészetek Palotájában. 2014-ben az MTF Kuratóriuma őt választotta a Bécsi Nemzetközi Balettversenyen való részvételre, ahol a tíz döntős között végzett. 2015 tavaszán az iskola egyedüli diákjaként kiutazhatott Kubába, a "balett paradicsomába", ahonnan új tapasztalatokat szerezve, rengeteg tudással tért haza. 2015 nyarán kétszer egy hét nyári kurzuson vett részt Torinoban és Drezdában. A 2015-ben elindult magyar Ballerina Project fotózás egyetlen állandó modellje. Idén benevezett az egyik legrangosabb nemzetközi balettversenyre, a Prix de Lausanne-ra, ahol beválogatták a Lausanne-ban is fellépő döntősek közé, melyre 2016 januárjában utazik Svájcba. A MOL Tehetségtámogató Program 2014-től Noémi balettcipő-vásárlásához járul hozzá.
kepkivagas-kis.png
Hetei-Bakó Teodóra (1997)
fuvola, Budapest
Teodóra hatévesen kezdett zongorázni és csak viszonylag későn, tízévesen ismerkedett meg a fuvolával. Már az első versenyén, fél év fuvolázás után különdíjat kapott egy megyei versenyen, majd sorra nyerte a megyei, országos és nemzetközi versenyeket. Az elmúlt hét évben tíz megyei, országos és nemzetközi versenyen vett részt, ahonnan hét első helyezést és három második helyezést ért el.
2013 szeptembere óta a londoni Royal Academy of Music Junior tagozatának ösztöndíjas hallgatója Susan Torke-nál. Itthon ezzel párhuzamosan Prof. dr. Csetényi Gyulánál tanul az Egressy Béni Konzervatóriumban. Londonban részt vett számos világpremier bemutatóján, szóló, kamara és szimfonikus zenekari fellépésen az Akadémia nagytermében, a Duke's Hall-ban, és egyike volt annak a mindössze tíz hallgatónak, akik az Akadémia Junior Tanszaka megalakulásának 80. évfordulója alkalmából megrendezett koncerten kamaraprodukcióban is bemutatkozhatott a híres St. John's Smith Square koncerttermében, valamint a Királyi Akadémia programfüzetébe is bekerült. A Liszt Ferenc Zeneakadémiára 2015. februárjában ment válogató meghallgatásra, ahol a Zeneakadémia BA és MA szakos hallgatóival együtt mérettette meg magát, s végül egyedüli magyar fuvolistaként nyert felvételt a 2015. július 1. és 23. között megrendezésre került rangos Encuentro Santander Fesztiválra Spanyolországba. A közös zenekari és kamara produkciókon kívül lehetőséget kapott két szóló fellépésre is, melyből az egyiket élőben közvetítették nagy sikerrel. Aktív hallgatóként játszhatott Juliette Bausor mesterkurzusán Londonban, Christian Studlernél Spanyolországban Adorján Andrásnál, valamint korábban Drahos Béla, Hansgeorg Schmeiser és Eckhardt Gábor mesterkurzusán. A 2014-es Virtuózok című televíziós tehetségkutató műsorban is megmérette magát. A MOL Tehetségtámogató Programja Teodóra mesterfuvola-vásárlásához járul hozzá.
kada-kis.jpg
Williams Kada (1998)
matematika, Szeged
Kilencéves kora óta rendszeresen vesz részt különböző versenyeken. Bár többféle tantárgyi versenyen jó eredményeket ért el (országos első helyet szerzett franciából, harmadik helyet fizikából, második helyet kémiából, döntőbe jutott helyesírási és zongoraversenyen), érdeklődése leginkább a matematika felé irányult.
A legjelentősebb általános iskolai matematika versenyek országos döntőjén többször lett a legjobb kortársai közt, több nemzetközi versenyen első helyen végzett. Matematika iránti elkötelezettsége miatt jelentkezett a Szegedi Radnóti Miklós Gimnázium hatosztályos speciális matematika tagozatos osztályába. Rendszeresen vesz részt felkészítő szakkörökön és táborokban az ország különböző részein. Ennek eredményeként több nemzetközi versenyen első helyen végzett többek közt a Közép-Európai Matematika Olimpián is. Kada Williams ebben az évben a Nemzetközi Matematika Olimpiára készül fel, részt vesz az olimpiai válogatóversenyen, továbbá jelentkezik a Zrínyi, Kenguru, Kürschák József matematika versenyekre és az OKTV-re is. Továbbá szeretne ott lenni a KöMal legnehezebb matematikai pontversenyében is. Az elsajátított ismereteket tovább akarja adni: a tervek szerint rendszeresen szakköröket fog tartani fiatalabb iskolatársainak. A támogatásból matematika szakkörökön, előadásokon, versenyeken és felkészítő táborokon szeretne részt venni. A MOL Tehetségtámogató Programja 2013-tól járul hozzá Kada matematika szakkörökhöz, előadásokhoz, versenyekhez szükséges utazási költségeihez.


MOL Tehetségtámogató Program Művészet-tudomány Klasszis 2015

mol-klasszis-2015-janca-daniel.jpg
Janca Dániel (1991) -
dob-ütőhangszer, Budapest
ániel édesapjának köszönhetően kezdett el klasszikus ütőhangszereket tanulni. A klasszikus zenei konzervatórium mellett jazz konzervatóriumba is járt, később a Zeneakadémián tanult tovább jazztanszakon és ütőhangszereken. A két szak között választania kellett, így a klasszikus-ütőhangszer szakot folytatta, ahol 2016-ban fejezi be tanulmányait.
2013-ban felvették a Budafoki Dohnányi Zenekarba. Számos koncerten lépett már fel, több versenyen ért el szép eredményt. Sokoldalú ifjú művész, aki a klasszikus zenétől a legmagasabb rendű jazz, népzene és kortárs zenéig otthonosan mozog az előadói stílusokban. Nemzetközi és hazai művészek kamarapartnere, a magyar koncertélet egyik legtöbbet foglalkoztatott ütőművésze. Fiatal kora ellenére már olyan világsztárokkal dolgozhatott együtt, mint Steve Reich, David Lang, Thomas Ades vagy Kocsis Zoltán, Eötvös Péter és Baráti Kristóf. A MOL Tehetségtámogató Program Dániel utazási költségeihez járult hozzá.