Támogatottak / Művészet-Tudomány

MOL Tehetségtámogató Program Művészet-tudomány 2014

boros-mihaly.jpg
Boros Mihály (2003)
zongora, Pécs
Misi 2009 óta tanul zongorázni a Liszt Ferenc Zeneiskolában, ahol a MOL Tehetséggondozásért Díjjal kitüntetett Megyimóreczné Schmidt Ildikó tanítványa. 2010 óta számos hazai és nemzetközi hangversenyen mutathatta meg tehetségét.
2011-ben nemzetközi Bartók versenyt nyert, 2013-ban két országos zongoraversenyen is első helyezett és különdíjas lett, valamint nemzetközi Mozart versenyt nyert. 2013. novemberében háromszáz jelentkező közül választották ki Lang Lang, a világhírű kínai zongoraművész képzési programjába, amelyre a világ minden tájáról jelentkeztek és csak tizenkét gyermek vehet részt rajta. Velük Lang Lang személyesen egy hétig foglalkozott Münchenben. 2014-ben részt vett a Müncheni Zeneakadémián rendezett koncerten. 2014-ben fellépett a Mesterek és Tanítványaik koncerten a pécsi Kodály Központban a Pannon Filharmonikusokkal. Misi a zongoraórák mellett hegedülni is tanul, teniszezni, úszni és télen jégkorongozni jár. 2014-ben benevezett a Virtuózok tévés komoly zenei tehetségkutató versenyre, ahol a 6-13 éves korosztályban megnyerte a döntőt. A MOL Tehetségtámogató Program 2013-tól Misi utazási költségeihez járul hozzá.
devich-gergely-mol-tehetsegtmo.jpg
Devich Gergő (1998)
chelló, Budapest
A 16 éves Gergő nyolc évesen, saját választása alapján kezdett el gordonkázni. Első tanára a MOL Tehetséggondozásért Díjjal kitüntetett Antók Zsuzsanna volt a Szent István Király Zeneiskolában. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előkészítő tagozatának diákja, a kiemelt tehetségek osztályában Mező László professzor növendéke.
Részt vett több hazai és nemzetközi mesterkurzuson. Két alkalommal is megnyerte az Országos Friss Antal Gordonkaversenyt. Kiemelt I. díjat kapott a székesfehérvári Alba Regia Országos Kamarazenei Versenyen, és a Kodály Zoltán Kórusiskola országos kamarazenei fesztiválján. Egyike volt a Budapesti Fesztiválzenekar által kiírt országos verseny győzteseinek, így szólistaként léphetett fel a világhírű együttes élén, Fischer Iván vezényletével. Kokas Katalin meghívására fellépett Kocsis Zoltán zongora -, valamint Nicolas Altstaedt gordonkaművésszel a Kaposvári Kamarazenei Fesztiválon. 2012 tavaszán a Zuglói Filharmónia élén, Dohnányi Gordonkaversenyét adhatta elő a MÜPÁ-ban, Záborszky Kálmán vezényletével. Meghívást kapott a Fesztiválzenekar 30 éves jubileumi hangversenyére is, ahol ismét szólistaként mutatkozhatott be. 2014-ben a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Maxim Rysanov brácsaművész partnereként léphetett fel a Pesti Vigadóban. Májusban Kölnben ő képviselte Magyarországot az Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenyén, amelyen III. díjat nyert az erős nemzetközi mezőnyben. A MOL Tehetségtámogató Program 2011-ben is támogatta Gergőt, idén csellója javításában segíti a fiatal zenészt.
viragh-anna.jpg
Virágh Anna (1996)
kémia, Érd
A 18 éves Annát régóta érdeklik a természettudományok, ezen belül is leginkább a kémia és a fizika. Kémia tagozatos osztályba jár, jelenleg heti 5 órában tanulja a kémiát.
10. osztály végén lehetősége nyílt részt venni az MTA által szervezett "Aki kíváncsi" kémikus kutatótáborban, ahol osztálytársával közösen a Polimer gélek kémiája c. témával foglalkoztak. A téma felkeltette az érdeklődését, s ezzel kapcsolatban cikket is írtak, amely aztán a Műanyag és Gumi című folyóiratban jelent meg. Több országos versenyen ért már el kiemelkedő eredményt. Kilencedik osztályban 5., tizedik osztályban pedig 1. helyezett lett az Irinyi János kémiaverseny országos döntőjén. 2014-ben a fizika OKTV-n 6., a kémia OKTV-n 8. helyezést ért el, a Curie kémiaverseny országos döntőjén pedig 2. lett. A Mol Tehetségtámogató Program Anna laptop vásárlásához járult hozzá


MOL Tehetségtámogató Program Művészet-tudomány Klasszis 2014

vami-tamas-almos.jpg
Vámi Tamás Álmos (1993)
fizika, Székesfehérvár
A 21 éves Tamás az ELTE Természettudományi Karának fizika szakos hallgatója. Az elmúlt két évben számos szép eredményt ért el: a Kutató Diákok Országos Szövetségének Élet- és Környezettudományi Tagozatának vezetője lett, a Sustainable Energy International Youth Conference & Competition versenyen 3. helyezést ért el, XVII. Országos Diákkonferencián megválasztották a Kutató Diákok Országos Szövetsége Tagozatok koordinátorának, emellett megválasztották a Magyar Fizikushallgatók Egyesületének elnökévé is.
Jelenlegi kutatásait a Wigner Fizikai Kutatóközpontban, dr. Veszprémi Viktor mentorálásával végzi. Számos hazai és nemzetköz konferencián adott már elő az elmúlt években. 2014-ben részt vett az MTVA Rubik 40 műsorában, ahol kutatását mutatta be. A Magyar Fizikushallgatók elnökeként két év múlva nemzetközi fizikuskonferenciát szeretne szervezni Magyarországon, ahová Nobel-díjas professzorokat szeretne meghívni előadóknak. Tamás 2010 óta résztvevője a MOL Tehetségtámogató Programnak, 2014-ben Klasszis kategóriában utazási költségeihez járultunk hozzá.