Támogatottak / Művészet-Tudomány

Támogatottak Művészet-tudomány kategória 2010

Ismerkedjen meg néhány 2010. évi támogatottunkkal!

varadi-l.png
Váradi László (1995)
Jászkisér
Váradi László Jászkiséren született, és bár családjában nem voltak zenészek, szülei hamar észrevették a kisfiú erős vonzódását a komolyzenéhez. Laci öt éves kora óta zongorázik. Annak ellenére, hogy kezdetben nem részesült rendszeres zeneiskolai oktatásban, 2005-ben megosztott 1. díjat nyert a zeneiskolások országos Chopin-zongoraversenyén.
2007 szeptemberében sikeresen felvételizett a Zeneakadémia Kivételes Tehetségek előkészítő tagozatára, tanára Gulyás István. Kiváló adottságait, érett játékát több jelentős hazai és külföldi fellépésen bizonyította. Együtt szerepelt - többek között - a Liszt Ferenc Kamarazenekarral és a Budapesti Filharmoniai Társasággal is. 2010-ben a Bukaresti Nemzetközi Zongora Versenyen negyedik helyezett let, majd 2011 májusában Csehországban a II. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Zongoraversenyen első helyezésért ért el. 2010-ben a MOL Tehetségtámogató Program Lacit egy saját zongora megvásárlásához segítette hozzá.
vida-monika.png
Vida Mónika Ruth (1990)
Budapest
Vida Mónika Ruth három éves kora óta foglalkozik zenével. Jelenleg a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló és Általános Iskola és Gimnázium tanulója, a gimnázium mellett azonban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora előkészítő szakán és a Járdányi Pál Zeneiskolában is tanul orgona tanszakon.
10 éves kora óta nyaranta kántorképzésre jár, alkalmanként a pesterzsébeti református gyülekezetben kántorként orgonál. Több országos és nemzetközi zenei versenyen is kiemelkedően jó helyezéseket ért el: a Bartók Béla Zeneiskolai Zongoraversenyen 2008-ban kiemelt nívódíjjal, fődíjjal és különdíjjal jutalmazták, 2010-ben pedig megnyerte az Országos Orgonaversenyt. 2008-ban a Chopin + Nemzetközi Zongoraversenyről második díjjal tért haza, illetve különdíjat kapott a legjobb Bartók mű előadásáért. 2010-ben az Isidor Bajic Nemzetközi Zongora-emlékversenyen nemcsak a fődíjat nyerte el, hanem neki ítélték a Chopin különdíjat is. Mónika 2010 augusztusában a sanghaji világkiállítás magyar nemzeti nap gálaműsorában zongorázott. A következő időszakra további nemzetközi tervei is vannak: indulna többek között a horvátországi 7. EPTA Nemzetközi Zongoraversenyen. A MOL Tehetségtámogató programon Mónika ennek a versenynek az utazási költségeihez nyert támogatást.
borcsok-b.png
Börcsök Bence (1993)
Ruzsa
Bence már kisiskolásként rajongott a természettudományokért, hetedik osztályos kora óta versenyszerűen foglalkozik matematikával, fizikával és kémiával. Jelenleg a szegedi Radnóti Gimnázium matematika tagozatos diákja.
Az utóbbi években számos országos és nemzetközi megmérettetésen ért el kimagasló sikereket. 2010-ben megnyerte a fizika OKTV-t, 2009-ben az Irinyi János Középiskolai Kémiaversenyt. A Bugát Pál Országos Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedőről egy második és egy harmadik helyezést hozott haza 2008-ban, illetve 2009-ben. A Nemzetközi Junior Természettudományi Olimpia magyar csapatát is erősítette már tudásával, 2008-ban egy ezüstéremmel járult hozzá a magyarok sikeréhez. A versenyzés mellett a kutatást is fontosnak tartja, ezért kétszer is részt vett a Magyar Tudományos Akadémia kutatótáborában. Tudományos aktivitását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az Élet és Tudományban saját cikke jelent meg ?Ha a pénz beszélni tudna" címmel. Bence egy laptop megvásárlásához nyert támogatást a MOL Tehetségtámogató programon. A laptopot jól fogja tudni hasznosítani a versenyekre való felkészülés során, a kutatásban valamint a tanulmány- és prezentációírásban.