Támogatottak / Gyermekegészségügy

Ismerjen meg néhány sikeres terápiás programot a 2010. év támogatottjai közül!

jatszohaz.png
Játszóház Alapítvány
A Semmelweis Egyetem II. számú (Tűzoltó utcai) Gyermekklinikája az ország vezető gyermekonkológiai központja, havonta közel 300 daganatos betegségben szenvedő gyermek gyógykezelése zajlik itt.
Az osztályhoz tartozó játszóház közel 30 éves múltra tekint vissza. A kórházban kezelt, de már gyógyulóban lévő gyermekek számára az alapítvány lovas pszichoterápiás foglalkozásokat kínál, amelyre havonta egyszer kerül sor a pomázi Pagony majorban. A lovon ülve gyógypedagógiai gyakorlatokat, fejlesztő játékokat és különböző mutatványokat próbálhatnak ki a gyermekek. A terápia segít nekik a relaxációban és empátiás készségeik fejlesztésében. A foglalkozások célja továbbá, hogy csökkenjen a gyerekek szorongása, feszültsége, javuljon az önértékelésük, és ezáltal könnyebb legyen a kortárs csoportba való visszailleszkedés.www.sotejatszohaz.hu
gezenguz.png
Gézengúz Alapítvány
Az alapítvány több mint tizenöt éve végzi magas színvonalú munkáját az idegrendszeri sérült és a normáltól eltérő fejlődési menetű csecsemők és kisgyermekek körében.
Az alapítvány terápiás programokat működtet, emellett diagnosztizáló és szakember-továbbképző feladatokat is ellát. Idén a fogyatékkal élő, valamint a sérült gyermekeknek és testvéreiknek szóló művészetterápiás foglalkozásokkal bővül az alapítvány terápiás kínálata. A foglalkozásokon a kreatív játék minden lehetséges módja megjelenik. A terápia eredményeképpen csökkenhet a gyermekek szorongása, a tehetetlenség és az elidegenedés érzése, és növekedhet az önértékelésük. A program heti gyakorisággal, korosztályos csoportokban, 9 hónapon át valósul www.gezenguz.hu
gyerekszem.jpg
Gyerekszem Közhasznú Művészeti Egyesület
Az egyesület 6 éve tart filmkészítő szakköröket a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok számára. A MOL Gyermekgyógyító programon elnyert támogatás segítségével az egyesület idén a Hűvösvölgyi Gyermekotthonban és a Szilágyi Erzsébet Gyermekotthonban nevelkedő gyermekek részére szervez csoportos - kreatív és terápiás - filmkészítő szakkört.
A szakkör hatására erősödhet a gyermekek kapcsolatteremtési, tanulási, és koncentrációs képessége, és nem utolsó sorban kreatív énjük is fejlődhet. Megismerkedhetnek a filmkészítés technikai eszközeivel, valamint megtapasztalhatják az értelmes és célirányos tevékenység alapvető örömét. A szakkör a gyermekek traumatikus élményeinek megfogalmazásában és feldolgozásában is segíti őket. Az elkészült alkotásokat a gyermekotthonokban tartandó bemutatókon, illetve a 2011 tavaszán megrendezésre kerülő Gyermekszem Filmfesztiválon mutatják be.http://www.gyerekszemfilmfesztival.hu
brCK0OgIeR_mosoly.png
Mosoly Alapítvány
Az alapítvány több mint 10 éve valósítja meg "mosoly terápia" néven pozitív élményterápiás programjait. 2009-ben innovatív meseterápiás foglalkozássorozatot indítottak el, amelynek debreceni és győri folytatásához nyerték el a támogatást.
A meseterápiás alkalmakat gyógypedagógiai intézményekben tartják halmozottan hátrányos helyzetű, látássérült és beszédzavaros gyermekeknek. A program alapját Boldizsár Ildikó Metamorphoses meseterápiás módszere adja. A meseterápia abból indul ki, hogy minden élethelyzetnek megtalálható a mesebeli leképeződése, a gyermek pedig szívesen azonosul a mesék azon szereplőivel, akik saját, szimbolikusan megjelenített problémáját közvetítik. A mesékben ugyanakkor mindig szerepel a nehéz helyzetek megfelelő megoldási módja, melyet követve a gyermek is képes megküzdeni problémájával.www.mosolyalapitvany.hu