Támogatottak / Gyermekegészségügy

A MOL Gyermekgyógyító Program keretében a 2020/2021-es évben összesen 34 szervezet élmény- és művészetterápiás kezdeményezését támogatjuk 45, 3 millió forinttal. Ismerkedjen meg részletesebben néhány idei támogatottunkkal!

dscf0484.jpg
Világszép Alapítvány, Budapest
állami gondoskodásban élő gyermekek nyári táborozása

Egyszer volt hol nem volt…milyen természetes ez annak, akinek mesélnek esténként.

Magyarországon közel 24 ezer gyerek él gyermekvédelmi gondoskodásban, akik alapvető hátrányokkal indulnak az életben. Értük, az ő megsegítésükre jött létre a Világszép Alapítvány, akik immár tizedik éve segítik és szervezik  gyermekotthonban élő gyerekeknek tábor, mesemondó, mentor és karrier programját, valamint inkluzív óvodát és egy klubhelyiséget tartanak fenn, a Létra Klubot. Az alapítvány nagy hangsúlyt fektet a hosszú távú fejlesztésre, hisz abban,  hogy az együtt töltött minőségi idő lehetőséget kínál arra, hogy a gyerekek és fiatalok megéljék a feltétel nélküli elfogadást, bizalmat és szeretetet. Mentor programjaik keretében az egyes gyerekeket személyes figyelemmel kísérik útjukon. Az elnyert támogatásból a Világszép Alapítvány gondoskodásban élő gyermekek számára szervez nyári táborozásokat.

minilobethesda.jpg
Bethesda KIDSz, Budapest
minilovas állatasszisztált foglalkozások

Két év előkészítés után teljes biztonsággal járhatnak már be az amerikai minilovak a Bethesda Kórházba.

"Az amerikai miniló jellemében és küllemében sokkal inkább hasonlít a nagy lóhoz, mint a pónihoz. A terápiában nagyon fontos elem, hogy ezek a lovak nagyon érzékenyek és minden betegre pillanatok alatt ráhangolódnak.”- mondja Ács Franciska lovasterapeuta, a lovak gazdája. Ez a speciális állatasszisztált foglalkozás bámulatos hatással van a rehabilitációs és neurológiai osztályon fekvő gyermekekre: megnyugszanak vagy éppen mozgásba lendülnek a ló közelében. Az állatoknak erős motiváló hatása van, így várható, hogy az amúgy kevéssé megszólítható gyermekek is könnyebben oldódnak és jobban bevonhatók lesznek a fejlesztésekbe és a gyógyításba. „Néhol csak mozdulatlanságba burkolózva átadják magukat a gyermek érintésének, máshol finom orrböködéssel érintésre, mozdulatokra ösztönzik a gyermeket. A terápiát a ló végzi, a jelenlétével, a gyermekkel való páratlan összehangolódással.” – ismerteti a mechanizmust a lovasterapeuta.

118749873-2772996752984577-550.jpg
Kérlek segíts Alapítvány, Nyíregyháza
különböző krónikus betegségben szenvedő gyermekcsoportoknak nyári intenzív művészeti- és élményterápiás fejlesztő táborok

A nyíregyházi kórház gyermekrehabilitációs osztálya 2013 óta minden évben egyre több típusú, különböző betegségben szenvedő gyermekcsoport számára szervez nyári intenzív, betegségspecifikus fejlesztő táborokat. Pályázati programjuk művészetterápiás csoportos foglalkozások megvalósítására irányul, krónikus betegségben szenvedő gyermekek és szüleik számára. A táborokban hagyományosan a délelőtt a terápiás foglalkozásoké, amelyek felépítése betegség-specifikus, részben egyéni részben csoportos foglalkozásokat jelent. A délutáni órákban pedig személyiségfejlesztő, szorongásoldó, művészetterápiás és élményterápiás ellátásokat szerveznek a résztvevők számára.