Támogatottak / Gyermekegészségügy

A MOL Gyermekgyógyító Program keretében a 2019/2020-as évben összesen 37 szervezet élmény- és művészetterápiás kezdeményezését támogatjuk több mint 47 millió forinttal. Ismerkedjen meg részletesebben néhány idei támogatottunkkal!

falfestes4.jpg
Murál Morál Egyesület
Veszteségek feldolgozása a művészet segítségével
A Murál Morál Egyesület 2010 óta foglalkozik közösségi művészeti projektekkel. Elsősorban a hátrányos helyzetű gyermekeket és fiatalokat kívánják segíteni teret és lehetőségeket biztosítva nekik ötleteik megvalósítására, képességeik kibontakoztatására.

Ebben a projektben az egyesület szakemberei és önkéntesei egy veszteség-feldolgozásra épülő művészetterápiás foglalkozássorozatot valósítsanak meg kis- és nagykamasz korú gyerekek számára. Céljuk, hogy közeli hozzátartozó elvesztése, vagy szülők válása miatt veszteséget átélt gyerekeknek a művészet eszközeivel segítsenek a gyászmunkában. A sorozat zárása egy nagy közös alkotás lesz, amelyre minden résztvevő fiatal meghívhat egy olyan hozzátartozót, szülőt, támogatót, aki hajlandó bekapcsolódni a munkába.

kep3.jpg
Szól a szív Alapítvány
Integrációs tábor látássérült gyermekek számára mese- és kutyaterápiával

A Vakok Általános Iskolájának működését segítő alapítvány szervez nyári tábort az ország több különböző pontjáról érkező, integráltan tanuló vak diákok számára két turnusban, két korosztály számára.

Az alsó tagozatos diákok szüleikkel együtt vesznek részt a táborban, ahol a meseterápia az elsődleges terápiás eszköz. A felsős diákok táborában a kutyaterápiát alkalmazzák. A diákok közülük többen egyedüli vak diákjai az adott intézménynek, így a tábor ad lehetőséget arra, hogy hozzájuk hasonló gyermekekkel találkozzanak. Fontos tény, hogy egyik pszichológus maga is látássérült, így a célcsoport igényeinek ismerete és a sorstárs közösség pótolhatatlan tapasztalata is segítheti a gyermekeket és fiatalokat ebben a programban.

elhetedlogovegleges-02-1024x50.png
VONESZO Alapítvány
Életed-élheted

Playback improszínházas tábor és roadshow

A Volt Nevelőszülők Alapítványa  a Családok Átmeneti Otthonában élő, 14-18 éves kamaszok számára szerveznek tábort, ahol a playback improvizációs színházi eszközt használva és megtanulva dolgozzák fel a megváltozott életkörülményekből adódó nehézségeket. Ezt követően a fiatalok egy 4 alkalmas roadshow-n vesznek részt és hasonló élethelyzetű gyermekek-fiatalok előtt lépnek fel előadásukkal. A fiatalok megismernek egy önismereti és egyben performatív műfajt, amiben kipróbálhatják magukat. Szerepelhetnek, figyelmet adnak és kapnak kortársaiktól, kijátszhatják a bennük lévő feszültséget, elmesélhetik életük mindennapjait, hétköznapjaikat. Ezzel önbizalmuk és énerejük is erősödhet.