Támogatottak / Gyermekegészségügy

Gyermekegészségügy 2017

A MOL Gyermekgyógyító Program keretében a 2017/2018-as évben összesen 39 szervezet élmény- és művészetterápiás kezdeményezését támogatjuk több mint 45 millió forinttal. Ismerkedjen meg részletesebben néhány idei támogatottunkkal!

bliss-alapitvany-fekvo-m.jpg
Bliss Alapítvány
Az Idén 30 éves Bliss Alapítvány az augmentatív és alternatív kommunikációs (AAK) lehetőségek fejlesztésének támogatására jött létre: a súlyosan károsodott beszéd miatt nonverbális kommunikációt tanítanak fogyatékkal élő gyermekek és fiatalok számára. Az alapítvány több mint 20 éve Segítő Kommunikációs gyógypedagógiai intézményt (EGYMI) tart fenn. A speciális módszereket alkalmazó alapítvány budapesti gyógypedagógiai intézményében heti rendszerességű zeneterápiás foglalkozásokat tart projektje során. Beszédre nem képes fiataloknak segít, hogy ők is részeseivé válhassanak a mindennapokban szokásos társalgásnak. A tapasztalt zeneterapeutával tartott többórás délelőtti foglalkozások során a gyerekek a zene gyógyító erejével tanulják meg kifejezni magukat, gondolataikat és érzéseiket. A tibeti hangterápiával egybekötött zeneterápia hatására a növendékek könnyebben lazulnak el pihenő időben, a hangtálak rezgése mind fizikailag, mind pszichésen pozitív hatást gyakorol. Javul a diákok észlelése, érzékelése, emlékezete és a társas interakciókra is jótékonyan hat.
bohoc.jpg
Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítvány
A Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítvány számos kezdeményezést valósított meg az elmúlt években kórházban fekvő vagy szociális intézményekben élő idős, illetve fogyatékos személyek számára. Fenntartásukban 2016 óta működik a Doktor Bohóc Mosolyszolgálat.
Kezdetben csak a szombathelyi Markusovszky Kórház gyerekosztályán, 2017 áprilisa óta már a soproni Erzsébet Kórház gyerekosztályán is vizitelnek. A rendszeres gyermekosztályi látogatásokat idén már szociális intézmények fogyatékkal élő gyermekeinek látogatásával is kiegészítik. A klasszikus bohócdoktori eszközöket használó program művészeti vezetője 15 éve bohócdoktor, aki bohóctársaival a művészetterápia négy klasszikus elemét, a zeneterápiát, a tánc- és mozgásterápiát, a képzőművészeti terápiát és a drámaterápiát alkalmazza munkája során. Bizonyított tény, hogy a nevetés gyógyít, így a fogyatékkal élők is a bohócterápia hatására sokkal fogékonyabbak, nyitottabbak és aktívabbak lesznek a külvilágra, így a program a jövőképük megerősítéséhez is támogatást nyújt.
ertelmes-eletert-alapitvany-fe.jpg
Életrevaló Karitatív Egyesület
Az Életrevaló Karitatív Egyesület az elmúlt években országos kisfilmkészítő versenyt hirdetett. 2016-tól Életrevaló prevenció önismereti- és élményterápiás kisfilmkészítő műhely címmel foglalkozásokat tartanak, melyből képzett filmes szakemberek közreműködésével két film is készült már Összetörve és Célkeresztben címmel.
Csoportjaikba gyermekvédelmi intézményekben élő fiatalok köréből toboroznák, részben a Kőbányai Gyermekek Átmeneti Otthonából, illetve Családok Átmeneti Otthonában élő fiatalok közül. A két csoport - csoportonként 10-15 fővel - foglalkozásaikat először önismereti gyakorlatokkal alapozzák meg mentálhigiénés szakember vezetésével, majd a filmkészítő szakasszal folytatják, amely végigvezeti a csoportot a filmkészítés szakaszain, a történet kitalálásától, a profi filmes stábbal való forgatásig. Az Életrevaló Egyesület programjában fiatalokkal dolgozó slammerrel, Színész Bobbal készült INTERJÚ-nk a linkre kattintva olvasható.