Támogatottak / Gyermekegészségügy

A MOL Gyermekgyógyító Program keretében a 2016/2017-es évben összesen 37 szervezet élmény- és művészetterápiás kezdeményezését támogatjuk több mint 47 millió forinttal. Ismerkedjen meg részletesebben néhány idei támogatottunkkal!

artteka-freskofestes.jpg
Remény a Reménysugár Otthon Gondozottjaiért Alapítvány
A Remény a Reménysugár Otthon Gondozottjaiért Alapítvány a balassagyarmati otthonban élő, súlyos és halmozottan fogyatékos fiatalok életkörülményeinek javítására jött létre 1998-ban.
Programjuk előzményének tekinthető az ARTTÉKA Művészet Határok Nélkül Egyesület freskófestő programja, melybe az otthon lakóit is bevonták. Folytatva az előző évek munkáját, a program során az alapítvány a művészet eszközeivel a közösségi terek rehabilitációját valósítja meg, melybe bevonja az ott élő értelmi fogyatékos és halmozottan sérült gyerekeket, fiatalokat is. Az önkifejezés, a közös alkotás terápiás hatású a programban résztvevők számára. A foglalkozássorozat egyúttal segítséget jelenthet az intézmény számára társadalmi kapcsolatai kiépítésében, mivel munkájukon keresztül szeretnék megszólítani a társadalom szélesebb rétegét is.
NlQJrg6FMJ_img-1288-m.jpg
Magyar Mentálhigiénés Szövetség
A Magyar Mentálhigiénés Szövetség programjában gyászfeldolgozó csoportokat szervez félárva gyerekek számára, akik a saját korosztályukkal, hasonló sorsú gyermekek által kapnak segítséget a veszteség feldolgozásához.
A szövetség szakmai tapasztalatai szerint a szülők korai elvesztése mentén a gyerekek a környezettől csak egy ideig kaphatnak közvetlen segítséget, az évek múlva megjelenő magatartásbeli problémákat pedig a környezet már nem a gyászmunkához kapcsolja. A gyászfeldolgozó csoportfoglalkozásaik fő eleme a játék, miközben a gyermekek különböző kreatív technikákkal, saját alkotások által dolgoznak fel egy-egy adott témát szakemberek vezetésével. A program célja, hogy a veszteséget átélt gyermek megtalálja erőtartalékait, és észrevegye élete pozitív dolgait, melyek által megerősödik önbecsülése, önértékelése. A zárt csoportos foglalkozások mellett párhuzamosan a szülők számára is vezetnek beszélgetéseket.
Pv5cFtOWWx_img-1189-m.jpg
Egy Füst Alatt Alapítvány
A pécsi Egy Füst Alatt Alapítvány - mely 2006-ban jött létre - célja az egészségnevelés, az egészséges életmódra nevelés, ennek oktatása, a környezetvédelemre való nevelés a lakásotthonban élő állami gondozott fiatalok körében.Kiemelt feladatuknak tartják a dohányzás visszaszorítását. Az alapítvány harmadik éve működteti a TisztáSzínház elnevezésű színházterápiás műhelyét. A testtudati munka célja a testérzet minél objektívebb átélése mentén a valódi én átélése. Pszichodráma foglalkozásaik során veszélyeztetett, lakásotthonban élő állami gondozott fiatalokkal dolgoznak együtt.