Támogatottak / Gyermekegészségügy

A MOL Gyermekgyógyító Program keretében 2015-ben összesen 37 szervezet élmény- és művészetterápiás kezdeményezését támogatjuk több mint 47 millió forinttal. Ismerkedjen meg részletesebben néhány idei támogatottunkkal!

kiemeltek1.jpg
Alapítvány a Budapesti Állatkertért
Alapítvány a Budapesti Állatkertért elsődleges feladata a Fővárosi Állat- és Növénykert segítése. Emellett egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az oktatási-nevelési feladatok ellátására, hiszen az Állatkert az ország legnagyobb ismeretterjesztő-, kulturális létesítménye. Számos iskolával, óvodával állnak kapcsolatban, akiknek ismeretterjesztő órákat szerveznek, egy-egy örökbefogadott állatuk meglátogatásával összekötve.
Évek óta részt vesznek a hátrányos helyzetű csoportoknak szervezett állatkerti programok lebonyolításában. Egyik ilyen rendezvényük a Dreamnight, amikor beteg gyermekeket látnak vendégül az Állatkertben. Hasonlóképpen évek óta segítik a "Sérült gyermekek napja" előkészítését és lebonyolítását. 2014 szeptemberében több mint hatezer fogyatékossággal élő - köztük elsősorban gyermekek és fiatalok - számára biztosítottak különleges programokat. A MOL Gyermekgyógyító Program által támogatott projektjükben is fogyatékos gyerekeket és fiatalokat fogadnak speciális állatkerti látogatásra. Ennek során a gyerekek számára állapotuknak megfelelő módon biztosítják az állatokkal való közvetlen ismerkedés lehetőségét, igénybe véve a tapintható szobrokat, az ún. "tapizoo" tárgyait vagy az erre a célra külön felkészített kisebb és barátságosabb, de mégis különleges állatokat.
kiemeltek2.jpg
Magyar Rett Szindróma Alapítvány
Magyar Rett Szindróma Alapítvány közel 20 éve segíti a Rett-szindrómával élő, halmozottan sérült betegeket és Magyar Rett Szindróma Alapítványcsaládjaikat. A betegség súlyos tünetegyüttest eredményez: számos belgyógyászati probléma mellett mozgáskorlátozottságot jelent, a beszéd képességének elvesztését, a célirányos kézmozgás hanyatlását.
A betegség genetikai, csak lányokat érint, akik teljes ellátásra, folyamatos segítségre szorulnak. Az alapítvány fontos feladatának tekinti a korai diagnózishoz való hozzásegítést, ugyanis a lányok későbbi fizikai és mentális állapotát jelentős mértékben befolyásolja a kiskorban végzett terápiák sikeressége. A Rett-szindróma kezelése sokféle terápiát érint: ezek közül első helyen szerepel a zeneterápia, mivel a zenére különösen érzékenyen reagálnak ezek a betegek. Ez - amellett, hogy hihetetlen örömöt jelent számukra - fejleszti a koncentrációt, a kommunikációt és a kézhasználatot. A MOL Gyermekgyógyító Program támogatásával az alapítvány intenzív terápiás hetet valósít meg jövő nyáron a Rett szindrómás gyerekek számára.
kiemeltek3.png
Utca-Szak Kulturális Egyesület
Az Utca-Szak Kulturális Egyesület tucatnyi művész-pedagógus és szociális szakember összefogásából született, akik azokat szeretnék megszólítani, akik nem találkoznak élő művészeti előadással. Céljuk, hogy ezen közösségek hétköznapjaiba, azok életminőségének javítására bevezessék a kreatív megoldások gyakorlatát.
A "művészetet, mint közösség és képességfejlesztő eszköz"-t alkalmazzák a társadalmi integrációban. A MOL Gyermekgyógyító Programban támogatott projektjük során a Rákospalotai Leányjavító Intézetben lakó 12-18 éves korú lányok számára szerveznek számos innovatív elemet felvonultató, alapvetően színházi eszközökkel dolgozó kreatív programot. Az intézetben lakó lányok labilis személyiségű, az elvárásoknak nehezen megfelelő, kudarcos kamaszok, sokukat beilleszkedési zavarokkal, disszociális tünetekkel , jellemző náluk a kábítószer használata. A saját korábbi élethelyzetek feldolgozásával a szakemberek a lányok önismeretét és kommunikációját kívánják javítani elősegítve társadalmi integrációjukat és azt, hogy esélyt kapjanak a kiegyensúlyozott, önálló életvezetésre.