Támogatottak / Gyermekegészségügy

A MOL Gyermekgyógyító Program keretében 2014-ben összesen 40 szervezet élmény- és művészetterápiás kezdeményezését támogatjuk 47 millió forinttal. Ismerkedjen meg részletesebben néhány idei támogatottunkkal!

cam06870.jpg
Konduktív Iskoláért Közhasznú Alapítvány
Az Óperenciás Kreatív Csoport művészekből álló csoport 2013-tól működik együtt a Pető Intézettel egy speciális művészeti élményprogram kidolgozásában, amely 2014-15-ben a MOL Gyermekgyógyító Program támogatásával valósulhat meg és amelynek keretében heti egy alkalommal felső tagozatos, fogyatékkal élő gyermekek számára művészeti-élménypedagógiai programsorozatot szerveznek.
Egy mozgásában korlátozott gyermek csak a mások által kezébe adott tárgyakon keresztül tud ismereteket szerezni a világról, ezáltal sokkal kevesebb tapasztalatot szerez, mint egészséges társai. A foglalkozásokon a gyerekek olyan ingerekkel találkoznak, amelyek a hétköznapokban kevésbé jutnak el hozzájuk. Az ezekkel való találkozás számukra egyrészt hiánypótló, másrészt rendkívül élményszerző. Az egyes alkalmakon jelen levő foglalkozásvezető szakember az Óperenciás Csoport tagja hangokkal, illatokkal, ezek képi megjelenítésével, a növényi életfolyamatok és a természet anyagaival ismerteti meg a gyerekeket. A foglalkozásokon résztvevő gyerekek nemcsak megismerik az egyes anyagokat, de képzőművészeti technikákkal is találkoznak, és ki is próbálják azokat. Az alkotó folyamat számunkra örömforrást jelent és az önkifejezés lehetőségét nyújtja. Az alkotó folyamat és az elkészült igényes alkotások okozta sikerélmény hozzájárul lelki gyógyulásukhoz, testi fogyatékosságuk feldolgozásához.
zsonglor2.jpg
Magyar Zsonglőr Egyesület
A Magyar Zsonglőr Egyesület idén először nyerte el a MOL Gyermekgyógyító Program támogatását. Munkatársaik a Pesterzsébeti gyermekvédelmi központhoz tartozó kamasz fiataloknak szerveznek cirkuszoktatást, rendszeres fellépéseket, valamint tábort.
Tapasztalataik szerint a zsonglőrködés fejleszti a testi, lelki és kognitív képességeket és számos területen fejt ki pozitív hatást. Javítja a mozgáskoordinációt, kézügyességet, növeli a kitartást és a koncentrációt. A fiatalok szociális készségei is jól fejleszthetők ezzel a módszerrel, nem is beszélve az önértékelésükről, amelyre nagyon pozitívan hatnak a közönség előtti nyilvános fellépések. 2014-15-ben a heti rendszerességgel tartott cirkuszfoglalkozások, a fellépések és egy cirkusztábor költségeihez járult hozzá a MOL Gyermekgyógyító Program, amelyet majd nyilvános fellépés követ.
mozaik.jpg
Mozaik Közhasznú Egyesület az Autizmussal Élő Emberekért
A Közép-magyarországi régióban tevékenykedő Mozaik egyesület az elmúlt években autista gyermekeknek és családjaiknak szervezett foglalkozásokat, szabadidős programokat, szemléletformáló rendezvényeket, közös nyaralásokat, szülőtréningeket és képzéseket autizmus specifikus módszerek használatával.
A MOL Gyermekgyógyító Program által támogatott foglalkozássorozatuk egy csokoládé manufaktúrában zajlik, ahol alsó tagozatos, autizmussal élő gyermekek cukrász szakember vezetése mellett és egy pedagógus segítségével marcipán figurákat, csokoládét, csokimozaik-képet, süteményt készíthetnek. A program sajátossága, hogy kiszakítja a gyermekeket a megszokott rutinokból, ezáltal növeli rugalmasságukat. Mindez ugyanakkor egy védett, stressztől mentes, autizmus specifikus környezetben történik, ahol az alkotás lehetőséget ad számukra az önkifejezésre, önismeretük fejlődésére.