Támogatottak / Mester-M Díjazottak

MESTER-M Művészet kategória

Ifj. Benyus Sándor (1965)
nagybőgőművész tanár, karmester, VÁC
Benyus Sándor 24 évvel ezelőtt, mint bőgőtanár és karmester került a váci Bartók-Pikéthy konzervatóriumba, melynek 15 évig igazgatója is volt. Ez idő alatt felkarolta a régi zene, a népzene és a jazz tanszakok ügyét, és sikerült támogatókat és kiváló tanárokat megnyernie a tanszakok beindításához.
Szervezője az országos tanulmányi versenynek számító zeneművészeti középiskolák népzenei versenyének. Szorgalmazója volt a népzenetanszak egyetemi szintű oktatás beindításának. Közreműködött a zeneiskolák minősítésében, mint bizottsági tag. A budapesti Don Bosco Ének- és Zenekar karmestereként közel két évtizede dolgozik önkéntesen. Három diplomával, amerikai tanulmányokkal a háta mögött, zenekari tapasztalattal felvértezve végzi pedagógiai munkáját. Kiemelkedő tanítványa Zámbó Kristóf, a bázeli szimfonikus zenekar bőgőse.
Maksa Katalin (1964)
magyar-történelem tanár, BUDAPEST
Maksa Katalin három évtizede tanít magyar-történelem-pedagógia szakos általános iskolai és középiskolai tanárként Budapesten, 2016-tól mesterpedagógus.
Emellett pedagógiai és irodalomtörténeti kutatással is foglalkozik, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetben pedagógiai fejlesztőként dolgozott. 1989-ben hozta létre az Erkel Ferenc Iskolaalapítványt. Évekig pedagógus-továbbképzéseket szervezett. Hosszú évek óta irodalmi kört, tehetséggondozó csoportokat vezet. A múzeum- és drámapedagógiai foglalkozások, családtörténeti kutatómunka, kreatív írás fejlesztése szaktanári munkájának természetes részét képezik. Magas fokú képzettség és a pedagógus szakma iránti elkötelezettség, hivatástudat, töretlen lelkesedés és közösségépítő személyiség jellemzi. 2014-ben a diákok szavazatai alapján Az Év Tanára lett.
F. Pollner Erika (1956)
rajztanár, MISKOLC
F. Pollner Erika a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium művésztanára, aki mestere szakmájának és klasszikus értelemben mestere tanítványainak is.
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet értékelése szerint az ország legeredményesebb rajztanára. Tanítványai minden évben ott vannak az OKTV döntőjében, egykori tanítványai között találunk festő-, szobrász- és textilművészt, iparművészt, díszlettervezőt, dizájnert, illetve olyan divatfotóst is, aki a nagy világcégek divatbemutatóinak rendszeres meghívottja. 2015-ig tagja volt a művészettörténet tantárgy OKTV bizottságának. A Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének Regionális vezetőségi tagja. Kreativitásra, önálló gondolkodásra nevel, a tanulók teljes személyiségét fejlesztő tanár.

MESTER-M, Tudomány kategória

Horváth Norbert (1960)
fizikatanár, BUDAPEST
Horváth Norbert izgalmas előadásmódjával hatásosan hívja fel a figyelmet a fizika érdekes problémáira és a fizikusi-mérnöki szemléletmód fontos elemeire.
Jó érzékkel emel be hétköznapi problémákat a tananyagba, melyek még a fizika iránt kevésbé érdeklődők számára is hasznosak és emlékezetesek. 2016-ban négy diákja került be az első tíz helyzet közé az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen, 2015-ben és 2016-ban diákja, Balogh Menyhért ezüst- és aranyérmet szerzett a Nemzetközi Fizika Olimpián. 2015-ben részt vett a CERN középiskolai tanárok számára tartott továbbképzésen, majd diákjai is bekerültek egy egész éves projektbe, melynek keretében részecske detektort építettek, és kimehettek a világhírű, svájci kutatóintézetbe.
Dr. Mészáros Lukács (1967)
biológiatanár, SZENTENDRE
Mészáros Lukács 1993 óta a szentendrei Ferences Gimnáziumban dolgozik biológia-földrajz szakos tanárként. 1998-ban szerzett doktori fokozatot paleontológiából, 2015-ben kapta meg a kutatótanári minősítést.
z ELTE Őslénytani tanszékén is oktat és kutat. Tanári munkájának legfontosabb aspektusa a tehetséggondozás. Nemcsak saját kutatásaiba ? állattan, őslénytan, ökológia ? vonja be diákjait, hanem a gyerekek érdeklődési területének megfelelően keres számukra témákat. Számos tanulója eljutott a Ramón y Cajal neurobiológiai kutatási ösztöndíjjal az Oxfordi Egyetemre és a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteibe. Egyetemi oktatóként sok diákja szakmai fejlődését később is segíti. Létrehozta a Ferences Kutató Tanárok Tudományos Körét, melynek legfontosabb célja, hogy a diákkutatásokat népszerűsítse.
Dr. Minda Mihály (1965)
matematika-fizika tanár, VÁC
Minda Mihály életét a nevelésnek és az oktatásnak szenteli már több mint 26 éve. 1996-tól a váci Boronkay György Műszaki Szakgimnázium és Gimnázium tanára.
1992-től az Észak-Pest Megyei Matematikai Tehetségfejlesztő Központ munkatársaként foglalkozik tehetséggondozással és tehetségfejlesztéssel. 1998 óta a Zrínyi/GORDIUSZ Matematikaverseny Pest megyei fordulójának egyik főszervezője. A Vácra települt RAD-labor kutatómunkájába 2005-ben kapcsolódott be. Tanítványai közül több mint harmincan jutottak be az elmúlt években az országos matematika és fizika versenyek döntőibe, sikeresen szerepeltek a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyeken. Kollégái szerint Minda Mihály példaértékűen végzi munkáját, kiváló munkatárs, jelentős és eredményes tehetséggondozó, szakmailag és emberileg kikezdhetetlen személyiség.
Takács Attila (1962)
informatikatanár, BUDAPEST
Takács Attila 1985 óta matematika?fizika?számítástechnika középiskolai tanárként, osztályfőnökként dolgozik a Jedlik Ányos Gimnáziumban. A 35 éven át általa vezetett szakkörök, előkészítők, versenyekre való felkészítések több száz diáknak egyengették az útját.
A fővárosi és országos versenyeken általában a dobogó legfelső fokán állnak tanítványai. Publikációk, könyvek, televíziós műsorok szerkesztésében is részt vesz: a felnőttek digitális tudását is fejleszti. 1992-ben egyik kollégájával megalapította a Jedlik Oktatási Stúdió Kft-t, eddig ötven könyvet adtak ki. Emberszeretetével, intelligenciájával és humorával a tudás mellett olyan példát is ad diákjainak, amely akkor is működik, amikor már a maguk lábára állnak, ezért felnőttként is visszajárnak hozzá.

MESTER-M Díj, Sport kategória

Zámbó Tibor (1962)
kézilabdaedző, MEZŐSZILAS
Zámbó Tibor Mezőszilason komoly eredményeket ért el a kézilabda területén az elmúlt 14 évben. Felnőtt edzőként ötéves munkát tudhat maga mögött a Cece KKC csapatánál.
Ez idő alatt a megyei csapatot NB I/B-be juttatta, és három évig sikerült ott tartania. Ezzel párhuzamosan a Mezőszilasi Németh László Általános Iskola igazgató tanára, pedagógusként legfontosabb elve a tanulás és a sport egyensúlyban tartása. Utánpótlásedzőként csapataival kilencszer került országos döntőbe, és több hazai és külföldi neves tornát nyert fiú- és lánycsapatokkal. Tizennyolc nemzet csapatai ellen játszatta falusi tanítványait, közülük többen kerültek be a korosztályos válogatottakba. A legjobb eredményt Schneider Éva érte el, aki tagja volt a junior Európa bajnokságon második helyen végzett csapatának.
Sinkó Andrea (1967)
RSG-aerobik edző, BUDAPEST
Sinkó Andrea ritmikus gimnasztika szakedző, okleveles aerobik edző, sportmenedzser. 15 évig ritmikus gimnasztikázott, több mint százszoros válogatott, huszonhatszoros országos bajnok, világbajnoki 5. helyezett.
Szöuli Olimpián elért összetett 6. helyezésével minden idők legeredményesebb magyar ritmikus gimnasztikázója. Edzői pályafutása alatt több ezer gyermeket tanított meg a női sportágak alapjaira tömegsport és versenysport szinten egyaránt. Két évig a Magyar Ritmikus Gimnasztika Junior Válogatott szövetségi kapitánya volt. 1991-1998-ig a Magyar Aerobik Válogatott szövetségi kapitányaként 60 érmet nyertek versenyzői különböző világversenyeken. Saját gyerek fitness iskolát, aerobik egyesületet alapított. Tagja a MOB-nak, illetve a MOB Sportolói Bizottságának, I. osztályú nemzetközi aerobik bíró.
Kegye Tibor (1951)
úszóedző, BUDAPEST
Kegye Tibor úszóoktatóként több mint 40 ezer gyermekkel ismertette meg az úszás alapjait. Szinte minden csepeli iskolás tőle tanult meg úszni. A kerületben húsz évig foglalkozott úszóedzőként az öttusa-utánpótlás nevelésével is, a triatlon versenyzőkkel együtt több mint háromszáz sportolót indított el a pályáján.
Triatlon és duatlon edzőként, úszóoktatóként több mint 40 éve végzi áldozatos munkáját az ifjúság neveléséért. 1992-ben alapította meg a Csepel Dolphins SC-t, ahol triatlonversenyzőket nevel kiváló eredménnyel mind a mai napig. Tanítványai csapatban voltak ifjúsági Európa bajnokok, és egyik sportolója egyéniben harmadik helyen végzett az Európa-bajnokságon. 2014-ben az év utánpótlás nevelőedzőjévé választották.