Támogatottak / Mester-M Díjazottak

MESTER-M Művészet kategória

Polónyi István (1965)
hegedűtanár, Budapest

Polónyi István a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium hegedű- és brácsatanára, a hegedűtanszak vezetője.

Kimagasló szakmai munkájának köszönhetően a tanszak hegedűs képzése országos hírűvé vált. Diákjai az elmúlt években országos hegedű- és brácsaversenyeken többször végeztek az élen és szinte kivétel nélkül felvételt nyertek a Zeneakadémiára.

Az egyéni fejlesztés mellett a kamarazenére is nagy hangsúlyt fektet, megalakította a Szent István Kamarazenekart. Tanári munkáját szakmai hozzáértés, igényesség, a tanítás iránti elkötelezettség jellemzi. Példáját követve volt tanítványai közül többen ma már kollégái.

Közösségépítő programokat szervez, önzetlenül támogatja tanítványait pl. kölcsön-hangszerrel, korrepetálással. Nyitottságra, kitartásra, önállóságra, felelősségvállalásra tanítja őket, de mellettük áll, amikor azok személyes problémáikkal keresik meg. A Budapesti Fesztiválzenekar művészeként zenekari pályája is példa értékű.

Sármai József (1952)
zongoratanár, Budapest

Sármai József, a budapesti Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium zongoratanára, a billentyűs tanszak vezetője, több mint 40 éves szakmai múlttal rendelkezik.

Növendékei sikeresen szerepelnek hazai és nemzetközi versenyeken, eredményesen készíti fel őket a közép- és felsőfokú tanintézetek felvételi vizsgáira. Tanítványai között neves koncertező művészek, diplomás zongoratanárok vannak, akik a mai napig tartják vele a kapcsolatot.

Pedagógiai kottakiadványai révén nemzetközi elismertséget is szerzett. Szakmai tanácsadóként részt vett a Zeneiskolák Országos Minősítésében. Az Országos Pedagógiai Intézet felkérésére oktatófilmet készített a még nem iskoláskorú gyermekek tanításáról. Munkáját miniszteri dicsérettel ismerték el.

A Mester-m Díjra közel 60 személy nyújtotta be a jelölést, volt tanítványai, szülők és tanár kollégái.

Szabóné Biró Klára (1951)
furulyatanár, Miskolc

Szabóné Biró Klára a Miskolci Egressy Béni-Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola nyugdíjas zenetanára, a magyar furulyaoktatás ikonikus egyénisége, 44 éve van a pályán.

Kiemelkedő szaktárgyi felkészültség, különleges pedagógia érzék jellemzi. Diákjai országos és nemzetközi versenyeken és fesztiválokon számos első díjat nyertek el.

Példáját követve számtalan tanítványa választotta a zenei pályát. A Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének gyakorlatvezető tanáraként szívügyének tekinti a főiskolai hallgatók zenetanári hivatásra való felkészítését. A Telemann Régizene Együttes alapító tagja és művészeti vezetője volt éveken keresztül. Megyei és országos rendezésű versenyeken rendszeresen meghívott zsűritag. Szeretettel, türelemmel és odaadással foglalkozik tanítványaival, akiket képességeikhez mérten fejleszt. A zenei tudáson túl, a másik ember tiszteltére és az egymásért való felelősségvállalásra nevel. Csendes, vidám, kedves személyisége, emberséges hozzáállása, illetve a munkájára jellemző igényesség és következetesség példaértékű. Végtelen türelmével, gyerekszeretetével sokat tett, és a mai napig sokat tesz a jövő nemzedékek zenei neveléséért.

Munkáját az EMMI oklevéllel, a Magyar Furulyatanárok Szövetsége Életmű-díjjal ismerte el.

MESTER-M, Tudomány kategória

Giliczéné László Kókai Mária (1966)
informatika- és fizikatanár, Csongrád

Giliczéné László Kókai Mária a Csongrádi Batsányi János Gimnázium informatika- és fizikatanára. Robotika szakkörein a diákok játszva ismerkednek a programozás alapjaival.

Nemcsak informatikai tudásra tesznek szert, hanem gyakorolhatják a csapatmunkát, a prezentáció készítést és az angol nyelvű kommunikációt. Számos hazai és nemzetközi informatika és robotikaverseny készített fel diákokat, akik mindig jó eredményeket érnek el.

A tanárnő szabadidejét is szívesen áldozza a felkészülés támogatására, a versenyekre személyesen kíséri el tanítványait. Bátorítja a lányokat az informatikai és természettudományos pályák választására. Az iskola keretein kívül is folyamatosan keresi a lehetőségeket, hogyan tudja diákjai fejlődését segíteni, akik elé a saját képességeikhez és érdeklődési körükhöz illeszkedve állít kihívásokat.

Gőz József (1969)
biológia-kémia szakos tanár, Debrecen

Gőz József a debreceni Tóth Árpád Gimnázium mestertanára, a biológia-kémia munkaközösség vezetője.

Az Arany János Tehetséggondozó, Nemzetközi Érettségi, az Öveges Természettudományi Laborprogram, valamint a Nemzetközi Biológiai Diákolimpia (IBO) és a „Természettudomány a színpadon” c. fesztivál munkatársa. A Szegedi Tudós Akadémia program keretében három megye fiataljait és tanárkollégáit kapcsolja be egy kutatásorientált tehetséggondozó programba.

Tanítványai minden fontos hazai biológiaverseny döntőjében szerepeltek már. Óráin gondolkodásra, természettudományos problémamegoldásra ösztönzi diákjait. A digitális innováció elkötelezettje. Munkájának eredménye a világhálón is elérhető. Külön figyelmet fordít hátrányos helyzetű tanulóira. Tehetséggondozó munkájáért több elismerést kapott már.

Dr. Pintér Ferenc (1949)
matematika tanár, Nagykanizsa

Dr. Pintér Ferenc a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium nyugalmazott matematika tanára, a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának tanára, a Matematikai Tehetségekért Alapítvány elnöke, a középiskolai matematikai tehetséggondozás meghatározó személyisége.

Évtizedek óta dolgozik a magas színvonalú matematikai tehetséggondozás megteremtéséért. Létrehozta az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozót, közreműködött a Nemzetközi Kenguru Matematika Verseny meghonosításában. Tanítványai sikeresen szerepelnek a tanulmányi versenyeken, majd folytatják egyetemi tanulmányaikat, szakmai pályafutásukat. Precizitása példamutató, személyisége meghatározó a diákok számára. Az Erdős Programban résztvevő egykori tanítványai jelölték, akik ma meghatározó munkakörökben dolgoznak az üzleti szférában, software fejlesztésben, vagy egyetemi oktatók lettek. Munkáját többek a Magyar Köztársasági Arany érdemkereszttel és Rátz Tanár Úr Életműdíjjal ismerték el.

Dr. Szalainé Tóth Tünde (1960)
biológia-kémia szakos tanár, Veszprém

Dr. Szalainé Tóth Tünde 1986 óta tanít a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban. Munkaközösség-vezető, mesterpedagógus, szaktanácsadó biológiából, a biológia érettségi tételkészítő-bizottság tagja.

A Nemzeti Pedagógus Kar Ember és természet szakmai tagozatának országos elnöke, a Szegedi Tudós Akadémia tehetséggondozó programjának „Szent-Györgyi vezetőtanára”.  Szívügye a tehetséggondozás, ezt bizonyítják többek között tanítványai versenyeredményei. 39 diákja jutott az OKTV döntőjébe, 34 fő a Kitaibel Pál Biológiai és Környezetvédelmi Verseny döntőse volt. Megteremti a lehetőséget, hogy diákjai eljussanak különböző tehetséggondozó táborokba, kutatóintézetekbe. Iskolai egészség-honlapot hozott létre, szervezi az Országos Egészségbiológiai Tanulmányi Versenyt. Fontosnak tartja a hátrányos helyzetű, tehetséges tanulók felkarolását, részt vesz az Arany János Tehetséggondozó Programban.  Cikkeket, érettségi feladatgyűjteményt írt.

Kiváló pedagógiai érzéke van, nagyon jó viszonyt ápol jelenlegi és volt diákjaival, akik a felsőoktatási intézményekben s a munka világában is megállják a helyüket. Számtalan sikeres kutató, orvos, gyógyszerész dolgozik hazánkban, akik valaha nála tanulták a biológiát.

Munkáját több díjjal elismerték már.

MESTER-M Díj, Sport kategória

ifj. Tomhauser István (1966)
testnevelő tanár, atlétika szakedző, Budapest

ifj. Tomhauser István több mint három évtizede az Ikarusz BSE edzője, emellett a XVI. kerületi Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnázium testnevelő tanára. 10 éves gyerekektől a felnőtt válogatott versenyzőkig, minden korosztállyal elkötelezetten foglalkozik, minden diákját folyamatos fejlődésre ösztönzi.

A magyar gátfutást alig 10 év alatt a világ élvonalába juttatta és közvetve az egyik legnépesebb és legsikeresebb szakággá formálta az atlétikában. Tomhauser István a Magyar Atlétikai Szövetség gátfutó szakágért felelős edzőjeként a honi gátfutás minden tehetségének igyekszik elősegíti a fejlődését.

Kiemelkedő tanítványai Kiss Dániel és Baji Balázs. Kiss Dániel európa-bajnoki bronzérmet szerzett majd VB helyezett volt. (2010, Barcelona, 110 m; 2010, Doha, Fedett pályás VB, 8. hely). Baji Balázs, sokszoros országos bajnok, kétszeres olimpikon (2012, 2016), európa-bajnoki ezüstérmes (2016, Amsterdam), Universiade aranyérmes (2017) és világbajnoki bronzérmes (2017. London) lett.

Elhivatott, szenvedélyes edző. Nem csak a pályán, de azon kívül is a folyamatos útkeresés jellemzi. Tanítványaival nem csak szakmai, hanem baráti kapcsolatot is ápol. Figyelmes és megértő mester, ugyanakkor szakmailag és emberileg igényes.

Ughy Imre (1953)
kajak szakedző, Tiszaújváros

Ughy Imre kajak szakedző, a Tiszaújvárosi Kajak - Kenu és Sárkányhajó Egyesület alapító tagja.

12 éves korában ismerkedett meg a kajak sportággal. Ifjúsági, majd felnőtt válogatottság után kezdte meg sikeres edzői tevékenységét. Kiváló szervező készséggel, nagy létszámú utánpótlás csapataival kiemelkedő korosztályos eredményeket ért el az évtizedek során. Több, mint 1000 gyerekkel ismertette meg a vízi sportélet szépségeit. Folyamatosan képezte magát, évekig az ifjúsági válogatott szakági edzője volt. Négy évig tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottságnak, ahol részt vállalt a magyar sportélet stratégiájának kidolgozásában, egyidejűleg segítette a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Fejlesztési Bizottságának munkáját. Nagy szerepet vállalt a tiszaújvárosi vízi sportélet megújításában. Töretlen hittel, fiatalos lendülettel, nagy szakmai tapasztalattal és kellő alázattal készíti fel a fiatalokat a kajakozásra, a sportág szeretetére. Legkiválóbb tanítványa Kökény Roland olimpiai bajnok, akinek utánpótlásedzője volt és Angyal Ákos ifi világbajnok.

Következetes, szigorú, ért a gyerekek nyelvén. A napi edzések, a versenyek és a nyári táborozások során a közös munka egymásért tenni tudó és tenni akaró közösségé formálják csoportjait. Sikerének meghatározói: a széleskörű elméleti és gyakorlati sportági ismeret, a gyerekek iránti szeretet és gazdag élettapasztalat. Kiváló edző, kiváló nevelő, mind a gyerekek, mind a szülők nagy tisztelettel és megbecsüléssel veszik körül.

Munkáját Kiváló Utánpótlás Nevelésért díjakkal ismerték el, valamint Szent István Emlékérmet kapott.

Nagy Péter (1959)
röplabda, Kecskemét

Nagy Péter testnevelő tanár, szakedző, válogatott röplabdázó.

Játékosként a magyar röplabdázás kiemelkedő alakja volt, 99-szeres felnőtt válogatott. 1984 óta testnevelő tanár a kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskolában, továbbá a 2008-ban megalakult Kecskeméti Sportiskola Röplabda Szakosztályának alapító edzője. 37 éves pályafutása során minden korosztállyal foglalkozott, de főként utánpótlás edzőnek vallja magát, számos utánpótlás bajnoki cím sikere fűződik nevéhez.

Munkáját a vidámság, alázat, elkötelezettség jellemzi. Diákjait csapatmunkára, az egymás iránti tiszteletre neveli. Mai napig fiatalos lendülettel veti bele magát a munkába. Három gyermekének is átadta a sport szeretetét: lányai kosárlabdáztak, fia, válogatott röplabdázó BL győztes volt. Számos élsportolót nevelt, akik később a felnőtt válogatottban is meghatározó szerephez jutottak, pályafutásukat figyelemmel kísérte.

Munkáját az „Év utánpótlás edzője” címmel ismerte el a Magyar Röplabda Szövetség.