Támogatottak / Helyi közösségek

Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány

Az alapítvány bohócdoktorai 2000 óta járják a kórházak gyermekosztályait Budapesten és vidéken, hogy a "nevetésterápia" módszerével segítsék a gyerekek gyógyulását, gyógyítását. A bohócdoktori vizitek során egyszerű trükköket, tréfákat mutatnak be a gyerekeknek vagy igyekeznek őket ezekbe bevonni. A találkozások során lelki felüdülést, örömet visznek a kórházi mindennapokba, elfeledtetve a kezelések, műtétek okozta fájdalmakat, a betegséggel folytatott küzdelem nehézségeit. A gyerekeket az öröm, a jókedv megnyitja az együttműködésre, segít leküzdeni a félelmeket és ezzel hatékonyabbá válhat az orvosok gyógyító munkája is.

"A bohócdoktor napi munkája mindig kihívás! Nincs előre leírva mi a teendője, a helyszínen azonosul vele. Például: jön a kérés a nővérke részéről: Lala, de jó, hogy itt vagy: a Terikének nagyon kellene innia, nehogy kiszáradjon, segíts!' és akkor jön egy pantomim jelenet, ami a vízzel kapcsolatos vagy egy mese, ami a szomjúságról szól, és reméljük, hogy közben Terike elfelejt mindent és a poharához nyúl és iszik. Ha így van, akkor már volt értelme, hogy ott voltam." (Lala bohóc)

A bohócdoktorok képzett előadóművészek, akik a kórházi bevetések előtt külön képzésen vesznek részt. Viziteik során mindig együttműködnek a kórházi személyzettel, az orvosokkal és nővérekkel. Munkatársaik több budapesti és vidéki kórházban, ill. rehabilitációs intézetben évente több ezer gyermekhez jutnak el.

Tevékenységüket 2007 óta támogatja a MOL Gyermekgyógyító Program.

www.bohocdokik.hu

Vertebra Alapítvány

A gerincferdülés elsősorban a fiatal, még fejlődésben lévő lányokat sújtja. A diagnózist követően korzett, azaz merev fűző egész napos (értsd éjjel-nappali) viselését írhatja elő a szakorvos. Ez se nem kényelmes, se nem esztétikus, a betegség miatt érzett szégyenről nem is beszélve, ami a fűző viselésével válik a környezet számára is egyértelművé. Érthető, hogy a kamasz lányok nehezen szánják rá magukat. Azonban a kockázat óriási: a merev fűző nélkül betegségük visszafordíthatatlanná válhat, komoly gerincműtétet kockáztatnak vele.

A fűző viselése elsősorban lelki terhet jelent, aminek leküzdésében a Vertebra Alapítvány segít a fiataloknak. Hogyan? Közösségbe hívja őket, ahol hozzájuk hasonló fiatalok vannak. Nemcsak megbeszélhetik kinek, miért nehéz a betegség, hanem bátorítást is kaphatnak. Itt a kortárs hatást előnyére lehet fordítani: együtt könnyebb felvállalni még a korzettet is!

A közösségteremtés kiemelkedő eszköze a nyári tábor, ahová elsősorban az új betegeket várják, de a tábor nyitott a már gerincműtéten átesett gyerekek előtt is. Évente közel száz fiatal vesz részt 2004 óta ezeken a "Scoli-táborokon".

"A mindennapokban azok a pillanatok jelentik a csodát, amikor érezhetjük, hatással vagyunk egy másik ember életére. Néha ezek egyszerű, tényleg átlagos pillanatok és alig-alig tűnnek fel: amikor bizalom épül két ember között, egy gyerek rajzol a kezedre, a feszültség mosolyba vált át, amikor hálás sorokat kapunk programok, táborok után." (Schuster Barbara, koordinátor)

Az egyhetes táborok programjának elmaradhatatlan része a speciális gyógytorna, ezt egészítik ki különböző játékok, vetélkedők, sport lehetőségek, kézműves-, és önismereti foglalkozások. A legfőbb cél, hogy a fiatalok megértsék: korzettben is élhetnek ugyanúgy, mint bármelyik mai fiatal. A táborvezetőknek a legnagyobb öröm, amikor a strandra is együtt mennek a résztvevők, természetesen korzettben. Az alapítvány munkatársainak és önkénteseinek többsége szakember vagy érintett. Évközben más közösségi programokat is szerveznek a fiataloknak, hogy a nyári élmény hatása minél tovább kitartson, valamint online felületen, moderált csoportokban is a segítségükre vannak.

A MOL Gyermekgyógyító program 2007 óta nyújt támogatást táboraikhoz.

www.gerincferdules.hu

Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület

Ember és állat között létezik egy megmagyarázhatatlan kapcsolat, jól érezzük magunkat egymás társaságában. Különösen igaz ez a kutyákra és a lovakra. Ezt a lehetőséget használják ki az ún. állatasszisztált terápiák, ahol kutya vagy ló közreműködik a beteg vagy fogyatékkal élő gyermekek számára fontos fejlesztő foglalkozásokon.

A székesfehérvári Pata és Mancs Egyesület 2009 óta segíti a különböző sérülésekkel élő kisgyermekek fejlesztését állatasszisztált terápiás programjaival. Az egyesület kutyás terápiás módszereket dolgozott ki hallássérült, megkésett beszédfejlődésű, autista gyermekek és dadogó gyermekek fejlesztéséhez. Beszédindító csoportjaikban olyan gyermekekkel foglalkoznak, akiknél a hagyományos gyógypedagógiai módszerekkel nem indult be a megfelelő fejlődés. A kutya oldja a gyermekek félelmeit, segíti őket érzelmeik kifejezésében és egyben olyan motivációt nyújt, amelyet egyetlen gyógypedagógus sem tud kiváltani, bármilyen játékos vagy ötletes feladattal próbálkozik.

Az egyik ilyen beszédindító csoportjukban sikerült hangutánzásra készteni, majd megszólaltatni életében először Viktort, egy autista hallássérült kisfiút, amikor a kutyához fordulva, azt jutalmazva érthetően ezt mondta: "Hamm, Bella!". Szülői visszajelzés alapján, a kisfiú azóta "anya, apa, szia, igen-nem, kérek" szavakkal kommunikál.

Évente 100-130 gyermekhez jutnak el a négylábú tanársegédek: nyelvi, kommunikációs, részképesség zavarral küzdő gyermekeken túl értelmileg sérült, valamint állami gondozásban élő gyermekek fejlesztésében is közreműködnek.

A fejlesztő munkában minden esetben vizsgázott terápiás kutyák vesznek részt. Munkájukat 2012 óta támogatja a MOL Gyermekgyógyító Program.

"A mindennapok motivációja azokban a pillanatokban rejlik, amikor látjuk, hogy a terápián a kutya és a gyermek összehangolódásából, kapcsolódásából valami különleges születik, ami előreviszi, továbblendíti a fejlődést. Például, amikor a terápia hatására a plüss állatoktól is félő autista kisfiú gazdája és barátja lett egy kiskutyának." (Csorbáné Szigetvári Melinda, logopédus, kutyás terapeuta)

www.patamancs.hu

"A Te hangodat ismerem" perinatális zenei nevelési program (Ringató Alapítvány)

A "Ringató" közös énekléssel, zenéléssel teszi bensőségessé a szülő és gyermeke közötti kapcsolatot, a zene által kiváltott érzelmek megnyitják és közelebb hozzák egymáshoz őket.

A kötődés kialakítására különösen nagy szükség van azoknak a koraszülötteknek az esetében, akik első napjaikat vagy akár heteiket nem édesanyjuk ölelő karjában, hanem egy inkubátorban töltik el. Pedig egy gyermek biztonságérzete elsősorban az anya (és az apa) fizikai jelenléte, érintése, hangja nyomán alakul ki. Lelki fejlődését, személyiségének kialakulását döntően befolyásolja ez az első időszak. De a kapcsolatra a felnőttnek is szüksége van ahhoz, hogy ösztönösen kialakuljon benne a szülői viselkedés.

A budapesti Semmelweis Egyetem koraszülött intenzív osztályán is felismerték, hogy a közös éneklés le tudja győzni az inkubátor jelentette fizikai akadályt és segíti a koraszülött babák és szüleik közötti kapcsolat kialakulását. Ehhez nyújtanak segítséget a "A Te hangodat ismerem" perinatális zenei program kifejlesztői, akik a Gróh Ilona által létrehozott "Ringató" módszer alapján kezdtek dolgozni a kórházban.

A foglalkozások 10-15 perces időtartamban zajlanak. Az önkéntesek csak akkor énekelnek, mondókáznak vagy zenélnek a kisbabának, ha arra a szülők nyitottak. Van, aki csak hallgatja a zenét, van, aki maga is bekapcsolódik az éneklésbe.

Orvosi vizsgálatok is alátámasztják, hogy a beteg újszülöttekre az énekszó és hangszerjáték pozitív biológiai hatással bír, amelyek mérhetőek is: optimalizálódik a légzésszám, a szívfrekvencia, gyorsabb a testtömeg gyarapodás.

Az alapítvány önkéntesei rendszeresen látogatják a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának Újszülött Intenzív Osztályát, amelyhez 2015 óta a MOL Gyermekgyógyító Program nyújt támogatást a kezdeményezést befogadó Ringató Alapítványon keresztül. Budapesten az önkéntesek jelen vannak Péterfy Kórházban is, valamint Kecskeméten, Szegeden, Debrecenben, Pécsett, Veszprémben, Tatabányán és Székesfehérváron a megyei kórházakban és az egyetemi klinikákon.

www.atehangodatismerem.hu

Ferences Rendi Autista Segítő Központ

Az Autista Segítő Központot 1999-ben hozta létre a Ferences Rendtartomány azzal a céllal, hogy az egyre nagyobb számban diagnosztizált autista gyermekek fejlesztését és társadalmi integrációját segítse, valamint támogatást nyújtson az őket nevelő családoknak. Az autizmus egy vele-született fogyatékosság, amely alapvetően befolyásolja a szociális és kognitív képességeket kialakulását és a kommunikációs készségek fejlődését. Az autisztikus tüneteket legkorábban általában másfél éves korban tudják beazonosítani. A fogyatékosság egész életre szól, nem gyógyítható, korai felismerésével azonban a gyermekek fejleszthetők és ezáltal a későbbi életminőségük, kapcsolatteremtési képességük is javítható. Azonban az autisták nagy része egész életében valamilyen szintű segítséget fog igényelni.

Az Autista Segítő Központ komplex intézményként Gyöngyösön működik, az általános iskola négy összevont évfolyamon 1-8. osztályig ötven gyermek oktatását biztosítja. Az intézményben egy 25 férőhelyes Fogyatékos Személyek Otthona, egy 10 férőhelyes Fogyatékos Személyek Gondozóháza, valamint Karácsondon egy felnőttek ellátására létrejött Lakóotthon is működik.

Az autizmussal élő gyermekek oktatása, ápolása-gondozása komplex tevékenység. Az ASK nemcsak ellátja az autizmussal élő gyermekeket, hanem terápiás fejlesztéseket is nyújt számukra, mint a Snozelen terápia, zeneterápia, művészetterápia, szociális készségek egyéni fejlesztése, valamint különböző szakköröket és sportolási lehetőségeket szervez.

A MOL Gyermekgyógyító Program 2010-2013 között támogatta az intézményben folyó terápiás fejlesztéseket. A MOL Nyrt. munkavállalói 2014-ben karácsonyi adománygyűjtésükből ajánlottak fel másfél millió forintot az ASK-t működtető Autisták Egyenlő Esélyeiért Alapítványnak.

www.autista.hu