Támogatottak / Művészet-Tudomány

MOL Tehetségtámogató Program Művészet-tudomány 2020

baz-teglas-botond-1.jpg
Téglás Botond (10)
hegedű, Sárospatak

A Sárospataki Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolatanulója, 5 évesen kezdett el hegedülni és muzikalitására nagyon hamarfelfigyeltek tanárai. Az elmúlt 4 évben összesen 25 zenei díjat kapott és aszámos hazai fellépés mellett szerepelt már Olaszországban, Ausztriában,Szlovákiában, Bulgáriában, Romániában és Szlovéniában. 

Kiemelkedő eredményei, a nemzetközi hegedűversenyeken elért első és második helyezések mellett, 2019-ben döntős volt a Koncz János Országos Hegedűversenyen. Egy magas színvonalú szakmai előválogató után meghívást kapott a „Golden Classical Music Awards” nemzetközi hegedűverseny jövő évi döntőjébe New York-ba. A támogatásból Botond hegedűt szeretne vásárolni. Botond a zeneszeretete mellett igazi gyermek. Imádja a sportokat, szívesen focizik, táncol és jól sakkozik.

csongrad-csanad-hamori-janka.jpg
Hámori Janka (18)
matematika, Szeged

ASzegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákja speciális matematikatagozaton. Tizedikesként vágott bele a nemzetközi versenyzésbe. 2019-benaz Európai Lány Matematika Diákolimpiai (EGMO) csapatban ezüstérmet, majd idénaranyérmet szerzett. 

A fiúk között is megmérette magát, a Cyberspace Mathematical Competition versenyen ezüstérmet szerzett (kb. 550 diák közül), a Közép-Európai Matematika Diákolimpián szintén ezüstérmet szerzett. Az elmúlt tanévben 20. helyezett lett a matematika OKTV-n speciális matematika kategóriában. A versenyzés mellett szerepet vállal a magyar matematikai tehetségek gondozásában is. Hétvégi táborokat szervez nyolcadik osztályos tanulóknak. Ezen kívül az EGMO felkészítési programnak is részese, ahol lányokat mentorál, tanít, és segít nekik az eredményes szereplésben versenyeken, segítőként részt vesz a kéthavonta megrendezett táboraikban is. Tanulmányait jövőre az angliai Cambridge-i egyetemen szeretné folytatni matematika szakon. A támogatásból egy laptopot vásárol.

veszprem-toth-lara.jpg
Tóth Lara (10)
balett, Veszprém

Lara 5éves kora óta balettozik Podolskaya Viktória balettművész tanítványaként aveszprémi Csermák Antal zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskolában. 

Szentpétervári nemzetközi Táncversenyen Klasszikus balett szóló kategóriában LAUREATE 3. helyezést ért el. Connector Nemzetközi Táncversenyen Klasszikus balett szóló kategóriában 1.helyezést ért el. Tavasszal meghívást kapott két hétre a Japán Balettintézetbe tanulni, de sajnos a járványhelyzet miatt ez a terve meghiúsult. A támogatásból éves egyesületi tandíját, a tánctáborokat, a nyári felkészülés díját és nevezési díjakat fogja 2021-ben finanszírozni. 

gysm-orosz-katalin.jpg
Orosz Katalin (17)
fuvola, Vámosszabadi

7 éves korában kezdett fuvolázni Győrben a Liszt Ferenc Zeneiskolában.Gyakran részt vett és eredményesen szerepelt regionális és országosversenyeken.

2017 óta a szombathelyi Művészeti Szakgimnáziumban tanul. 2020 februárjában indult a Savaria Szimfonikus Zenekar által megrendezett válogató versenyen, ahol szereplési lehetőséget nyert szólistaként a zenekar által megrendezett gálakoncerten és fuvolakvartettjükkel különdíjat nyertek az országos kamarazenei versenyen. A támogatásból fuvolát szeretne vásárolni, amellyel megfelelően készülhet fel egyetemi felvételijére.

harfaval-02.jpg
Tallós Álmos László (17)
hárfa, Pilisszentlászló

Kilenc évesen találkozott a hárfával. 2017-ben felvételt nyert a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnáziumba, ahol tanára Sipkay Deborah.

A Zuglói Filharmónia zenekarával fellépett már a Művészetek Palotájában és a Pesti Vigadóban. 2018-ban a VI. Országos Hárfaversenyen és 2019-ben az V. Szegedi Nemzetközi Hárfaverseny is 1. helyezést ért el. A világjárvány miatt elhalasztott WHC 2020 World Harp Congress, Focus on Youth programjának kiválasztott fellépője. A klasszikus művek játszása mellett, fontos számára a hárfa irodalom bővítése, évek óta komponál, és adja elő saját szerzeményeit. A támogatásból művésztanári órákat szeretne finanszírozni.

heves-csibi-orsolya-egerhirek-.jpeg
Csibi Orsolya Boglárka (13)
zongora, Eger

Marosvásárhelyen született, jelenleg Egerben Kovácsné GulyásZsuzsanna tanítványa. Eddigi pályafutása során rendszeresen vett részt országosés nemzetközi zongoraversenyeken.

2019 novemberében a Grazban megszervezett 6. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyen a nemzetközi zsűri 2. díjat és Bartók emlékérmet ítélt oda számára. Ugyancsak a 2019-es évben I. díjat nyert a Ferenczy György Zongoraversenyen. Jelentős eredménye még a tavalyi év Országos Zongoraversenyen elért 2. díja és különdíja a legszebb romantikus mű előadásáért. Bízik benne, hogy 2021. tavaszán a járványhelyzet már lehetővé teszi majd számára, hogy részt vegyen a tervezett nemzetközi versenyeken Weimarban és Kassán.

zala-orff-utogyuttes.jpg
Orff Ütőegyüttes
zenekar, Nagykanizsa

Az Orff Ütőegyüttes magja 1994-ben kezdte meg munkáját, jelenleg Fekete Melinda Zsófia a zenekar vezetője. Számos országban jártak már: Németország, Svájc, Erdély, Horvátország, Szerbia. 

Már az első években jelentkeztek az akkori Zala Megyei Gyermekek Találkozója versenyeire, amelyek közül többet meg is nyertek. Már a negyedik zenész generáció büszkélkedhet Helikoni aranydíjjal és sok egyéb elismeréssel. 2011-ben megkapták a Zala Megyei Prima Primissima díjat. 2 CD-jük is megjelent. Az együttesben a kezdetektől napjainkig felnövekvő növendékek száma már meghaladta a százat. A támogatásból hangszerparkjukat szeretnék frissíteni és bővíteni.

     

MOL Tehetségtámogató Program Művészet-tudomány Klasszis 2020

radnotiroza.jpg
Radnóti Róza (23)
zongora, Budapest

Radnóti Róza fiatal kora ellenére több területen próbálta ki tehetségét, kreativitását. Zenei tevékenysége legjavát a kamarazenélés teszi ki, olyan zenészekkel működhetett együtt, mint Baráti Kristóf hegedűművész, Balogh József, Borbély László, Érdi Tamás és Ránki Fülöp zongoraművészek, vagy Rácz Zoltán karmester, ütőhangszeres művész. Róza örömmel lép fel szólistaként is, mivel e két tevékenység - kamarazene és szólistaság - elképzelése szerint elválaszthatatlan, egymást segítő zenei megnyilvánulások. 

Róza, aki tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzi, gyermekkora óta több országos és nemzetközi zongoraverseny díjazottja, Európa több országában adott már koncerteket olyan helyszíneken, mint a müncheni Gasteig, a salzburgi Mozarteum Wiener Saalja, a prágai Orosz Intézet Kristályterme, vagy Budapesten a Budapest Music Center, a FUGA Budapesti Építészeti Központ, a Művészetek Palotája, a Zeneakadémia vagy a Vigadó. Az általa alapított, fiatal zenészekből álló kamaracsoport, a Kamara-Kör 2020-2021-ben immár negyedik évadát valósítja meg. Róza szerteágazó művészeti érdeklődését, mely a vizuális művészetekre is kiterjed, szeretné zenei tevékenységének a részévé tenni. Számára a művészi tartalom az első, melyet - sok esetben - minden művészeti ág megfogalmazni törekszik, csak más eszközök segítségével juttatja el a befogadóhoz.