Támogatottak / Művészet-Tudomány

MOL Tehetségtámogató Program Művészet-tudomány 2021

1-varga-nadin1.jpg
Varga Nadin (16)
zeneszerzés, Geresdlak

A hegedűn és zongorán játszó ifjú hölgy kiemelkedő tehetségű zeneszerző is, jelenleg alkalmazott zeneszerzést és zeneinformatikát tanul. Számtalan nemzetközi versenyeredmény büszke tulajdonosa, a tavalyi Virtuózok V4 versenyen zeneszerzői különdíjat kapott, műveit több koncertteremben is bemutatták.

Nadin a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója zongora és zeneszerzés szakon. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy kitűnő tanuló, emellett asztaliteniszezik és rajzolni is szeret. A támogatást versenyeken és egyéni kurzusokon való részvételre és utazási költségekre fordítja.

2-godolloi-erkel-ferenc-iskola.jpg
Gödöllői Erkel Ferenc Általános Iskola ütőszenekara

Az iskolában mintegy 50 évre tekint vissza a zene és énekoktatás, amely során a Kodály-módszer mellett a ritmusképzést és improvizációt fejlesztő Orff-módszert is alkalmazzák a zenepedagógusok. Beilleszkedési vagy tanulási nehézségekkel küzdő fiatalokkal is foglalkoznak, akik számára különösen fontos a közösségi zenélés átélése és ennek során a képességek fejlesztése.

Az iskola pedagógusai azénekoktatásra is komoly hangsúlyt fektetnek, a Gödöllői Kicsinyek Kórusa és aGyermekkar számos nemzetközi versenyeredménnyel büszkélkedhet. A zenei oktatásközéppontjában a készségfejlesztés, a minél több érzékszerv bevonása áll, amitaz Orff-módszer improvizációs gyakorlatai is segítenek. A támogatás révén azehhez szükséges speciális ritmus- és dallamhangszereket szerzi be az intézmény.

3-ferencz-csaba.jpg
Ferencz Csaba (11)
robotika, Valkó

Az egyik legfiatalabb pályázó néhány éve került az elektronikai hulladékok és a kiszuperált kapcsolók bűvkörébe, amelyekből elszántan épít különböző robotokat. Csaba tavaly az MVM Edison Junior versenyén automata pókháló leszedő és poroló eszközével első díjat nyert.

Ötleteinek megvalósításábaidőnként két kisebb testvérét is bevonja, akikkel legutóbb közösen dolgozták kiegy okos otthon terveit az EPAM e-kids Coolest Project Hungary pályázatifelhívására. A támogatásból egy 3D nyomtatót szeretne beszerezni, amely legújabbtervének, egy színek szerint válogató robotkarnak a kivitelezéséhez szükségeseszköz.

4-krepsz-anna-es-akos.jpg
Krepsz Anna (17) – Krepsz Ákos (15)
néptánc, Százhalombatta

A néptáncos testvérpár hat éve táncol együtt, elhivatott felkészültségüket és produkciójukat a Gyermek Néptáncosok Országos Szólótánc Versenyén 2021-ben a zsűri fődíjjal és két különdíjjal jutalmazta. 

Jelenleg a százhalombattai Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában fejlesztik néptánctudásukat. Az ötgyermekes, hívő családban nevelkedő fiatalok testvérei is néptáncolnak, így a család számára komoly anyagi segítséget jelent a MOL Alapítvány támogatása, amelyből Anna és Ákos autentikus néptánc ruhákat és kiegészítőket vásárolnak.

MOL Tehetségtámogató Program Művészet-tudomány Klasszis 2021

5-balog-nella.jpg
Balog Nella (19)
cselló, Érd

Nella nyolcéves kora óta csellózik, tudását pedig számos mesterkurzuson és kamarazenei képzésen gyarapította az elmúlt években. Az ifjú tehetség számos nemzetközi sikert tudhat magáénak, 2019-ben a Nemzetközi David Popper Csellóverseny első helyezésén túl két különdíjat is elnyert.

Jelenleg a Hochschule für Musik und Theater München hallgatója. A támogatást egy értékes mestervonó megvásárlására fordítja, ami minőségi ugrást jelenthet a hangszeres játékának fejlesztésében. A vonót Radics Sándor vonókészítő mester alkotta meg Jacqueline du Pré vonójának másolatát alapul véve.
6-tusnady-simon.jpg
Tusnády Simon (20)
biológia, Budapest

A 20 éves kutató a biológián kívül matematikából és kémiából is jeleskedik, jelenleg a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának kitűnő eredményű hallgatója és az Élettani Intézetben folytat kutatásokat.

Simon két éve a biológia OKTV-n 3. helyezést ért el, és a tavalyi év során már a Semmelweis Egyetem Orvosi Biokémiai-, illetve Biofizikai Tanulmányi Versenyein végzett dobogós helyen. A támogatásból egy tabletet szeretne vásárolni, ami a mikroszkópos felvételek analízisében tudná segíteni géntechnológiai témájú TDK kutatása során.