Támogatottak / Művészet-Tudomány

MOL Tehetségtámogató Program Művészet-tudomány 2019

topolanszky-vince-2019.jpg
Topolánszky Vince Tamás (2002)
balett, Szada

A szadai Székely Bertalan Általános Iskola elvégzése után, 2012-től a Magyar Táncművészeti Egyetem klasszikus balett szakirány diákja. 2012-2016 között a Magyar Állami Operaházban a Diótörő (Misi, Feri, Pas de trois), Hattyúk tava, Coppélia előadásainak szereplője.

2012-2018 között a Magyar Táncművészeti Egyetem Diótörő című előadásaiban vett részt (Diótörő herceg, orosz tánc, bohóc). 2019-ben résztvevője a Perth (West Australia), Charlesworth Balet Institute International Youth Ballet Gala-nak.  Korábbi versenyeredményei alapján: a Domenico Modugno Nemzetközi Balettverseny 6. helyezettje (2016, Bari); a VIBE Bécsi Nemzetközi Balettverseny döntőse (2016); A Magyar Táncművészeti Főiskola háziversenyének I. helyezettje (2016), felkészítő mesterei és egyeteme elindítja a 2020. évi Prix de Lausanne Nemzetközi Balettversenyen, amely világviszonylatban az egyik legrangosabb megmérettetés. VIII. évfolyamos klasszikus balett szakos hallgatóként a tanév eleje óta külön próbák keretében készül a versenyre. Célja, hogy bekerüljön az előválogatást követően a verseny döntőjébe, és eredménnyel képviselje iskoláját és a magyar táncművészetet. 

hollo-matyas-no4.jpg
Holló Mátyás (2002)
ütőhangszerek, Göd

Mátyás a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Szakgimnázium (Bartók Konzervatórium) vendéghallgatója, emellett a Németh László Gimnázium tanulója.

2010-ben kezdett el foglalkozni ütőhangszerekkel a Németh László Általános Iskola és AMI növendékeként. Zeneiskolai évei alatt szólistaként és a DRUMS ütőegyüttes tagjaként több hazai és nemzetközi rendezvényen vett részt. A következő évben kiemelt célja részt venni több hazai és nemzetközi versenyen, valamint sikeres felvételi vizsgát tenni. A MOL Alapítvány idei céljai megvalósításában segíti őt.

portre-pfz-m.jpg
Puklics Dóra Kincső (2004)
klarinét, Zalaszentgrót

Kincső 2013 óta jár zeneiskolába. Tanulmányait a zalaszentgróti Erkel Ferenc Zeneiskolában kezdte. Egy év furulyatanulást követően-negyedikes korától- kezdett el klarinétozni Bodnár Sándor tanítványaként. Rendszeres fellépője volt a helyi illetve a megyei növendék-hangversenyeknek.

2017 óta két kamaracsoportnak is oszlopos tagja. A zalaszentgróti és a keszthelyi kamaraegyüttessel több városi rendezvényen is szerepeltek. Kincső korán elindult versenyeken, melyeken rendre kimagasló eredményeket ért el. 2016-ban a Zala Megyei Zeneiskolák VIII. Fafúvós Találkozóján arany fokozatot kapott,2017-ben a Szombathelyen megrendezett regionális Sistrum Zenei Versenyeken szintén arany fokozatban részesült. A Mesterek és Tanítványaik hangversenyen Pécsett, a Kodály Központban szólistaként együtt léphetett fel a Pannon Filharmonikusokkal. Kincső az általános iskolában mindvégig kitűnő tanuló volt, rengeteg országos eredménnyel büszkélkedhet. A Nyelvész verseny országos döntőjén 2016-ban II., 2018-ban V. helyezést ért el. A Tudásbajnokság versenyen irodalomból országos I. helyezett lett 2018-ban, 2019-ben pedig országos I. Kincső a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium 9.a osztályának a tanulója. Zenél az iskola szimfonikus zenekarában, nagyon büszke rá, hogy 9. évfolyamos létére az első szólamban játszhat. Egy kamaraegyüttesnek is a tagja: a fúvós ötöst a klarinét mellett fagott, oboa, fuvola és kürt alkotja. Társai mindannyian felsőbb évesek, de Kincső igyekszik, hogy legalább olyan magas színvonalon játsszon, mint zenésztársai. A MOL Alapítvány Kincső hangszer-vásárlásához járult hozzá. 

img-1364.jpg
Barabás Lujza (2008)
képzőművészet, Budapest

Lujza kivételes tehetségű gyermek, akinek 6 évesen, egy bécsi kurátor, majd a Museum of Amercias (Miami, Dora, US) delegálta két festményét a párizsi Louvre Múzeum időszakos nemzetközi kiállítására, ahol elismert felnőtt nemzetközi festőművészek kapnak helyet.

Lujza egyedüli magyar gyermekként jutott be a Louvre Múzeum zsűrijének döntése során, mely felkeltette a nemzetközi szakmai és média érdeklődését, majd megalapozta több jelentős művészeti vásáron és világkiállításon a sikeres részvételét. Lujza tehetséggondozása 4,5 korában kezdődött, a Magyar Tudományos Akadémia fő munkatársa (Prof. Dr. Gyarmathy Éva) felügyelete alatt a Tehetségműhely Közhasznú Alapítványnál, ahol a Barcsay-díjas Kovács Lola foglalkozik vele. Jelenleg az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium tanulója, ahol minden támogatást megkap az iskolától, kiemelkedő sikereire az iskolája is büszke. Lujza tehetségirányú fejlődéséről a média folyamatosan érdeklődik, több TV összeállítás készült róla, tervben van egy állami támogatású dokumentumfilm is, 2020-ban kezdik a forgatást.2017 és 2018-ban elnyerte a Nemzet Fiatal Tehetségeiért ösztöndíjat 2019-ban a Matehetsz  Felfedezettjeink fődíját. A Museum of Americas beválasztotta Lujza egy képét a The Best Artist Book-ba (European Communities Artists Library), mely októberben jelenik meg. 2020-ban ismét részt vesz Lujza egy festménye DUBAI-ban azt art fair-en. A MOL Alapítvány Lujza továbbképzéséhez járul hozzá, amit  nyaranta a firenzei Accademia D'Arten személyre szabott program formájában valósít meg. 

img-9790.jpg
Füssi-Nagy Regő (2001)
fotóművészet, Sárospatak

Regő 2014-ben kezdett el fotózni. Pár évvel később jelentkezett első versenyeire. 2016 májusban érte el első komolyabb sikerét a II. Észak-Borsod Fotópályázaton, ami egy elismert regionális fotópályázat, amatőr és profi fotósoknak egyaránt. A „Természeti-, turisztikai-, épített örökség” kategóriában első helyezést ért el. 2017 májusban a „Varázslatos Magyarország” nevű országos internetes fotóversenyen az adott hónapban első helyezett lett. Ez egy komoly szakmai zsűri által felügyelt programsorozat,  aminek a képeit könyv alakban is kiadták; ebben Regő képe is szerepelt. Szintén 2017 májusban a III. Észak-Borsodi Fotópályázaton kategória első helyezett lett. Ugyanezen év tavaszán a Sapientia (Kolozsvár) EMTE – Filmművészet, Fotóművészet, Média tanszék „Ébredés” című nemzetközi fotópályázatán első díjat és dicséretet is kapott. Az Év Természetfotósa 2017 országos versenyen különdíjjal jutalmazták. 2019-ben a Svájci ornitológiai intézet pályázata révén egy képe bekerült a kiadványukba. Regőt a MOL Alapítvány egy új objektív vásárlásához segítette hozzá.

2019-04-26-19-23-03-4048-cr.jpg
TövisCsapat Robottechnikai Műhely
robotika, Budapest

Az iskolai robot programozási és természettudomány műhely 2014-ben kezdte meg működését, 11 általános iskolás bevonásával. 

A színvonalas műhelymunka során elsajátított tudással a diákok eddigi a négy év alatt minden évben bejutottak a nemzetközi First Lego League fordulóiba képviselve a Homoktövis Általános Iskolát és Magyarországot. A Robottechnika szakkör a 2019-20 év során LEGO robot programozási, urbanisztikai és nemzetközi együttműködést célzó robotika és természettudományos szakkört és műhely-foglalkozást tart 10-16 éves diákok számára, azzal a céllal, hogy eredményesen szerepeljenek a First Lego League, City Shaper magyarországi és nemzetközi versenyén. A szakkör rendszeres működése heti egy péntek délután  közös munka, és hét közben rendszeres önálló feladatok otthoni megoldását foglalja magába. Ezek mellett havi rendszerességgel szombati teljes napos felkészülést tart a csapat. A program során a diákok egy teljes értékű robotot hoznak létre.

A MOL Alapítvány a csapat eredményes szerepléséhez LEGO Spike Prime innovatív robotépítő készletek megvásárlásával járult hozzá.

MOL Tehetségtámogató Program Művészet-tudomány Klasszis 2019

img-7737.jpeg
Horváth Roland (2001)
informatika, Sopron

Roland kiskora óta szerelmes a technológia világába, az utóbbi években pedig a startup kultúra keltette fel érdeklődését. A programozást, a programnyelveket egyedül, autodidakta módon, az interneten elérhető oktató kurzusokat, egyetemi előadásokat követve sajátította el. Ezt követően kezdett el egyénileg fejlesztett alkalmazásokat készíteni.

 A versenyeken bemutatott applikációi oktató vagy közhasznú alkalmazások ezek közül: a Show Me! (Mutasd!) jelnyelv oktató interaktív alkalmazás, a LayP: pedig egy idegen nyelvű szókincs bővítő applikáció.A Try Not to Smile applikációja az egész világon elterjedt, több mint 8 millió felhasználót ért el 3 hónap alatt. A nemzetközi IT sajtóban többször említették, az Apple App Store címlap-interjút is közölt az alkalmazásáról. A legmeghatározóbb eredménye a 25. Innovációs verseny I. díja volt, melynek köszönhetően képviselhette Magyarországot a világ legnagyobb tudományos ifjusági világversenyén, az Intel ISEF 2017-en. 2018-ban magyar diákként először nyerte el az Apple WWDC ösztöndíját, ami meghívást jelent világ legnagyobb IT konferenciájára. Érettségi után az Egyesült Államokban, egy tech startup cégnél vállalt egy gyakornoki pozíciót, hogy eddig megszerzett elméleti tudását, gyakorlati ismeretekkel is szélesítse.

Két éve dolgozik a Project AVR nevű fejlesztésén, ami lehetővé teszi a kiterjesztett és a virtuális valóság ötvözését mindenféle bonyolult kiegészítők mellőzésével, csupán két átlagos okostelefon használatával. A MOL Alapítvány Roland számítógép-vásárlásához nyújt támogatást. 

2019-nagy-zoltan-ferenc-002.jpg
Nagy Zoltán Ferenc (2000)
klarinét, Pécs

Zolit a Virtuózok műsorának köszönhetően sokan ismerték és szerették meg.  2017-ben indult a komolyzenei tehetségkutató műsorban, ahol korcsoportjában a három legjobb versenyző közé jutott, bekerült a döntőbe, és megnyerte a közönségdíjat. 

A nyereménye értelmében az Armel Opera Competition and Festival szervezésében egy koncertfellépésen vehetett részt. Számára a zene, a klarinétja egy különleges nyelv, kapcsolódás a világhoz. Szintén 2017-ben a Pannon Filharmonikus Zenekar élén szólistaként léphetett színpadra a Kodály Központban, ahol közönségdíjat is nyert. Az idei évben zenei pályáján egy fontos elágazáshoz érkezik: azt keresi, hol folytassa hangszeres tanulmányait. A számos versenyszereplés mellett idén több egyetemi megmérettetés is vár rá, ami az átlagos koncertéveknél is több utazást feltételez. A MOL Alapítvány Zoli utazásaihoz nyújt segítséget.