Hírek / Művészet-tudomány

A fiatal festőművész az általános pápai audiencia keretében átadta I. Ferenc pápának a Szent Márton év alkalmával megfestett, Szent Márton megkereszteli az édesanyját című olaj-vászon technikával készült alkotását, továbbá közvetlenül utána a Tündérország című 100 oldalas, színes képzőművészeti kiadványát is.

Az eseményre mintegy 50 000, a Szent Péter teret betöltő, a pápai audienciára érkező, a világ összes részéből összesereglett zarándok és néző előtt került sor. A sok évszázados hagyomány szerint - a díszvendégeknek kijáró megkülönböztetett figyelem miatt - a mintegy 30-40 díszvendég (köztük Vollein Ferenc is) közvetlenül a pápai pulpitus előtt foglalhatott helyet, és személyesen részt vehetett az audiencián.

Ezáltal a 17 éves Vollein Ferenc az első magyar festőművész a magyar képzőművészet történetében, akinek az alkotása bekerülhet a világhírű Vatikáni Múzeumba és Képtárba. Az utat kiemelt figyelemmel kísérte és támogatta a magyar és a nemzetközi egyházi-kulturális diplomácia, így többek között Dr. Márfi Gyula Veszprémi Érsek Atya, Veres András Győri Püspök Atya, a Magyarországi Apostoli Nunciatúra és Dr Tóth Tamás, a Pápai Magyar Intézet Rektora is és a Vatikáni Pápai Prefektúra is.

Az esemény Vollein Ferenc eddigi művészi pályafutásának legnagyobb sikere több szempontból is. A Ferenc pápa által történő fogadás egyúttal elismerése is az eddigi kiemelkedő művészeti teljesítményének, de a megkülönböztetett figyelem különösen a szakrális témájú festményeinek szólt. Azáltal, hogy festménye bekerülhetett a legnagyobb képzőművészeti gyűjteménybe, az nem csak Magyarországon, hanem a világon is az egyik legnagyobb képzőművészeti elismerést is jelentette. A festmény végleges elhelyezéséről, annak körülményeiről és helyéről a Vatikán illetékesei később hozzák meg a döntést.

Az ifjú művész szerint csodálatos és megható érzés volt a Szentatyával történő találkozás, hiszen hihetetlen módon áradt belőle az energia, a jóság és a szeretet. Az audienciát Ferenc élete eddigi legnagyobb élményének és sikerének tartja.

A MOL Tehetségtámogató Program 2010-től segíti Vollein Ferencet.