Hírek / Művészet-tudomány

A Cédrus Művészeti Alapítvány és a Napkút Kiadó Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából országos, nyílt képzőművészeti és irodalmi alkotópályázatot írt ki a készülő Szent Márton-almanach megvalósítására. A pályázat témája a Szent Mártonhoz fűződő népi és irodalmi hagyományok, valamint a pannóniai szent közismertebb életrajzi motívumai voltak.

Vollein Ferenc olaj-vászon technikával készült alkotásában a tours-i püspök egyik legfontosabb Pannóniához köthető életrajzi motívumát dolgozta fel, amikor megkeresztelte édesanyját az ún. Szent Márton kút előtt. A 15 díjnyertes és győztes képzőművészeti alkotást a beérkező több mint félszáz pályamunka közül neves személyiségekből álló zsűri választotta ki. A kurátorok szerepel Sebeők János, Wehner Tibor, Bereményi Géza, Szörényi László és Jankovics Marcell. Vollein Ferenc először nyert képzőművészeti pályafutása során pályamunkájával profi, hivatásos képzőművészek között ilyen rangos képzőművészeti elismerést. Az alkotás látható lesz majd a készülő Szent Márton-almanachban a 15 győztes képzőművészeti alkotás és az irodalmi mellékletek mellett.

A MOL Tehetségtámogató Program 2010-től segíti Vollein Ferencet.