Hírek / Civil szervezetek

A hagyományos karácsonyi jótékonysági vásárunkon a MOL Magyarország vezetői és szponzorált élsportolói, Szilágyi Áron, Lubics Szilvia árulták a süteményeket Budapesten, Békásmegyeren, Tiszaújvárosban és Százhalombattán. A MOL-osok pedig ezúttal is nagylelkűek voltak, amelynek köszönhetően rekordösszegű adomány gyűlt össze, amelyet ezúttal is az Új Európa Alapítvány által támogatott szervezetekhez juttatunk el.

A több mint 1,1 millió Ft összegyűlt adományt a MOL megduplázta, így összesen 2,2 millió forintot tudtunk felajánlani a két kiválasztott civil szervezet számára. Az adományt Gáborné Haáz Andrea, a MOL Új Európa Alapítvány ügyvezetője adta át Montskó Évának az Alapítvány a Budapesti Állatkertért elnökének és Vásárhelyi Juditnak, a Gólyahír Alapítvány vezetőjének január 30-án az Állatkertben.

A szervezetek sem érkeztek üres kézzel az eseményre: a Gólyahír Alapítvány frissen megjelent „Szívbéli történeteink" c. könyvét adta ajándékba, míg az Állatkert Kelep nevű gólyájuk tiszteletbeli nevelőszülőjévé fogadta a Gólyahír Alapítványt és az oklevéllel együtt 20 db családi belépőjegyet is felajánlott az örökbefogadó családok számára.

Alapítvány a Budapesti Állatkertért

Az alapítványt a Fővárosi Állat és Növénykert színesebb és színvonalasabb működésének támogatására hozták létre. Tevékenységükben kiemelt szerep jut az oktatási-nevelési feladatoknak. Számos iskolával, óvodával állnak kapcsolatban, akiknek ismeretterjesztő órákat szerveznek. Évente több ezer embert vonnak be örökbefogadási programjukba, amelyben egy-egy állat nevelőszülőjévé válhatnak a jelentkezők. Kiemelten fontosak betegségmegelőző, gyógyító és rehabilitációs programjaik is. A MOL idei adományának segítségével újra meg tudják rendezni azt az élményterápiás programot, amelynek keretében fogyatékkal élő gyermekeket látnak vendégül egy speciális pedagógiai programon és a nemlátók, kerekesszékesek számára is élményszerűvé teszik az állatkerti látogatást. Az először 2016-ban a MOL Gyermekgyógyító Program támogatásával megvalósult akció alapján módszertani útmutatót állítottak össze az állatkerti zoopedagógusok számára a fogyatékkal élő látogatók kalauzolására.

Gólyahír Alapítvány

A Gólyahír Alapítvány azért jött létre, hogy a Gólyahír Egyesület segítségével örökbefogadott gyermekeket és családjaikat támogassa. 2000 márciusa óta már 850 újszülött gyermeknek segített nyílt örökbefogadás útján szerető örökbefogadó családot találni. Az Alapítvány az örökbe fogadó családok számára közösséget biztosít, a gyerekeknek fejlesztő programokat, a nehéz sorsú családoknak anyagi segítséget nyújtanak, valamint támogatják a kiemelkedően tehetséges gyermek nevelését. A MOL adományát a szülő-gyermek közötti bizalmi kapcsolatok megerősítését célzó kalandterápiás programra szeretnék felhasználni 2018-ban.