Hírek / Művészet-tudomány

Az 1973-ban Svájcban alapított nagyhírű Prix de Lausanne olyan fiatal balett-táncosok számára megrendezett éves táncverseny, ahol a legjobbakat nem díjjal jutalmazzák. A klasszikus balettiskolák világában kiemelt jelentőségű eseményen továbbtanulási lehetőségeket, ösztöndíjakat, nyári kurzusokat kínálnak fel a kiválasztottaknak, a legértékesebb karrierlehetőségeket az első hat helyezett kapja. A résztvevőknek egyebek mellett minden évben lehetőségük van arra, hogy a legnevesebb kortárs koreográfusok egy-egy darabjának elsajátításával bekapcsolódjanak a nemzetközi táncvilág vérkeringésébe.

Idén január 31-én kezdődött az egyhetes verseny a Genfi-tó partján fekvő kisvárosban, ahol 235 lány és 57 fiú képviselheti iskoláját. A 36 országból érkező indulók között ismét jelentős számban vannak az ázsiai, főleg dél-koreai, japán és kínai jelentkezők, emellett az ausztráliai és a latin-amerikai táncosok is egyre nyomatékosabban képviselik kontinensüket.

2016-ban a Magyar Táncművészeti Főiskola két növendéke, Verbőczi Noémi és Bounakova Kristina is bejutott a balettverseny középdöntőjébe. A 18 éves Noémi (akivel A hónap embere interjúnk itt olvasható) hónapok óta készül a zsűri előtt bemutatásra kerülő néhány perces etűdre. A verseny előtti hetekben az ifjú balerina napi 10-12 órát próbált, a művészi balettórák mellett állóképesség-fejlesztő edzésekre járt.

A lausanne-i Théâtre de Beaulieu-ben tartott verseny döntőjére február 6-án vasárnap délután 3:00 és 6:00 óra között kerül sor. Nézze Ön is velünk az élő közvetítést a linkre kattintva, és drukkoljon Verbőczi Noéminak! A MOL Tehetségtámogató Program 2013 óta Noémi eszközvásárlásához járul hozzá.