Hírek / Civil szervezetek

A Debreceni SZC Povolny Ferenc Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolájának diákjai faanyagból játszható vasúti terepasztalt és kirakós játékok alapanyagait készítették elő. Ezen alapanyagok és hobby dekor anyagok felhasználásával pedig a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégium diákjai készre munkálták és megfestették a játékokat.

Ennek a pályázatnak a keretében 2016 nyarán a Debreceni SZC Könnyűipari Szakképző Iskolája és Speciális Szakiskolája diákjai közösségi szolgálat keretében ovisoknak szóló, közösségi közlekedéshez kapcsolódó, mesés témájú rajzokat terveztek, majd saját maguk felfestették a Homokkerti Pitypang Óvoda két termének belső falaira. A rajzokon az óvoda jelképei, mesefigurák és közösségi közlekedéssel kapcsolatos járművek, vonatok kerültek megörökítésre.

A két programban összesen negyven diák vett részt, akiknek személyenként 11-25 órányi közösségi szolgálat elvégzését tudtuk biztosítani. Ez összesen több mint 500 órányi közösségi szolgálat teljesítését jelenti.

A Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület az elmúlt évben is sikerrel indult az Új Európa Alapítványnak az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel együttműködésben meghirdetett (KÖSZ!) pályázatán, amelynek célja, hogy civil szervezetek számára forrást biztosítson az Iskolai Közösségi Szolgálat előírásainak megfelelő programok megvalósítására középiskolák 9-11. évfolyamos diákjai részvételével.

Az egyesület által végzett felmérések alapján népszerűek voltak az olyan közösségi szolgálat keretében végezhető feladatok, amelyben középiskolások nyújtanak segítséget a fiatalabb korosztály számára. Ezen cél mentén készítettük elő pályázatunkat és három középiskolával partnerségben született meg a “Játékos közlekedés!” programjuk.

A program célja, hogy a közreműködő iskolák diákjai számára olyan, a szakmai tanulmányaiknak és érdeklődésüknek megfelelő feladatokat biztosítsanak, amelyet szívesen végeznek. A diákoktól a program szervezői azt kérték, hogy a játékokon a közösségi közlekedés valamilyen formában jelenjen meg. A másik cél az egyesület által meghatározott témaválasztással a közösségi közlekedés népszerűsítése. A program során megvalósuló feladatokkal azt kívánták üzenni már az óvodás korosztály felé is, hogy a közösségi közlekedés a mindennapjaink része.