Hírek / A hónap embere

Hány kutyussal dolgoztok a terápiás foglalkozásokon? Hogy kell elképzelnünk az együttműködéseiteket?

Jelenleg 15 terápiás párosunk van, akik 17 intézmény 30 csoportjában tartanak kutyaterápiás fejlesztő foglalkozásokat. Fajtájukat tekintve vegyes az állomány, de van golden és tacskó szekciónk is.

Milyen speciális további képzésen kell részt vegyenek a kutyusok egy átlagos segítő ebhez képest?

A segítő és a terápiás kutyák kiképzése merőben más, más dolgokat is kell tudniuk, míg egy mozgássérült segítő ajtót nyit, villanyt kapcsol, addig a terápiás kutyáknak rengeteg trükköt kell tudniuk. Ami azonos, az a tökéletes engedelmesség minden helyzetben, ami nagy különbözőség az az, hogy míg egy segítőkutya kizárólag a gazdájával dolgozik, addig egy terápiás kutya mindenkinek szót fogad, akár egy egészen pici gyereknek, rosszul mozgónak, vagy nehezen beszélőnek.

Hogyan választjátok ki az alkalmas kutyát?

Ezek a kutyák mindig saját gazdájuk kíséretében érkeznek hozzánk. Fontos tudni, hogy sosem csak a kutyát készítjük fel , hanem a gazdát is, ők együtt vizsgáznak és dolgozhatnak. Nincs fajta megkötés, a temperamentum számít. Érdemes kicsi korban elkezdeni a képzést, de az idősebb kutyák sincsenek kizárva. Fontos, hogy jól és szívesen kapcsolódjanak az emberekhez, idegenekhez is, hogy szeressenek dolgozni, és hogy jól bírják a különféle nem szokványos helyzeteket.

Mennyi ideig tart a kiképzés?

Kutyától és gazdától függően fél-egy év. Az egy éves kort el kell érniük az első vizsga előtt.

Hány helyen „rendel” dr Luna? Aki megszerette Lunát és társait biztosan visszajár, nehezen szakad el egy lelkes kis páciens ettől a tüneményes kutyustól.

Lunával jelenleg két helyszínen, heti 2-2 órában tartunk fejlesztő foglalkozásokat. Az egyik helyszínünk a Csodavár Budapest Inkluzív Fejlesztő Központ és Játszóház, itt a csoportok összetételüket tekintve Down-szindrómás, autizmussal élő és tanulásban akadályozott gyermekekből állnak. Másik terápiás helyszínünk a Budai Gyermekkórház Gyermekgyógyászati Rehabilitációs Osztálya, itt legfőképp mozgássérült, illetve halmozottan sérült gyerekekkel dolgozunk. Mindkét helyszínt nagyon szeretjük, rengeteg szeretetet kapunk Lunával a gyerekektől. Emellett alkalmanként megjelenünk rendezvényeken is. Fontos, hogy a terápiás kutyákat nem szabad túlterhelni. Ha túl sokat dolgoznak, hamarabb elveszíthetik a lelkesedésüket, ezért nagyon figyelünk rá, hogy mindig örömmel végezzék a munkájukat.

Mi a Luna kedvenc jutalomfalatja? Hogyan motiválod őt?

Szerencsére nem válogatós, de ha ki kellene emelnem egyet-kettőt, akkor talán a bárányos és a lazacos jutalomfalatokat tünteti el a leggyorsabban. Ő vérbeli munkakutya fejben is, a legszívesebben a dicséretért, simogatásért, labdáért dolgozik.

A terapeuta és a kutya felvezetője hogyan készül fel a terápiás foglalkozásra?

Tanév elején minden helyszínünkön a célcsoportra igazítva, fél évre előre fejlesztési terv készül, általános és személyre szabott is. Rövid és hosszú távú célok egyaránt megtalálhatóak benne. Aztán természetesen ez év közben alakulhat, attól függően, hogy a gyerekek hogy haladnak. Csoport foglalkozásaink hetente vannak és a legtöbb helyszínünkön már a terápiát megelőző napokban lehet tudni, hogy mit fog történni aznap. Ezt a terapeuta és a felvezető közösen rakja össze, úgy, hogy a csoportvezető tudja, hogy mit szeretne megtanulni a gyerekekkel és kutyafelvezető pedig a kutyához mérten mondja, hogy ez hogyan valósítható meg. Persze, ez magán az órán még mindig változhat, van, hogy a gyerekeknek nem jön be és akkor rugalmasnak kell lenni. Egy jól működő és összeszokott terápiás team ezt könnyedén megoldja és fél szavakból is megértik egymást.

004-dsc3626.jpg

Mi a legkedvesebb történeted Lunáról? Luna csodás érzékkel rá tud hangolódni a gyerekekre, azokra is, akik eleinte félnek a kutyáktól. Minden apró fejlődésre nagyon büszkék vagyunk. Volt már olyan, hogy az eleinte rettegő gyermek a foglalkozásokon meglepően gyorsan eljutott arra a szintre, hogy a kezéből adjon jutalomfalatot, amikor csak teheti öleli Lunát, még a hasa alatt is átmászik. Az utcán sétálva pedig már nem fél a kutyáktól. Luna a hétköznapokban egy energiabomba, okos, kedves, bújós kutya, akinek mindene a labda és a víz. Szeretettel dolgozik, a foglalkozásokon végig lelkes, érdeklődően figyel a gyerekekre, emellett fegyelmezett és láthatóan várja a feladatokat. Őt egyszerűen csak szeretni lehet.