Pályázóknak / MOL Tehetségtámogató Program Művészet-tudomány

2019-ben a meghirdetett felhívásra összesen 308 pályázat érkezett be, amelyek közül a MOL Alapítvány kuratóriuma 67 pályázót tudott támogatásban részesíteni összesen közel 19 millió Ft összegben.

Az elnyert támogatási összeget a tehetségek leginkább hangszer megvásárlására, előadások, tudományos versenyekre való felkészüléshez szükséges eszközök beszerzésére, vagy egy-egy verseny útiköltségeinek támogatására fordítják.

A 18 év alatti támogatottak között van többek között Barabás Lujza (Budapest) képzőművészeti tehetség, akinek alkotásait már a párizsi Louvre-ban is kiállították, valamint Topolánszky Vince Tamás (Szada) balettnövendék, aki a Prix de Lausanne nívós balettversenyre készül, amely már sok balettművész számára jelentett ugródeszkát a későbbi pályafutásához. Támogatást kapott Bagi Flóra (Pécs) is, aki 8 éves korában kezdett el furulyázni, és nagyon gyorsan kiderült, hogy különleges tehetsége van mind a hangszerhez, mind a zenéhez.

A 18. életévüket már betöltött fiatalok a Klasszis kategóriában kaptak támogatást, közöttük például Kovács Bálint (Győr) a salzburgi Mozarteum furulya szakos hallgatója és Horváth Roland (Sopron) informatikus, aki már 14 évesen sérültek kommunikációját segítő applikációt fejlesztett.

A zsűri tagjai voltak Devich Márton a Bartók Rádió igazgatója, Pázmány Karolina Ágnes vizuális nevelés tanár, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanszékvezető-helyettese és Pertis Szabolcs matematika-fizika szakos tanár, népzenész. A

2006 óta karoljuk fel a fiatal tehetségeket, eddig több mint 3000 művészeti vagy tudományos pályára készülő fiatal fejlődését segítette.

Ebben a kategóriában legközelebb bárhatóan 2020. nyár végén teszünk közzé felhívást.