Hírek / Civil szervezetek

A Transzplantációs Alapítvány idén 15. alkalommal tartotta meg szervátültetett és átültetésre váró gyerekek nyári táborát Balatonszemesen. Az egyhetes nyaralás a sport, a nevetés és vidám programok mellett nehéz pillanatokat is tartogatott, amit egy filmes csapat örökített meg.

"Zotya, Zotya, Zotya!" - biztatják hangosan a mentőkocsiba beszálló, műtétre utazó társukat a Transzplantációs Alapítvány nyári táborozói. Egy kisfiú szervriadójával a táborról készült profi videó igazi, torokszorító dokumentumfilmmé vált. A táborban a szervátültetett gyerekekkel közösen mozgó filmesek is egy váratlan esemény részeseivé váltak, amikor egy májátültetésre váró 14 éves fiúnak a telefonértesítést követően a táborból kellett elindulnia transzplantációs műtétjére. A fiút egy emberként biztató, támogató táborozók együttérzését csak a film adhatta vissza. A film rendezője és operatőre Bartha Máté.

A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért „Mi is nyaralunk” nyári táborát 2004 óta szervezi meg 2-21 éves korú gyermekeknek és fiataloknak, akik szüleikkel és sorstársaikkal együtt ingyenesen vehetnek részt a balatoni kikapcsolódáson. A MOL Alapítvány már 10. éve támogatja a táborozók szállásköltségeit annak érdekében, hogy a költséges orvosi beavatkozásokat finanszírozó családok gondtalanul pihenhessék ki a megpróbáltatásokat.

A vidám hangulat, a sportpályákon végzett változatos mozgás és a sokszínű programok a gyerekek értelmi-, érzelmi-, és testi fejlődésére pozitív hatással vannak. Amire szükségük is van, mert a szervátültetett fiatalok a műtétnek köszönhetően ugyan kiszabadulnak a kórházból, de a komoly műtetek nemcsak a testükön, hanem a lelkükben is hegeket hagynak. A tábor célja, hogy közösséget tartson össze, és emellett segítse az egészséges társadalomba való beilleszkedést.

A táborban pszichológusok, gyógypedagógusok, meseterapeuták és testnevelő tanárok is részt vesznek, köztük Börcsök Enikő Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész is, aki maga is kétszeres vesetranszplantált.