Hírek / A hónap embere

Több éves próbálkozás előzte meg, hogy egyáltalán megkezdhesse az úszás tanulást, olyan mértékben félt a víztől. - Ennek talán az lehetett az oka, hogy egészen kicsi koromban, egy nyaralás során kis híján vízbe fulladtam. Én magam nem emlékszem már erre, de a családi legendárium számon tartja. Ezért is döntöttek úgy a szüleim, mindenképpen meg kell tanulnom úszni.

Nyolc éves korától már a nagytétényi Budafóka Sportegyesületben úszott, ahol jelenleg is versenyez Horváth Tamás irányításával. Az eredményei bámulatra méltóak: 2017 decemberében a közép-európai országok serdülő versenyén Gábor nyerte a magyar csapat legtöbb érmét, hetet, az öt aranyból, négyet egyéni számban. A következő évben megszerezte első felnőtt bajnoki érmét: 50 m háton 3. helyezett lett – tovább javítva a korosztályos csúcs időeredményét –, illetve minden számban döntőbe került, amelyben elindult, és minden számban korosztályos csúcsot is úszott a versenyen. A felnőtt bajnokság után, egy 4 nemzet részvételével zajló csehországi nemzetközi versenyen ő volt a legeredményesebb magyar versenyző – minden hátúszó számot megnyert, plusz a 400 méteres vegyesen is begyűjtött egy aranyérmet. Az Ifjúsági Európa Bajnokságon egyéniben remekelt a hátúszó számokban, 200 méteren pedig majdnem meglett a dobogó, 4. lett a döntőben, míg 100 méteren 7. helyen ért célba. Mindkét távon új korosztályos magyar rekordot úszott. Ezután a felnőtt rövidpályás Országos Bajnokságon, ért el korosztályos csúcsot és értékes helyezéseket. Tavaly augusztusban pedig új junior világcsúccsal junior világbajnok lett, ezzel teljesítve az olimpiai A szintet, így minden valószínűség szerint tagja lesz a tokiói csapatnak.

Hosszú út vezetett idáig. Nem pusztán az évek számát, és a hatalmas munkát illetően, amit Gábor és az őt támogató szülei mindebbe beletettek, de a belső fejlődést tekintve is, melyre óhatatlanul szükség volt ahhoz, hogy Zombori Gábor élsportolóvá váljék. Kiskamaszként számtalanszor fel akarta adni az úszást és gyakran csak a szülői szigor akadályozta meg ebben. Édesanyja meghallgatta, amikor sírva jött haza az uszodából, de másnap ugyanúgy el kellett mennie edzésre.

Nem hatódott meg a tiltakozásomtól – mondja Gábor nevetve. – Idővel aztán szép lassan egyre több sikerélményem lett, köztük a diákolimpiák eredményei vagy pár éve a Gyermek Országos Bajnokság, ahol a kilenc versenyszámból mind a kilencet megnyertem. Már magamtól is szívesen mentem, sőt, akár elfutottam volna az uszodáig. Ezek az elismerések vittek egyre közelebb ahhoz, hogy ezt kell csinálnom, ez a kötelességem – meséli. – Tavaly pedig jött a nem várt eredmény, amire senki sem számított. Még magamat is megleptem. Hátúszásban talán egy harmadik helyet vártak tőlem, ehelyett lett 400 gyorson a világbajnoki érem.

Ebben a sportágban másodpercek töredéke dönti el, ki lesz dobogós. A hosszú évek testi-lelki munkája ebben is megedzette Gábort. – Viszonylag jól viselem a kudarcot. Nyilván győzni megyünk minden versenyre, de olyan ember vagyok, hogyha veszítek, sem esem kétségbe. Odalépek, gratulálok a másiknak a győzelméhez és küzdök tovább. Minden esetben átgondolom, mit lehetett volna jobban csinálni és azon dolgozom tovább – magyarázza.

A felkészítő edzéssorozatok embert próbáló monotonitását időnként nehezebben tűri, de azt is tudja, hogy ez része a munkának. Pláne most, amikor a felnőtt Országos Bajnokságra készül, amelynek a tokiói olimpiai részvétel a tétje. Most minden idejét és erejét erre fordítja. Olyannyira, hogy idén a tanulmányait is szünetelteti. Szerencsés, hogy középiskolája, amely a Testnevelési Egyetem gyakorló Általános iskola és Gimnáziuma, maximálisan támogatja ebben.

Épp csak lopott idők adódnak, hogy ebből a feszített tempóból lazítson néha. – Mint minden sportolónak, nekem is szükségem van arra, amikor mást csinálhatok és nem gondolok a sportágamra. Nagyon feltölt, ha egy-két napra kikapcsolhatom mindazt, amiben állandóan pörgök. Előfordul, hogy a barátnőmmel elutazunk pár napra, vagy csak moziba megyünk. Bármi jöhet, szívesen veszem!

A távolabbi jövőt illetően Gábor egyelőre annyit tud, továbbra is az úszás közelében szeretne maradni, de egyelőre kifejezetten a rövid távra, azaz idei évre és az olimpiára koncentrál.