Hírek / A hónap embere

Mi történt veled a világbajnokság legelején?
Hiába játszottam le előre fejben sok lehetséges verziót, már az első versenyszámnál, az úszásnál jött egy komoly zökkenő. Az egyik versenytársam az első méteren leütötte rólam a szemüvegemet és a sapkámat. Ilyenkor annyian ugrunk egyszerre a vízbe, hogy komoly ütközések is történnek, és sokszor hasonlít egy bokszmeccsre a verseny, mint úszásra.

Ilyenkor hagyod elúszni a szemüveged?
Szükség van rá a tájékozódásnál, úgyhogy amilyen gyorsan csak tudtam, visszavettem a szemüveget, és minden erőmmel próbáltam behozni a hátrányt. A 750 méter végére már teljesen előre kerültem. Negyedik helyen jöttem ki a vízből, és a kifutásnál is szereztem még egy helyet.

lehmanncsongor2.png

A 20 km kerékpározás végére már szinte be is hoztad a lemaradást. Mikor érezted, hogy meglesz az arany?
A futásnál jó helyen indultam, és már az elején éreztem, hogy jók a lábaim. Rövidesen a boly élére álltam, és próbáltam én diktálni a tempót. A harmadik kilométertől elkezdtek leszakadozni a többiek, és onnantól az ötödik kilométer végéig már nem tudtak megközelíteni. Arra sosem gondoltam, hogy már az elején ennyire sikerül előretörni. Ez egy álomszerű teljesítmény volt saját magam számára is.

Jelenleg korosztályodnál fogva sprinttávon versenyzel. Mik a tervek a hosszabb versenyekkel?
Jövőre lesz a korosztályváltásom. A hivatalos Európa- és világbajnokságot olimpiai távon teljesítem majd, ami a mostani távom duplája: 1,5 km úszás, 40 km kerékpározás, 10 km futás. 2019-ben már tudatosan készülünk erre a hosszabb távra.

A triatlon három sportág egyesítése.  A rengeteg edzésen és kitartáson túl a depózás és a bolyozás is fontos taktikai elemek a verseny közben. Ezeket is szoktátok gyakorolni?
Persze. A tiszaújvárosi klubunkban a kisgyerekek is sokat gyakorolják, hogy minél gyorsabban tudjanak váltani a depóban. Főleg azért, mert náluk még olyan rövid a táv, hogy ezekből az ügyességi részekből sok előny származhat. Egy begyakorolt ruhaváltásból, sisak- vagy kerékpár felvételből komoly előnyt lehet szerezni. A bolyozást is tanuljuk, de az ennél bonyolultabb, amit csak csapatban lehet kitapasztalni.

Hullámzás, jégeső, szél – sok tényező befolyásolja a triatlon versenyszámait. Mik határozzák meg legjobban?
Főleg a szelet szoktuk előtte figyelni, mert az az úszásban is sokat számít, meg a kerékpározásnál. Ha nagyon erős a hullámzás, akkor előfordul, hogy lefújják a versenyt. Ha mégis megtartják, olyankor a hullámzás nem kedvez a gyengébb úszóknak, mert víz alá süllyednek, hátrányba kerülnek. Gyakran annyira lemaradnak, hogy esélytelen elkapni az élbolyt.

lehmanncsongor3.png

Télen hogyan készültök?
Az úszás és a futás az uszodában és a futópadon adott, télen itt hosszabb edzéseket csinálunk. Az úszásnál 5-6000 méteres etapok vannak. Biciklihez téli szezonban mountain bike-ot is használunk, illetve a nagy hidegekben teremben görgőn tekerünk. Ezek nem tudják teljesen helyettesíteni a kültéri edzéseket, de jó átmeneti megoldás, és a monotonitást is lehet gyakorolni vele.

Mi fér bele még a minden napjaidba egy ennyire sok energiát igénylő sportág mellett?
A tanulásnak muszáj beleférnie. Magántanuló vagyok, és szerencsére jól sikerültek az érettségik, négyes-ötössel zártam mindenből. A családdal úgy gondoltuk, hogy jobb, ha nem csak a triatlont tartom fókuszban, így egyetemen közgazdaságtant fogok tanulni. Lehet, hogy nem ez lesz majd a foglalkozásom, de ebből akkor is szeretnék diplomát szerezni.

Lehmann Csongor 2006-ban kezdett el sportolni a Tiszaújvárosi Triatlon Klubban. Már újonc korától korosztálya meghatározó versenyzője volt, minden évben a magyar bajnoki dobogón állt. 2013 óta tagja a Héraklész Bajnokprogramnak. 2015-től kapcsolódott be a Junior Európa Kupa sorozatba, ahol összetettben 2015-ben 2., 2016-ban 1.helyen végzett. 2017-ben és 2018-ban is bronzérmet szerzett a Junior Európa Bajnokságon.  A MOL Tehetségtámogató Program 2017 óta segíti felkészülését.