Hírek / Civil szervezetek

A MOL Alapítvány Gyermekgyógyító Programja krónikusan beteg, fogyatékkal élő, vagy a lelki egészség szempontjából veszélyeztetett gyerekek gyógyulását, rehabilitációját segítő élmény- és művészetterápiás programokat támogat. A támogatottak közt van 2018 óta a Kutyával az Emberért Alapítványt, melynek munkatársai többek közt a Csodavár Budapest Inkluzív Fejlesztő Központ és Játszóházban 7-14 éves autizmussal élő, Down-szindrómás és tanulásban akadályozott gyerekeknek tartanak kutyaterápiás foglalkozásokat.

A terápiás állatok jelenléte jótékonyan hat az ember érzelmi állapotára, motivációjára. A kutyás foglalkozás hatására a gyermekeknek nő az önbizalmuk, fejlődik a mozgáskoordinációjuk, javul a kedélyállapotuk, és a szociális, kommunikációs készségük is. A Csodavárban fogyatékkal élő és átlagos fejlődésű gyermekek egyéni és csoportos fejlesztése zajlik, valamint játszóházként is működik családi napokkal, táborokkal, egyéb programokkal.

„A kutya a foglalkozásokon óriási motivációt adott a gyerekeknek, az állatokkal közösen minden feladatba igazi lelkesedéssel vetették bele magukat. Ráadásul rám is jó hatással voltak, rögtön feloldották a foglalkozás előtt bennem lévő izgalmat" – mondta Szilágyi Áron. A MOL Alapítvány jószolgálati nagykövete hozzátette: „Ők is, én is a sikerért dolgozunk, csak a siker mást jelent az életünkben: nekem ezt érmekben mérik, számukra azt jelenti, hogy a hétköznapok akadályait könnyebben veszik, és be tudnak illeszkedni ép társaik közé."

Szilágyi Áron 2006-ban, a MOL alapítványának indulásakor elsők közt nyerte el a MOL Tehetségtámogató Program támogatását. A fiatal vívó 2010-től a MOL Csapat tagja lett, és kétszeres olimpiai bajnokká vált, akihez mindig közel álltak a jó ügyek. 2017-től a MOL Alapítvány jószolgálati nagykövete, aki példamutató sportolóként részt vesz az alapítvány fiataloknak szóló jótékonysági programjain.

A 2005 óta futó MOL Gyermekgyógyító Program eddig összesen több mint 500 terápiás projektet tudott támogatni több mint 620 millió forinttal, elsősorban a terapeuták béréhez történő hozzájárulással több mint 110.000 gyermek fejlesztését vagy gyógyítását elősegítve. Ezzel az érintett családok számára ingyenessé vagy jelentősen olcsóbbá teszi az évközi rendszeres foglalkozásokat vagy nyári táborokat.