Hírek / A hónap embere

– A Diverzitás Alapítvány tevékenységeinek egy része a természeti diverzitáshoz kapcsolódik, ezen belül is a gazdálkodáshoz, biokertészkedéshez, és van, ami a társadalmi diverzitáshoz, a munkahelyi sokszínűséghez, ahol hátrányos helyzetűeket segítünk az álláskeresésben – mondja Csapó Beatrix. Ehhez kapcsolódik a szociális kertünk, a Holdvilág Szociális kert, ahol hosszú távú tervünk, hogy hátrányos helyzetűeknek és megváltozott munkaképességűeknek - közöttük fogyatékkal élőknek is - tudjunk munkalehetőséget biztosítani. Azokat a programjainkat szeretjük különösen, ahol a két dolog össze tud kapcsolódni. Ha szeretnénk egy hosszú távon fenntartható világot, természeti szempontból is fontos, hogy a sokszínűség megmaradjon. Ugyanakkor a társadalom is meg tudja őrizni sokszínűségét és esélyt adjon: mindenki megtalálja benne a saját helyét, boldogulni tudjon.

Egy angliai szervezet adta az ötletet, hogy a beilleszkedésben, fejlesztésben akár egy kertészet is segíthet. Itt is fejlődhetnek a kommunikációs-, az együttműködési képességek, az odafigyelés, a nagy- és finommotoros készségek. Ők olyan iskolahálózatot hoztak létre, ahol 15-25 év közötti, különböző problémával küzdő fiatalokat gyakorlati tevékenységekkel fejlesztik, azokat, akik a normális iskolarendszerből valami miatt kiszorulnak. A Ruskin Mill Trust a fejlesztést mezőgazdasági tevékenység és nagyon alapvető kézműves mesterségek segítségével végzi, ilyen például a fafaragás, kovácsolás, nemezelés, agyagozás. Fontos alapelv, hogy a folyamatokat elejétől a végéig követni lehessen. Ha elvetnek egy magot, abból kikel a növény, ezt gondozni kell, betakarítani, utána abból főzni lehet és közösen megenni. Ahhoz, hogy gyapjúból készíthessenek valamit, először hónapokon át legeltetik a birkát, majd megnyírják, a gyapjút megmossák, feldolgozzák. A folyamat során rendkívül sokat tanulnak a résztvevők, feladataik vannak, kézzel fogható eredmények, ahol sikereket érhetnek el és tartoznak valahová. Mi még messze vagyunk ettől a modelltől, de ez a távlati cél – magyarázza Beatrix.

A Diverzitás Alapítványnak jelenleg két fő tevékenysége van: tanácsadás – önéletrajzírással, állásinterjúra való felkészítéssel –, a munkaerőpiacról kiszorult álláskeresőknek, valamint a Holdvilág nevű közösségi és szociális kert. Tavaly már volt egy olyan „ügyfelük”, aki sok éve nem talált munkát, és őt tudták pár hónapig a kertben foglalkoztatni, ezáltal fejleszteni. Azóta sikerült is elhelyezkednie.

akadalymentes-komposzt-wc-terv.jpg                holdvilag-kert-2020-komposztal.jpg

- Fontos, hogy bizalmi kapcsolatot tudjunk kialakítani az ügyfeleinkkel. Sok esetben bizalmatlanok, számos rossz tapasztalattal a hátuk mögött – mondja Beatrix. – Hetente egyszer találkozunk velük egyéni tanácsadáson Gödöllőn, a Civil Házban. Átbeszéljük az elakadásokat és dolgozunk a megoldásokon. Ezt a tevékenységet az Incorpora program keretében végezzük, ahol a munkaadókkal is folyamatosan építjük a kapcsolatokat. Évente 100-120 álláskereső fordul hozzánk, közülük 60-70 fő talál is újra állást! A megkeresések száma a járvány miatt most jelentősen megnövekedett.

A közösségi kert egyelőre még nem kapcsolódik szorosan a fenti tevékenységhez, bár az a hosszú távú elképzelés, hogy 6-8 ember tudjon itt dolgozni. Jelenleg két állandó munkatárs van, mindketten biokertészek, egyikük emellett fejlesztő szakember és pedagógus, aki korábban sérültekkel is dolgozott. A szemlélet, a gondolkodásmód formálásra helyezik a hangsúlyt. Egy évben több mint 70 önkéntes vesz részt a meghirdetett programokon. Velük közösen alakították ki a kert infrastruktúráját, elkészült a kapu, a magaságyások, a fűszerspirál, sőt raklapokból kerti bútorok is.

– Volt olyan rendezvényünk, amelyre értelmi sérültek jöttek el hozzánk, akik évek óta kertészkednek, és ők tanították a vendégeinket bizonyos kertészeti fogásokra – meséli Beatrix. – A szokásos programjaink a járvány alatt szüneteltek, de júniusban újraindultunk mi is. Rendes üzemmódban a kertet folyamatosan művelik a kertészek és az önkéntesek. Van egy egyetemi gyakornokunk is, több önkéntes jár hét közben is, és havonta megtartjuk az önkéntes napot, ahol nagyobb volumenű munkákat végzünk el közösen. Egyetemista és kisiskolás csoportjaink is vannak, akik eljönnek hozzánk kirándulni, dolgozni. Alakul együttműködés egy gödöllői napköziotthonnal, ahol leginkább olyan sérültek vannak, akik nagy része nem tud elhelyezkedni majd a munkaerőpiacon. Ők is tudnak tevékenykedni, kertészkedni nálunk.

A Diverzitás Alapítvány a Holdvilág Szociális kertben idén - a MOL Alapítvány Helyi Érték Programjának támogatásával - egy akadálymentes komposzt-wc megépítését tervezi. Hisz sok esetben van kerekes székes látogatójuk, vagy segítségre szoruló idősek, kisgyerekek, amikor jó, ha a kísérő, a szülő is elfér a helyiségben. A megfelelő méretű hely kialakításán túl, az is a céljuk, hogy a konkrét példa bemutatásával megváltoztassák a komposzt wc-vel kapcsolatos negatív előítéleteket. Ilyen módon sok helyen kialakítható lenne környezettudatos, kulturált illemhely.

holdvilag-kert-202006-vagott.jpg

Csapó Beatrix eredeti végzettsége szerint biológus. Pár kutatásban eltöltött év alatt a zöld civil szférában önkénteskedett, majd az Ökoszolgálat Alapítványnál dolgozott. Gyerekei születése és a velük otthon töltött idő után újragondolta, milyen irányba szeretné folytatni a szakmai életét, és nonprofit szervezeteknél esélyegyenlőségi, munkaerő-piaci projektekben dolgozott éveken át. Jó tíz év után lehetősége nyílt, hogy ezt a Diverzitás Alapítvány és a Holdvilág szociális kert keretében folytassa, amely 2017-től működik Gödöllőn.