Hírek / Civil szervezetek

Alapítványunk a MOL Gyermekgyógyító Programon keresztül támogatja a Vertebra Alapítványt, akik azon fáradoznak, hogy segítsenek a gerincferdüléssel küzdő gyerekeknek élményeket szerezni, és megmutatni nekik, hogy fűzővel is teljes élet élhető. A MOL Csoportszintű PB Üzleti Egysége egy jótékonysági akció keretében a Vertebra Alapítványtól érkező gyerekeknek szeretett volna egy felejthetetlen napot szervezni. A Budapest Ballon Club Sportegyesülettel együttműködve egy 12 fős, egy 3 fős, szív alakú és egy 4 fős ballonban emelték a gyerekeket a magasba Veresegyház mellett. És hogy miért hőlégballon? Sokan nem tudják, hogy a hőlégballonok PB gázzal működnek, és a ballonokban fújt levegőt melegítik, amitől azok a magasba emelkednek.

A gerincferdülés elsősorban a fiatal, még fejlődésben lévő lányokat sújtja. A diagnózist követően korzett, azaz merev fűző egész napos (értsd éjjel-nappali) viselését írhatja elő a szakorvos. Ez se nem kényelmes, se nem esztétikus, a betegség miatt érzett szégyenről nem is beszélve, ami a fűző viselésével válik a környezet számára is egyértelművé. Érthető, hogy a kamasz lányok nehezen szánják rá magukat. Azonban a kockázat óriási: a merev fűző nélkül betegségük visszafordíthatatlanná válhat, komoly gerincműtétet kockáztatnak vele. A fűző viselése elsősorban lelki terhet jelent, aminek leküzdésében a Vertebra Alapítvány segít a fiataloknak.

A Vertebra Alapítvány közösségbe hívja őket, ahol hozzájuk hasonló fiatalok vannak. Nemcsak megbeszélhetik kinek, miért nehéz a betegség, hanem bátorítást is kaphatnak, együtt könnyebb felvállalni még a korzettet is. A közösségteremtés kiemelkedő eszköze a nyári tábor, ahová elsősorban az új betegeket várják, de a tábor nyitott a már gerincműtéten átesett gyerekek előtt is. Évente közel száz fiatal vesz részt 2004 óta ezeken a „Scoli-táborokon”.

Az egyhetes táborok programjának elmaradhatatlan része a speciális gyógytorna, ezt egészítik ki különböző játékok, vetélkedők, sport lehetőségek, kézműves-, és önismereti foglalkozások. A legfőbb cél, hogy a fiatalok megértsék: korzettben is élhetnek ugyanúgy, mint bármelyik mai fiatal! A táborvezetőknek a legnagyobb öröm, amikor a strandra is együtt mennek a résztvevők, természetesen korzettben! Az alapítvány munkatársainak és önkénteseinek többsége szakember vagy érintett. Évközben más közösségi programokat is szerveznek a fiataloknak, hogy a nyári élmény hatása minél tovább kitartson, valamint online felületen, moderált csoportokban is a segítségükre vannak.

A MOL Gyermekgyógyító Program 2007 óta nyújt támogatást táboraikhoz.