Hírek / Művészet-tudomány

Magyarországon 11. alkalommal került megrendezésre a Magyar Ifjúsági Robot Kupa, az idei évben először ligánként eltérő időpontokban, és helyszíneken. Februárban a budapesti Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium adott otthont a Rescue Line kategória versenyének. A megmérettetés kiemelt jelentőségét mutatja, hogy a haladó liga győztes csapatai bajnoki minősítést, ezáltal jogot szerezhetnek, hogy Magyarországot képviseljék a RoboCup Junior 2017 világversenyen, melynek helyszíne 2017-ben Japán (Nagoya) lesz.

A RoboCup az intelligens robotok legkiemelkedőbb, és legnagyobb versenye. A kutatás, képzés szempontjából egyike a világ kulcsfontosságú technológiai eseményeinek, amelyet 1997-ben USA, Japán és Németország indított útjára azzal a céllal, hogy összemérjék, serkentsék a robotkutatásokat a világban.

A „Országos Baptista Robotika Csapat” tagjai a haladó kategória mindkét korosztályában kiemelkedő sikerrel vettek részt a nemzeti minősítő versenyen. „2 Bit” elnevezésű Primary korosztályú (11-14 év) csapatunk (Baptista Szeretetszolgálat) ifjabb Abán Csaba, Léka Patrícia tagokkal, míg a *NiceDroid* elnevezésű Secondary (15-19 év) csapatunk (Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium) Papcsák Nóra és Jakab Ágnes összetételben versenyeztek.

A Baptista robotprogramozók mindkét korosztályban a mezőnyből kimagasló teljesítménnyel szerezték meg a magyar bajnoki címet, és ezáltal egymás után hatodik alkalommal a jogot, hogy hazánkat képviseljék a RoboCup Junior 2017 világverseny Rescue Line kategóriájában.

A Baptista Szeretetszolgálat robotika csapatának ezek voltak a hazai, és világversenyeken elért 100., valamint 101. dobogós helyezései.

A MOL Tehetségtámogató Program roboteszközök vásárlásának támogatásával 2012-től segíti az Országos Baptista Robotika Csapat tagjainak munkáját.