Pályázóknak / Helyi Érték Program

A 2019. évi felhívásra összesen 413 pályázat érkezett be négy kategóriában: jövő generációja, kultúra, környezetvédelem és fenntarthatóság, valamint társadalom. A pályázatokat az ország teljes területéről fogadtuk. 

A szakmai értékelést követően és a kuratórium döntése alapján 151 pályázat jutott tovább a második körbe, ahol 2020. márciusában a közvélemény dönthette el online szavazataival országosan 54 körzetben, mely projektek nyerjék el az egyenként 500.000 forintos támogatást terveik megvalósításához. 

A második forduló 54 nyertes szervezete mellett a MOL Alapítvány kuratóriuma innovációs díjban részesített további  hat civil kezdeményezést, amelyek a szakmai értékelésen jól szerepeltek. 

Így összesen 60 szervezet nyert el 30 millió forint támogatást. A civil szervezetek több mint 70.000 szavazót tudtak mozgósítani szimpatizánsaik között a közel három hetes szavazási időszakban.

A környezetvédelmi, oktatási, kulturális és társadalmi kezdeményezésekkel a szervezetek közel 40.000 főt mozgatnak majd meg igen jelentős, közel 2000 fős önkéntes szerepvállalásával, akik mellett 674 iskolai közösségi szolgálatos diákot is bevonnak a programokba. 

A szavazáson részt vett és a végső nyertes projektek bemutatását itt éri el, összesített listájuk a letölthető dokumentumok között megtalálható.

Néhány kiemelkedő projekt az ország egyes részeiről:

Biber Kulturális Egyesület, Kóspallag: A falu középén álló buszmegálló spontán módon közösségi helyszín. Az építmény falain kapnak helyet a faluval kapcsolatos hirdetmények is. Ezt a buszmegállót szeretné felújítani az egyesület a falu látképébe jobban illeszkedő faanyagból. Helyet kapna benne egy közösségi könyvespolc is és hozzá kapcsolódó közösségépítő programokat is szerveznek: olvasásnépszerűsítő programot, rajzpályázatot, népmese napját.

Erdőben Egyesület, Gyermely: Az egyesület a közösségi kertek mintájára közösségi erdőkertet alakít ki a rendelkezésére álló 1 hektáron olyan gyümölcsös telepítésével, ahol minden fát valaki örökbe fogad, és maga gondoskodik annak ápolásáról. Az erdőkert hosszú távon lehetőséget biztosíthat a családoknak a tartalmas időtöltésére, a kialakult közösségek erősödésére és a növényápolási ismereteik gyarapítására. 

GesztenyeKÉK Természetbarát Egyesület, Kőszeg: Az egyesület a több mint 700 éves, 10 m törzskerületű vadgesztenyefa törzse körül kialakított park rehabilitációját és fejlesztését tervezi Kőszegen. A 80-as években létesült emlékhely modernizációjának első lépését a gesztenyefa megmaradt törzsének konzerválása, a környező lépcső és korlát felújítása, padok elhelyezése, parkoló kialakítása és a növényzet rendbetétele jelenti. Ezt követően interaktív szórakoztató és tájékoztató egységeket helyeznek majd ki, aminek tartalmát pályázatra beküldött művekből szeretnék kiválasztani.

A Helyi Érték Programot első alkalommal 2018-ban hirdettük meg. Összesen 40 civil szervezet kezdeményezéseit tudtuk támogatni 20 millió forinttal. 

Ebben a kategóriában várhatóan 2021. őszén hirdetünk új felhívást.

A helyi közösségeket 2014-2017 között a KÖSZ! Programon keresztül segítettük, amelynek célja volt, hogy támogassa a helyi civil szervezetek és oktatási intézmények összefogását új iskolai közösségi szolgálati projektek megvalósításában. Négy év alatt összesen 326 projektet támogatottunk több mint 80 millió forinttal, amelyekben több mint 6000 diák teljesített közel 120.000 óra közösségi szolgálatot. A program együttműködő partnere, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet volt.