Hírek / Művészet-tudomány

A Csontváry Képzőművészeti Stúdió Egyesület a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ Gyermekotthonában és megyei lakásotthonaiban tevékenykedik, az ott nevelkedő gondozottak számára kínál képzőművészet-terápiát és tehetséggondozást.

A Vavika testvérek két éve kerültek be az intézménybe. Több mindenben is nagyon tehetségesek, a rajzolás mellett jeleskednek a sportban és a táncban is. Művészi színvonalú alkotásaikat rendszeresen kiállítják. Jelenlegi kiállításuk április végéig tekinthető meg a pécsi Alma Galériában (Pécs, Boltív köz) naponta 13-18 óra között.

A gyermekotthonban, lakásotthonban élő gyerekek szociális problémákkal küszködő családokból kerülnek ki. A Csontváry Stúdió művészeti alkotóközössége Platthy István művészetterapeuta vezetésével azt a feladatot vállalta magára, hogy ezeknek a gyerekeknek megmutassa a bennük rejlő értékeket és segítsen képességeik kibontakoztatásában. Műhelyfoglalkozásaikon olyan terápiás módszert alkalmaznak, amely segít a gyerekeknek korábban átélt traumáikat a képzőművészet eszközeivel szimbolikusan megjeleníteni és feldolgozni. A kiállításon látható alkotások nem az ábrázolásra építenek, hanem az önkifejezésre és az alkotás örömére építenek, egyszerű technikai megoldásokat alkalmazva. 

A Csontváry Képzőművészeti Stúdió 2013-2018 között több alkalommal is sikerrel pályázott a MOL Gyermekgyógyító Programban.