Hírek / A hónap embere

Négy éves korában óvodás társai hozták meg a kedvét a baletthoz. Természetesen, mint minden kislányt, Szelényi Dórát is elbűvölték a gyönyörű csillogó ruhák és a balett mesevilága. Emellett azonban korán felfedezte a mozgás örömét, ami egy életre meghatározta az útját. Céljai elérésében 2017 óta a MOL Alapítvány támogatása is segíti.

Kis budai magániskolában kezdett, és ahogy cseperedett, egyre komolyabb volt a folytatás szándéka: táncolni akart. Időközben a szülők munkája miatt Pécsre került a család, és ott volt ugyan a levegőben, hogy Dóra szeretne professzionális klasszikus balett- intézetben tanulni, de 10 évesen nem érezte magát készen a kollégiumra. Ekkor kezdődik ugyanis a képzés a Táncművészeti Egyetem gimnáziumában. Három évvel később érett meg az elhatározás, hogy Budapestre jöjjön. Nagy segítséget kapott a mestereitől, hogy fel tudjon zárkózni a kortársaihoz. Feszes, szoros napirendhez kellett hozzáedződnie. A délelőtti közismereti oktatást követték a délutáni táncórák.

– Eleinte mind a szervezetnek, mind a szellemnek megterhelő volt ez a kihívás – mondja Dóra. –  Meg kellett szokni a késő esti tanulást is, hisz a másnapi órákra készülni kellett. Jó szervezéssel elintézhető, hogy minden beleférjen, de ezt is tanulni kellett.

Kiváló eredménnyel végezte el a középiskolát, idén nyáron leérettségizett, és ősztől a Táncművészeti Egyetemen folytatja a tanulmányait.

Dóra most 19 éves és 6 éve vesz részt professzionális táncképzésben. Ez az élete. Voltak mélypontok, amikor megkérdőjeleződött benne, hogy helyes-e az irány, de ezt természetesnek tartja.

– Olyankor tudni kell ezeken túllendülni. A szüleim nagyon mellettem voltak ilyen helyzetekben, de a szuper összetartó osztályunkra is számíthattam.  Nem utolsó sorban pedig a mesternőnkre, Volf Katalinra, aki szinte a második anyukánk lett az évek során. Az iskola megteremtette a lehetőséget, hogy sokszor színpadra állhassak, mert nekünk ez a lehetőség biztosítja a fejlődést, és segít egy következő szintre lépni. Ez a dinamizmus visz előre: küzdés, mélypontok, sikerek, újabb lendület. Sokszor az ember nem is gondolja végig mindezt, csak teszi a dolgát. Ha elgondolkozom azon, mi is mozgat, azt látom, hogy hatalmas energiát ad, hogy mindig többet és jobban csináljak, a célom érdekében, hogy a Magyar Nemzeti Balett táncművésze lehessek.  A mestereim által rám bízott feladatok és a színpad varázsa segítenek abban, hogy kihozzam magamból a maximumot, de felemelő érzés egy-egy elsős kislány csodálata is. Ezek mind-mind segítenek! – mondja Dóra, egészen átszellemülten. – Kár volna tagadni, hogy a szakmánk sok fájdalommal jár, főleg fizikai téren, de ezekkel megtanultam bánni, elfogadni őket az út részeként. A fáradtság és a fájdalom nem hiszem, hogy megállíthat egy táncost – teszi hozzá.

Ezzel együtt már a táncos fiatalon is tudatában van annak, így Dóra is, hogy ez egy rövid pálya. Mindent belead az álmai megvalósításába, ami jó esetben még 20 aktív évet jelent, de gondol a folytatásra. Ő nem törésként, hanem az élete következő állomásaként tekint rá, és igyekszik felkészülni. A nyelvek érdeklik, van is ebben jártassága, és a tanítás, szívesen ötvözné majd a kettőt.

– Amit kaptam, márpedig rengeteget kaptam, szeretném is visszaadni. Számomra ez meghatározó motiváció – foglalja össze. – Ezért fontos nekem például a cserkészet is, amiben kevés szabadidőmben részt veszek,és ahol  abszolút működik az adok-kapok örömteli kölcsönössége. Ugyanilyen minőségi idő az, amit a családommal, a barátaimmal töltök, vagy olvasással.

Különleges kapcsolódás – táncos és nyelvi élményként –, a londoni és párizsi tapasztalat, amikor a MOL Alapítvány támogatásával egy-egy kurzust tölthetett a táncvilág fővárosaiban, valamint Kínában és Athénban is felléphetett meghívott előadóként. Egy-egy ilyen utazás óriási alkalom szakmai tapasztalatgyűjtésre, más tánckultúrák megismerésére, éspedig a világ élvonalába tartozó iskolákban.

A jövőt illetően Dóra abban bízik, hogy sikerül összeegyeztetnie a pályájával a családalapítást is, megerősíti ebben, hogy több jó példát is lát erre női táncosok körében.

szelenyi-dora-lausanne.png

Négyéves kora óta táncol, 2019-ben érettségizett a Magyar Táncművészeti Főiskola gimnáziumában. Iskolai évei alatt szólót táncolhatott az Operaházban és többször szerepelt „A jövő csillagai” gálákon. A Bécsben rendezett European Ballet Grand Prix versenyen 2017-ben döntőbe jutott, 2018-ban elnyerte a Zsűri díját. 2018-ban döntős volt a 6. China International Ballet Competition balettversenyen, három egymást követő évben pedig a londoni Royal Ballet School és a Párizsi Opera balettiskolájának intenzív kurzusain nagynevű mesterektől tanulhatott.

(kép forrása: Ballet Grand Prix Bécs)