Pályázóknak / Mol Gyermekgyógyító program 2018

Egészségünk, különösen, ha gyermekeink egészségéről van szó, mindannyiunk számára fontos. A krónikusan beteg, a fogyatékkal élő vagy a veszélyeztetett gyermekek testi és lelki egészségének megőrzése, óvása, fejlesztése mindannyiunk felelőssége. Ma már sok olyan szervezet van, akik szakembereikkel ezekért a gyermekekért dolgoznak.

A MOL Gyermekgyógyító Program olyan nonprofit szervezeteket támogat, amelyek krónikus betegségben szenvedő, fogyatékkal élő gyerekek, vagy a lelki egészség szempontjából rizikócsoportba sorolható gyermekek és serdülők pszicho-szociális rehabilitációjával foglalkoznak. A pályázat keretében a szervezetek élmény- és művészetterápiás programjaikhoz nyerhetnek támogatást.

A támogatott szervezetek áldozatos munkájukkal a krónikusan beteg gyerekeknek a kórházi tartózkodás miatt jelentkező testi-lelki megpróbáltatások feldolgozásában tudnak segíteni. A fogyatékkal élő gyerekeknél életprogramjuk részét alkotja a fejlesztés, amely saját és családjuk életminőségének javítását tudja elérni. A lelki egészség szempontjából rizikócsoportnak számító gyermekek és fiatalok esetében pedig a primer prevencióban nyújthatnak segítséget az ilyen jellegű terápiás programok.

2018-ban a meghirdetett felhívásra összesen 99 pályázat érkezett be. Közülük 39 szervezet kapott támogatást közel 47 millió forint értékben. A pályázatok értékelése két fordulóban történt. A szakmai előszűrést követően a pályázatokat zsűri bírálta el, amelynek Dr. Máthé Zoltán (Transzplantációs Klinika, főigazgató), Pálmai Katalin (pszichológus, Heim Pál kórház) és Dr. Velkey György (Bethesda Gyermekkórház főigazgató) voltak a tagjai. A pályázatokról a végső döntést a MOL Alapítvány kuratóriuma hozta meg.

A MOL Gyermekgyógyító Programot legközelebb 2019 júniusában hirdetjük meg.

A MOL Gyermekgyógyító Program 2005 óta összesen több mint 440 rehabilitációs programot tudott támogatni a gyermekegészségügy területén. Az eddigi támogatások nagysága meghaladja a 620 millió forintot.