Pályázóknak / MOL Gyermekgyógyító program

A MOL Gyermekgyógyító Program pályázatán a szervezetek élmény- és művészetterápiás programjaikhoz nyerhetnek támogatást, amelyek

- a krónikusan beteg gyerekeknek a kórházi tartózkodás miatt jelentkező testi-lelki megpróbáltatások feldolgozásában tudnak segíteni

- a fogyatékkal élő gyerekeknél életprogramjuk részét alkotó fejlesztésekhez, amely saját és családjuk életminőségének javítását tudja elérni.

- a lelki egészség szempontjából rizikócsoportnak számító gyermekek és fiatalok esetében a primer prevencióban nyújtanak segítséget.

A 2020-ban meghirdetett felhívásra 96 pályázat érkezett.

Ebben az évben 34 szervezet nyert el 45, 3 millió forint értékben támogatást. Közülük 10 művészetterápiás program, 24 élményterápiás évközi program vagy nyári tábor.

A támogatottak előfinanszírozásként kapják meg a támogatást, amelyet legtöbb esetben a terapeuták bérére fordítanak így téve könnyebben elérhetővé a foglalkozásokat a rászorulók számára.

A projektek 2020. október – 2021. július között valósulnak meg.

A támogatott szervezetek listája itt érhető el.

A pályázatokról orvosszakértők és szakmai zsűri mondott véleményt. A zsűri tagjai voltak ebben az évben: Dr. Hauser Péter Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjának vezető főorvosa, gyermekonkológus, Dr. Hammer Zsuzsanna, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar egyetemi adjunktusa és Pálmai Katalin, a Heim Pál Gyermekkórház nyugalmazott pszichológusa. A kuratórium a szakértők és a zsűri javaslata alapján hozta meg a döntést.

A támogatottak között van többek között a Bethesda Kórház, ahol a minilovas állatasszisztált foglalkozásokat szeretnék rendszeresíteni a Kora Gyermekkori Intervenciós és Diagnosztikai Szolgáltató által kezelt gyermekek esetében. A "Kérlek segíts" Alapítvány, amely a nyíregyházi kórház gyermekrehabilitációs osztályán szervez különböző krónikus betegségben szenvedő gyermekcsoport számára nyári intenzív művészeti- és élményterápiás fejlesztő táborokat. Valamint a Világszép Alapítvány, amely négy budapesti gyermekotthonból visz nyári mesetáborba gyerekeket Palóznakra a Meseterápiás Központba.

A MOL Gyermekgyógyító Program 2005 óta összesen több mint 550 rehabilitációs programot tudott támogatni a gyermekegészségügy területén. Az eddigi támogatások nagysága meghaladja a 700 millió forintot.

Legközelebb várhatóan 2021 nyarán hirdetjük meg újra ezt a felhívásunkat.