Hírek / Civil szervezetek

A gerincferdülések nyolcvan százaléka ismeretlen eredetű. Öröklődik, de nem egyenes ágon, nem tudni pontosan, melyik gyereknél miért jelentkezik és milyen súlyosságú lesz. A gerincferdülés bizonyos, súlyosabb eseteiben a műtét jelent csak megoldást. Szerencsés esetben nem romlik tovább az állapotuk, és a fiatalok néhány évnyi gyógytornával, fűzőviseléssel meggyógyulnak.

Ezt a kötöttséget azonban fizikailag és lelkileg is nehéz feldolgozni. Az Új Európa Alapítvány a MOL Gyermekgyógyító Programon keresztül támogatja a Vertebra Alapítványt, akik azon fáradoznak, hogy segítsenek a gerincferdüléssel küzdő gyerekeknek élményeket szerezni, és megtanítani nekik, hogy fűzővel is teljes élet élhető. A MOL Csoportszintű PB Üzleti Egysége egy jótékonysági akció keretében a Vertebra Alapítványtól érkező gyerekeknek szeretett volna egy felejthetetlen napot szervezni.

A Budapest Ballon Club Sportegyesülettel együttműködve egy 12 fős, egy 3 fős, szív alakú és egy 4 fős ballonban emelték a gyerekeket a magasba. És hogy miért hőlégballon? Sokan nem tudják, hogy a hőlégballonok PB gázzal működnek, és a ballonokban fújt levegőt melegítik, amitől azok a magasba emelkednek.

A veresegyházi felszállóhely megtalálása és némi szendvics és meleg tea elfogyasztása után felálltak a ballonok. A kezdeti ködös időjárás ellenére mindenki nagyon bizakodó volt, hiszen mindenki ismeri a mondást: „A felhők felett mindig kék az ég.” Hamarosan tényleg megtapasztalhatták a felszállók a földöntúli csodát, a felhőkből kiemelkedve a 3 ballon magabiztosan szállt a kék ég felé. A gyerekek megízlelhették az igazi szabadság-érzést és egy olyan élményben volt részük, amire életük végéig emlékezni fognak.