Hírek / Művészet-tudomány

A diákok mindketten évek óta elkötelezettek a fizika tudománya iránt. Számos versenyen megmérettették már magukat, melyek közül a legjelentősebb eddig talán az áprilisban megrendezett Kunfalvi Rezső Olimpiai Válogatóverseny volt, hiszen a legjobban teljesítő öt helyezett az itt elért eredmények alapján juthatott be a Nemzetközi Fizika Diákolimpia hazai csapatába. A diákok szinte egész évben a versenyekre tréningeztek.

Felkészítő tanáruk, Pálovics Róbert szerint mostanában a fizika iránt egyre nő az érdeklődés, de a puszta feladatmegoldás nem elég egy ilyen szintű versenyen való szerepléshez. Ezek a fiatalok átlagon felüli képességgel rendelkeznek nemcsak a fizika tudományában, hanem a matematikában is, mindemellett pedig hihetetlen szorgalomról és elhivatottságról teszek tanúbizonyságot.

A yogyakartai olimpián 88 ország képviseltette magát, mintegy 395 diákkal. A résztvevők egyénileg dolgoztak, elméleti és mérési feladatokkal is megbirkózva a többórás megmérettetés során.

„Alapvetően önállóan készültünk fel a versenyre, de a fizikai fakultációkon további feladatokat, illetve tanári segítséget is kaptunk. Célom volt kijutni erre a diákolimpiára, csalódott lettem volna, ha nem sikerül, és igazán örültem, amikor megtudtam, hogy a legjobbak között vagyok. Jó volt megismerni más országokból érkezett, hozzám hasonló érdeklődésű fiatalokkal is.” – mesélte Kovács Péter Tamás, akinek 2017-ben eszközvásárlását a MOL Tehetségtámogató Program segíti.