Hírek / A hónap embere

A Csodakutya Alapítvány jelmondata, amit ma már számos önkéntesük és a több száz megsegített család vall velük együtt: „Mert csodák igenis léteznek!” A jubileum alkalmából Alizzal beszélgettünk.

Mik voltak a „kutyázás” és az Alapítvány létrehozásának előzményei?

Több mint 10 évvel ezelőtt, gyógypedagógiai intézményben dolgoztam és az akkori csoportomnak, értelmileg akadályozott gyermekeknek kerestem azt az ideális fejlesztési lehetőséget, ami működik, ami különleges és a gyerekekhez leginkább tud alkalmazkodni. Oly módon, hogy a sérült gyermeket ne kelljen utaztatni, a foglalkozások ne legyen időjárás-függő és a gyerekek megszokott környezetében is hatékonyan alkalmazható legyen. Így találtam rá az állatasszisztált terápiára, ami akkor még Magyarországon nem is nagyon létezett... A magánéletem is úgy alakult, hogy kiválaszthattam az első kutyámat, kutyánkat, Goldy-t, egy golden retrievert. Tudtam, hogy okos kutyát szeretnék "faragni" belőle és tudtam, hogy mindezt hivatalossá is kell tenni, hogy más intézményekbe is beengedjenek bennünket... így jött létre a Csodakutya Alapítvány.

Milyen területeket ölel fel ma a munkátok?

Napjainkban a Csodakutya Alapítvány csapata terápiás-, mozgássérült segítő - és személyi segítő kutyákat képez, valamint már vizsgázott terápiás párosaink ép és sérült gyermekek és fiatal felnőttek állatasszisztált terápiás fejlesztésében működnek közre, több megyében az Észak-Alföldön, elsősorban Debrecenben, Hajdúszoboszlón és Tiszaújvárosban. Heti 49 terápiás órában jelenleg összesen 403 gyermeknek és 16 felnőttnek tudunk segíteni a fejlődésben, fejlesztésben. De mindig vannak új kezdeményezések, tavaly elindítottuk a Marcipán Játszóházat, a Totyogó kutyás élményterápiákat és Baba-Mama kutyás élményterápiákat is szervezünk.

Mik számodra a 10 év legfontosabb eredményei?

Rengeteg csodát éltünk meg a 10 év alatt, nem-beszélő kisgyermekek szólaltak meg Csodakutyáknak köszönhetően egy-egy terápia alkalmával, kerekesszékből szálltak ki sétálni pár lépést és sorolhatnám...

Az különösen megható amikor édesapák borulnak a vállunkra, hálálkodva, mert gyermeküktől először hallották a terápia hatására, hogy „Apa!” vagy „Szeretlek!” Hihetetlen és felbecsülhetetlen, amikor hosszú évek várakozása után az addig egyáltalán nem beszélő gyermek egyszerűen „csak” kér egy pohár vizet, elmondja, hogy fáradt, álmos vagy éppen éhes.

Egy-egy átadott segítő kutya családok életét változtatja, könnyíti meg. Fantasztikus dolog látni, amikor a másfél - kétéves munkánk eredményeként „kiválóan megfelelt”-re vizsgázik le egy sérült gyermek és az általunk képzett segítő kutya, majd napokon belül küldi a család a fotókat és a videókat az új, közös életükről és megható sorokat olvashatunk, hogy mi-mindent köszönhetnek a Csodakutyának :)

Fontos eredmény a 20 terápiás páros, a 8 átadott személyi segítő kutya és a csapat, az önkéntesek, akiket magam mögött tudhatok. Velük egy családot alkotunk, hetente szinte hét napot dolgozunk a terápiákon, a képzésen vagy vizsgáztatáson. Van, aki érintett szülőből lett önkéntesünk, de örömben és fájdalomban egyaránt segítjük és kísérjük egymást. És nálunk a kutya is családtag – természetesen!

Milyen új terveitek, céljaitok vannak az elkövetkező évekre?

A terápiás foglalkozásokon résztvevők számának fenntartása, növelése a cél. Szeretnénk a terápiás fejlesztés lehetőségét elérhetővé tenni minden érdeklődő érintett számára. Ehhez fontos lenne a kiképzett és munkába állított segítő kutyák számát jelentősen növelni, hiszen egy idő után ők is nyugdíjba mennek, nem terhelhetők a végtelenségig. Egy terápiás kutya képzését egész fiatalon, 8-10 hetesen már megkezdhetjük gondos kiválasztást követően és kb. 8-10 éves koráig tud dolgozni, utána nyugdíjba megy. Ezzel párhuzamosan folyamatos célunk az információ közvetítése, az érintett családok elérése és a közvélemény formálása is, mert még mindig sok előítélettel és téves nézettel találkozunk a segítő kutyákkal kapcsolatban. Fontos, hogy ismerjék, felismerjék a segítő kutyákat az emberek – a vakvezető kutyákon kívül is -  és így a segítő kutyákkal élő és közlekedő gazdák érvényesíthessék jogaikat, pl. beengedjék őket üzletekbe, hivatalokba, zökkenőmentesen használhassák a tömegközlekedési eszközöket stb.

Nagy álmunk, hosszú távú terveink között szerepen egy komplex terápiás- és kiképző bázis létrehozása és fenntartása ... és mindehhez az anyagi források és egyéb erőforrások megteremtése.

csoda-4.jpg