Hírek / Civil szervezetek

A Baptista Integrációs Központ a hajléktalanok alapvető szükségleteinek biztosítása, integrációjuk segítése mellett nagy figyelmet fordít az önkéntesekkel való hatékony együttműködésre, illetve az ellátottak aktív kikapcsolódási lehetőségeinek biztosítására.

E szempontok jegyében szerveződtek az intézményben 2016. március 1. és november 30. között az Új Európa Alapítvány által kiírt KÖSZ! Program (Közösségi Önkéntes Szolgálat) keretében a „Használd a szakmád!” pályázat eseményei, melyeket a Kövessi Erzsébet Baptista Szakközépiskola, Szakiskola és Gimnázium kiválasztott diákjaival valósítottak meg a BIK munkatársai.

A pályázat két részből állt. Az első részben a vendéglátást tanuló diákok elkészítettek egy 15-20, egészséges és költséghatékony receptből álló füzetet, melyet a Baptista Integrációs Központ 500 példányban sokszorosított és osztott szét az ellátottak között. A program második részében az intézmény telephelyein egy, a receptfüzetből kiválasztott ételt készítettek el, mutattak be és osztattak ki az ellátottak között a diákok, valamint az egészséges életmódról tartottak előadást. Az első főzést tavasszal, a másodikat nyáron, az utolsó alkalmat novemberben a Soroksár 2. telephelyen szervezték meg. Az elkészített magyaros étel bácskai rizses hús és palócleves volt.

A pályázat az ellátottak és a diákok mindennapjaiba is új színt vitt. A tanulók és az átmeneti szálló lakói nyitottan fogadták egymást, hamar megtalálták a közös hangot, a kommunikáció gördülékenyen zajlott. A diákoknak lehetőségük nyílt megismerni az ellátottak mindennapjait: több lakó beengedte a szobájába a fiatalokat, így közvetlen lakókörnyezetüket is láthatták.