Hírek / Művészet-tudomány

A január 17-től 21-ig megrendezett nemzetközi Jan Vychytil csellóversenyen két magyar tehetség is nagy sikert aratott: A 17 éves Balog Nella amellett, hogy elnyerte korcsoportja 1.díját, megkapta a verseny Martinů díját is, melyet a cseh zeneszerző darabjának legjobb előadásáért ítélt oda a zsűri.  Ezen kívül egy másik különdíjat is kapott, amely díj egy Rostanvo húrkészlet volt.

Nella műsora Martinů: variációk egy Szlovák témára, Shostakovich: Esz-Dúr csellóverseny 1. tétel és Rostropovich: Humoresque volt. A gálaesten pedig a Martinů-darab hangzott el tőle a Liechtenstein-palota Martinů-termében.

Az érdi lány tanára Varga István, zongorán kísért Kovács Kálmán.

A fiatalabbak között a 13 éves Balog Benedek aratott nagy sikert: kategóriájában megszerezte az első díjat. Popper Magyar Rapszódiájának előadása annyira megnyerte a zsűri tetszését, hogy a darabot a díjnyertesek gálakoncertjén a prágai Zeneakadémia Martinů-termében is eljátszhatta.

balog-benedek-1.jpg

Tanára Háry Péter, zongorakísérője Kovács Kálmán volt.

A budapesti Szent István Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI tanulója a MOL Tehetségtámogató Program segítségével utazhatott el Prágába.