Hírek / Civil szervezetek

Az örökbefogadás nem csak egy gyermek otthonra találása és egy pár kiteljesedése, hanem legalább három ember életének, hétköznapjainak és érzelmi viszonyainak átrendeződését jelenti. Oda-vissza meg kell szokniuk egymást, és életük minden korábbi előzményét. Az a gyermek, aki örökbefogadó szülőkhöz érkezik, egyik napról a másikra lép be idegen felnőttek házába, biztonságérzete még csak sokára alakul ki. Hasonló bizonytalanságokkal küzd az az örökbefogadó pár is, akik egy gyereket – nem feltétlenül kisbabát – minden átmenet nélkül vesz magához. Esetükben a terhesség idejében kialakuló természetes kötődés elmarad. Ezt a hiányzó kapcsolatot akár épp egy kamasszal kell megteremteniük, akiben sok a félelem.

Egy örökbefogadó családba érkező gyermek legtöbbször beilleszkedési, tanulási és kötődési problémákkal küzd, nekik sokat segítenek a zavarok feloldásában az Ágacska Alapítvány gyógyító csoportjai, ahol meseterápiával, pszichodrámával és kutyás terápiával dolgozzák fel a múltat és a jelen helyzetet.

Az Ágacska szakemberei nem csak a múlt feldolgozását segítik, hanem preventív munkát is végeznek. Az örökbefogadás ugyanis sokszor nem ér véget a boldog család kialakulásánál. Rosszabb esetben a család helyzete megromlik, akár felbomlik az örökbefogadott gyerek viselkedése miatt, amit a szülők nem tudnak egyedül kezelni.

A drámacsoportokban a gyerekek és örökbefogadó szülők a mozgás, beszéd és az állatok segítségével kiadhatják magukból szomorúságukat, dühüket, saját másságuk, gyökértelenségük negatív és pozitív élményeit. A csoport abban is támasz lehet, hogy az örökbefogadók meglássák, nincsenek egyedül az örökbefogadással: mindenki szeretne kerek családba tartozni, annak minden szépségével és nehézségével együtt.