Hírek / Sport

A tavalyi szezon remek sikerei után 16 éves alpesi sízőnk, Tóth Zita ismét belecsapott a versenyszezonba, ráadásul mivel elérte a korhatárt, idén először indulhat a nemzetközi szövetség (FIS) versenysorozatában is. Az úgynevezett FIS-versenyek közül Zita debütálására az ausztriai Pass Thurnban került sor - írja a Vasas honlapja.

Az első alkalom még inkább csak a körülményekkel való ismerkedésről, edzéslehetőségről szólt, másodszorra viszont ugyanezen a helyszínen remek, 50 pont körüli eredményt tudott felmutatni. Pedig első éves FIS-versenyzőként magas rajtszámmal versenyzett, ami azt jelenti, hogy az első futamban, rossz minőségű pályán kellett beverekednie magát a legjobb harmincba. Miután ez sikerült, a második futamban már kiváló pályán, az ötödik legjobb időeredményt érte el.

Ez a remek teljesítmény összességében tehát 50 FIS-pontot jelentett versenyzőnk számára, ami a szezonra nézve nagyon biztató eredmény. A folytatásban az elért pontokat többször frissítik, így egy jó rajtszámmal a dobogó mint kitűzött cél is teljesülhet a későbbiekben.

JÖTT AZ ELSŐ DOBOGÓ IS

December 21-én ismét az ausztriai Pass Thurn-on rendeztek nemzetközi FIS pontszerző versenyt óriásműlesiklásban, amelyen Zita első felnőtt dobogós helyezését szerezte meg. Az első futamban magas rajtszámmal sikerült a harmadik helyre érkeznie, majd a második futamban a mezőny legjobb idejével ezüstérmet szerzett.

Egyedül a brit Olivia Foster volt jobb vasasos versenyzőnknél összesítésében, rajta kívül valamennyi külföldi vetélytársát maga mögé tudta utasítani. Ez a teljesítmény most 53.95 FIS-pontra volt elegendő Zita számára, aki eddig minden várakozást felülmúlóan teljesít a szezonban.