Hírek / Művészet-tudomány

A zongoraversenyre Európa 15 országából több mint ezren jelentkeztek, közülük a regionális válogatók eredményei, valamint a beküldött videofelvételek alapján több kategóriában összesen 92-en szerepelhettek a hétvégi párizsi döntőn.

A Concours Musical de France. Concours International de Piano (Franciaország Zenei Versenye. Nemzetközi zongoraverseny) Franciaország legrégebbi nemzetközi zongoraversenye, amelyet 1979 óta évente három kategóriában – Junior, Művészi, Diplomás –, három területen – klasszikus zongora, jazz zongora, négykezes zongora –, öt különböző szinten – kezdők, haladók, művészi, virtuóz, excellence –, és két fordulóban rendeznek.

Boros Misi

A fiatal magyar tehetség a 18 aluliaknak szóló kategóriák közül a legmagasabb, Junior Excellence nevet viselő szekcióban versenyzett, Chopin F-moll etűdjét és E-moll keringőjét, valamint Debussy Danse de la Poupée és Bartók Béla Román népi táncok című darabját játszva. Az ifjú művész a 2012-ben MOL Tehetséggondozásért Díjban részesült Megyimóreczné Schmidt Ildikó zongoratanárnő növedéke.

"Nagyon szeretem ezeket a darabokat, a zene rengeteg oldala megmutatkozik ebben a négy műben" - fogalmazott a 13 éves zongorista, aki hozzátette azt is: nagyon örül, hogy magyar zeneszerzőtől is vihetett darabot a francia kulturális és kommunikációs minisztérium támogatását élvező, több évtizedes múltra visszatekintő zongoraversenyre.

A kategória döntőjébe ötödmagával került be Boros Misi, akinek jobbjára nála idősebb, 18 év körüli versenyzőkkel kellett megmérkőznie az első díjért, köztük francia és spanyol tehetségekkel is. "Nagyon boldog vagyok, hogy nyertem, hiszen ez az egyik legnagyobb francia zongoraverseny" - hangsúlyozta Boros Misi, aki elmondta azt is: nagy motivációt jelentett számára a győzelem, és várakozással tekint a következő koncertek elé. "Úgy gondolom, haladni kell tovább, új darabokat tanulni, már meg is van, hogy mik lesznek a következő állomások" - fűzte hozzá.

A MOL Tehetségtámogató Program 2013-tól Boros Misi utazási költségeihez járul hozzá.