Hírek / Művészet-tudomány

Balogh Ádám és két másik versenyző

A 2015. évi Cliburn Junior nemzetközi zongoraversenyre 160 jelentkező pályázott az egész világról. A 13 és 17 év közötti zongoristák közül 24-et választott ki a zsűri, 25-30 perces vágatlan videó anyagaik alapján. A beküldött anyagokat a világ négy különböző pontjáról minősítették és márciusban hozták nyilvánosságra az eredményeket. A Texas állambeli Fort Worth-ba megrendezett júniusi versenyre egy magyar zongoristát, Balogh Ádámot is meghívtak.

A 17 éves zongorista a videó felvételén, amelyet a pécsi Kodály központ nagytermében készített el, az alábbi darabokat játszotta:
Haydn, Sonata in B-flat Major, Hob. XVI:41
Chopin, Etude in C Major, op. 10, no. 1
Scriabin, Etude in D-flat Major, op. 8, no. 10
Liszt, “Tarantella” from Venezia e Napoli

Miután behívták az első fordulóra Ádám egyedül utazott ki Fort Worth-ba, ahol újabb sikert ért el: bekerült a legjobb 12 közé. A 17 éves muzsikus számára ez nagy elismerés, hisz a versenyt 1962 óta rendezik meg, ez az első alkalom, hogy junior kategóriában is meghirdették azzal céllal, hogy támogassák a fiatal tehetséges zenészek Balogh Ádámkarrierjét.

Ádám a lírikus mű legjobb előadásáért elnyerte a verseny különdíját is.

Gratulálunk!

És ha már lúd, legyen kövér: A Cliburn Junior versenyével párhuzamosan Ádám részt vett a Piano Texas mesterkurzuson és fesztiválon is. A két verseny szinte egymást követő időpontban került megrendezésre. Ez utóbbira is videófelvétellel kellett jelentkezni, Ádám 135 jelentkezőből jutott be a kurzuson résztvevő 24-be.

Édesanyja így írt: „Ádám nagyon sokat tanult, tapasztalt, és rengeteg élményt szerzett a kruzuson és a versenyen. Azért is büszke vagyok rá, mert mindent egyedül intézett.”

Ádám 2009-ben a MOL Tehetségtámogató Program segítségével tudott saját zongorát vásárolni, 2011 óta útiköltségeihez járult hozzá a pályázat.