Hírek / Civil szervezetek

Az art brut művészeti irányzata a pszichiátriai kezelés alatt álló amatőr művészek alkotásainak összefoglaló neve. A művészi alkotásokban ugyanis, a képzőművészek, a művészettörténészek és a kritikusok hamar felfedezték az alkotó tevékenységet és a művészi értékteremtést. A mentális betegséggel élő személyek gyógyítása során az alkotás folyamatát kiegészítő kezelésként is alkalmazzák. A pszichoterápiás csoportfoglalkozásokon az önállóan elkészített műveket a tagok közösen elemzik, a velük kapcsolatos benyomásokat megbeszélik. Ez a folyamat az alkotók személyiségfejlődését és az önmagukról alkotott kép változását támogatja. A művészetterápia segít a belső feszültség levezetésében a skizofréniában, a mániás depresszióban és a súlyos személyiségzavarban szenvedőknek.

A Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikával együttműködő és art brut művészeket segítő Moravcsik Alapítvány két art brut művész, Makrai Bea és Turák Amadé kiállítását mutatja be ebben a hónapban. Az „Alaktalan alakok” címmel nyíló kiállítást a Budapest Art Brut Galériában február 10-én nyitják meg.

Makrai Bea: "Érdekel a festészet mint önkifejezési forma. Szeretem a színeket komponálni, formákat festeni. Nagy hatással van rám az absztrakt művészet. A festészet kikapcsol, eltereli a figyelmemet a hétköznapi dolgokról, mert jó olyannal foglalkozni, amiben őszinte lehet az ember."

Turák Amadé: "2010-ben belső késztetés hatására kezdtem el rajzolni. Először tollal, majd szénnel és pasztellkrétával, később az akrillfestéket is megszerettem. Most már szívesen alkalmazom a különféle technikákat együttesen, egy felületen. Intuitív módon, legszívesebben különösebb koncepció nélkül állok neki az alkotói munkának. Jelenleg a festést szüneteltetem, most más területen élem ki kreatív energiáimat. A fotózás felé fordultam. Kedvenc témáim a természet, az állatok és a fantázia egyéb teremtményei."

Helyszín: Budapest Art Brut Galéria (1083 Budapest, Üllői út 60-62.)
Időpont: 2017. február 17.

A Moravcsik Alapítvány munkáját 2014-ben a KÖSZ! Program támogatta.